Nosalty Logó

Eclair fánk

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Ezen a képen: Eclair fánk
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A fánkhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 498 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A fánkhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 2490 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A fánkhoz

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 269 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.9 g

Zsír

  • Összesen
    37.1 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    229 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    69 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    168 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.8 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    100.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    297 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    126 mg
  • Retinol - A vitamin:
    292 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    205 micro
Összesen 498 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    44.6 g

Zsír

  • Összesen
    185.5 g
  • Telített zsírsav
    109 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    56 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1902.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    98 mg
  • Kálcium
    345 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    209 mg
  • Foszfor
    841 mg
  • Nátrium
    387 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    163.8 g
  • Cukor
    74 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    501.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1485 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    205 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    128 micro
  • Kolin:
    630 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1462 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    288 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1023 micro
Összesen 2490 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 18% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.8 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    91 mg
  • Nátrium
    42 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    17.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    54 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    22 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    68 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    110 micro
Összesen 269 Kcal

Hozzávalók

A fánkhoz

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A fánkhoz

  1. A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk.
  2. Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.
  3. Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással.
  4. Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.
  5. A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk.
  6. Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát.
  7. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.
  8. 10 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég.Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!
  9. Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit kűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük.
  10. A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.
  11. A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sűtés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 232
  • 7 napos nézettség: 1175
  • Össznézettség: 128365
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 31.

Ajánló

Ne sajnáljuk belőle a tejszínhabot! :) 

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Soha nem voltam oda sem az eclair, sem a kéviselő fánkért. Az égetett tészták közül egyedül a profiterol az, ami bármikor jöhet. Ebben valószínűleg szerepe van a cukrászdák felismerhetetlen alapanyagokból készült krémjeinek is, amivel a két fánkot töltik. Úgy gondoltam, most itt az ideje, hogy nekiálljak én elkészíteni - különösen, mert itt a farsang, és farsangkor fánkot eszünk, még akkor is, ha az eclaire nem az a klasszikus farsangi darab. Ahogy sejtettem, egyszerű tejszínhabbal töltve, jó minőségű csokival a tetején mindjárt más volt az íze. :) Az égetett tészta készítése sem akkora ördöngösség, ahogy először gondoltam - legközelebb biztosan megpróbálom valamilyen sós sajtkrémmel vagy halkrémmel megtölteni. Szóval, aki nem hiszi, hogy az eclair fánk finom is lehet, győződjön meg róla saját maga - készítse el otthon!

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Szia Nóra! Én is hasonlóképp érzek a képvisel? fánk iránt, éppen ezért nem csináltam még sem azt, sem pedig eclairt, de egy ideje szemezgetek vele. Most te is rásegítettél, h. kipróbáljam. Köszi! Szép estét: Gabi

Dacota

Hajrá Gabi, biztosan sikerül. :) Szép estét! Puszi, Nóra

Törölt felhasználó

Hát nekem sajnos ezúttal sem sikerült (évekkel ezel?tt próbáltam a vendéglátó suli receptje alapján, az sem jött össze). pedig minden lépést betartottam, mégis ahogy kivettem a fánkokat, azonnal összementek és laposak lettek... :( Valamit biztos nem jól csinálok, úgy t?nik az égetett tészta és én nem vagyunk barátok :)

monoszilvi

Próbáld úgy, hogy ha már majdnem megsültnek látod a tésztát, lejjebb veszed a süt? h?fokát és még egy ideig szárítod. Azért esik össze, mert a belseje még nyers. Nekem bevált.

Ninane

Nekem sajnos nem ablakos a süt?m ajtaja így nem tudom azon keresztül lesegetni, akkor inkább ne is álljak neki?

Dacota

Kedves Ninane, Hát azt nem mondom, hogy ne állj neki, de biztos izgibb lesz így elkészíteni...azt mondom, hogy ha ismered a süt?det (ugyanúgy süt élöl és hátul, melyik rácson milyen lesz a tészta, stb) akkor a 20-30 perc között résnyire beleshetsz. Akkor már elég forró a süt?, de ha csak pár centire nyitod, épp hogy lásd a tetejét, szerintem nem lesz baja. :9 szép estét! Üdv, Nóra

Törölt felhasználó

Kipróbàltam a receptet,és nekem olyan híg lett a tésztája,hogy tepsiben nem is mertem megsütni,mert szétfolyt. Muffin süt?formàban sütöttem meg,de nem is hasonlított az állaga sütés utàn az eckler fànkhoz. Lehet még egy kis liszt kellene bele? Koràbban sütöttem màr ,màs recepttel és akkor sikerült,most nem volt szerencsém:(

Dacota

Szia! sajnálom, hogy nem sikerült...mekkora tojásokkal dolgoztál? Mást nem tudom elképzelni, csak azt, hogy túl sok volt benne a tojás - mondjuk négy nagy méret?. Az én eredeti receptem 3-5 tojást mondott, attól függ?en, hogy mennyit iszik be a tészta, de nekem négy átlag méret?vel tökéletes lett...

Törölt felhasználó

Szia ! Igen id?közben ràjöttem én is,hogy xxl-méret? tojàsok voltak :),majd legközelebb összejön ,köszönöm , hogy vàlaszoltàl:)

Törölt felhasználó

Sziasztok! Nekem nagyon szép meg jó lett a tésztája, de a süt?papírra leragadt, így szóba sem jöhetett h kettévágjuk, ez mit?l lehet? köszönöm

Törölt felhasználó

kevés vaj, túl sok cukor szerintem, vagy próbálj meg más márkájú papírt

Törölt felhasználó

Kedves recept tulajdonos! Elkészítettem, borzalmas lett:))) Javaslat azoknak, akik e recept alapján állnak neki: a vaj/víz/liszt/tojás arány legyen közel 1:1:1:1 ezekkel az arányokkal túl híg a tészta. Nagyjából jó, de mégsem. Így módosítanám: 15deka liszt, kb 13-14 deka vaj, 1.4dl víz ha olcsó bolti vajat használunk, 1.5 dl víz ha rendes vajat használunk, 4 tojás - ha kicsi teszkós, de rendes tojásból elég 3 darab. Be kell állítani a s?r?séget a keverés végén, kicsi víz vagy pici liszt adagolással. Legyen olyan épp, hogy megáll de már majdnem elfolyik s?r?ség?, na akkor jó lesz.:) bocs, hogy beleszóltam... üdv Z

vmzsuzsa

Miért kell a fánkhoz nagyon hideg víz, ha ugyis feltesszük f?ni? A képvisel?fánknál az volt a tapasztalatom, hogy ha simalisztb?l csinálom, lesz benne lyuk, ha réteslisztb?l, akkor nem. Tapasztaltatok ilyet ti is? Zsuzsa

Sütike82

Kedves okoskodò valaki! Ezùton üzenem neked hogy a te àlltalad szàmìtott mennyisèggel olyan sz@r-t sikerült összehoznom hogy folyik bel?le a margarin, a tèsztàja kìvülr?l olyan mint a beton belülr?l pedig nyers.. Ha megìrod cìmed szìvesen postàzom.. Maradtam volna inkàbb az eredeti "Dacota" receptnèl.. :/

Törölt felhasználó

Hibatlan lett

Hozzávalók

A fánkhoz

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!