Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Olaj nélküli fánkocska

Olaj nélküli fánkocska
Olaj nélküli fánkocska
60 perc / előkészület: 40 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az alapötlet onnan jött, hogy fánkot szeretnék, de a lehető legkevesebb zsiradék felhasználásával, valamint meg akartam szabadulni a mentás joghurttól (nem igazán ízlett). Így a tésztába nem kellett citromot reszelnem, az aromát maga a joghurt adta!
Sajnos nincs még pogácsaszaggatóm, így kénytelen voltam pohárral kiszaggatni a formákat. A közepére a kis lyukat meg az olívaolaj kupakjával készítettem. A kiszaggatott fánkokat sütőlemezre teszem és megint 20 percre letakarva meleg helyen kelesztem.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt egy kanál cukorral meleg tejben felfuttatjuk, alaposan elkeverjük és letakarva hagyjuk pár percig, utána öntjük a többi hozzávalóhoz.
  2. A lisztet, a sót, a maradék cukrokat és a joghurtot összedolgozzuk az élesztős tejjel.
  3. Könnyű tésztává gyúrjuk és ha igényli, még teszünk hozzá lisztet! Vigyázzunk, ne legyen túl kemény és nehéz a tésztánk!
  4. Meleg helyre tesszük 20-30 percre, amíg előkészítjük a sütőt és a sütőlapokat. Alaposan bemelegítjük a konyhát, hogy a tészta könnyen meg kelljen!
  5. Ha a tészta megkelt, alaposan átdolgozzuk még egyszer és a kettészedjük. Az egyik felét visszatesszük kelni, míg a másikat sodrófával legalább 1-1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Természetesen, ha leragad, akkor picit lisztezzük!
  6. Fánk formára szaggatjuk, majd a szaggatott formákat sütőlemezre tesszük és megint 20 percre letakarva meleg helyen kelesztjük.
  7. Előmelegített sütőbe, alacsony-majd közepes lángon kezdjük el sütni, ott szépen duplájára dagad, és addig sütjük, amíg szép aranybarnás színe nem lesz. Ez kb 15-20 perc.
  8. Tálalhatjuk lekvárral, csokiöntettel, vaníliasodóval megszórva krokanttal (én például forrócsoki port kevertem össze vaníliás cukorral, és abban hempergettem meg a fánkokat).
  9. Tipp: Mivel olaj nélkül készült fánkról beszélünk, nyilván más íze lesz és az állaga is más. Kevésbé ragad meg rajta a cukros szórás, így célszerű kicsit tejjel megspriccelni!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 6 536
elküldve: 2
receptkönyvben: 118
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Tity

Mióta szakács: 2012.12.04.
10 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: farsang, hanuka, vasárnapi ebéd
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sütőben sült fánk, olaj nélkül sült fánk, fánkkarika

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

456
finomliszt 2.5 bögre
tej 62.5 ml
joghurt 150 g
tojássárgája 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 2 ek
instant élesztő 2 kávéskanál
1 csipet
margarin 1 ek
vaníliás cukor 1 csomag
forrócsoki por 1 ek