Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Omlós meggyes pite Nóra nénétől

Omlós meggyes pite Nóra nénétől
Omlós meggyes pite Nóra nénétől
65 perc / előkészület: 35 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az én családomban a pitéknek olyannyira nincs nagy hagyománya, hogy mielőtt magam készítettem volna, még nem is ettem klasszikus rácsos pitét. Azóta viszont a nagymamától kapott pitesütő igen gyakran kerül elő a szekrényből.

hozzávalók / 4 adag

Tésztához

Meggyes krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk, és a hűtőben pihentetjük, amíg elkészítjük a krémet.
  2. A meggybefőttet a cukorral, vaníliás cukorral és fahéjjal hevíteni kezdjük, közben a pudingport 3-4 dl vízzel csomómentesre keverjük. Amikor a meggylé forrni kezd, hozzáöntjük a pudingos keveréket és addig folyamatosan keverjük, míg be nem sűrűsödik. (Ha friss meggyet használunk, hevítsük meggylével, ehhez adjuk a vízzel elkevert pudingot.)
  3. A pitesütőt vagy tortaformát kivajazzuk és lisztezzük. A tészta körülbelül 3/4-ét kinyújtjuk, és eloszlatjuk a forma alján, illetve oldalán, 2-3 cm magasan. A maradék 1/4-nyi tésztából körülbelül egy ujjnyi vastag csíkokat vágunk, ebből lesz a pite tetején a rács.
  4. Amikor a töltelék kihűlt legalább langyosra, a tésztát megszórjuk egy kicsi búzadarával, és ráöntjük a meggyes krémet. A tetejére rácsozzuk a tésztacsíkokat.
  5. Előmelegített sütőben körülbelül 20 percig sütjük, ekkor érdemes vízzel hígított, savanykás lekvárral megkennünk a rácsokat. További, kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  6. Szeletelés előtt kihűtjük, néhány órára hűtőbe tesszük. Ha lehet, akár egy éjszakán át is érdemes türelmesnek lennünk, mielőtt fogyasztjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 11 313
elküldve: 3
receptkönyvben: 50
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Nóra néne

Mióta szakács: 2016.07.05.
1 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

meggyes pite; meggyes rácsos; rácsos pite

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1012
finomliszt 35 dkg
sütőpor 0.5 csomag
tojás 1 db
vaj 20 dkg
porcukor 10 dkg
1 csipet
vaníliás cukor 1 csomag
lekvár/ dzsem 1 ek
meggybefőtt 35 dkg
víz 3 dl
vaníliás pudingpor 2 tasak
cukor 4 csapott ek
fahéj 1 kávéskanál
búzadara 1 csapott ek