r
Nosalty Logó

Citromos őszibaracklekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Citromos őszibaracklekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 335 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4013 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 101 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.3 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    38 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.8 g
  • Cukor
    81 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    223.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    389 micro
  • β-crypt
    162 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    220 micro
Összesen 335 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    27.3 g

Zsír

  • Összesen
    7.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1551.8 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    206 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    269 mg
  • Foszfor
    594 mg
  • Nátrium
    459 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1017.8 g
  • Cukor
    975 mg
  • Élelmi rost
    55 mg

VÍZ

  • Összesen
    2676.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    462 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    253 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    75 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    133 micro
  • Kolin:
    182 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4669 micro
  • β-crypt
    1949 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2637 micro
Összesen 4013 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    39.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.7 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    49 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    67 micro
Összesen 101 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A jó érett őszibarack héját lehúzzuk (1 percre forró vízbe mártva nagyon egyszerű lesz), kimagozzuk, húsát feldaraboljuk. Meglocsoljuk 1 citrom kifacsart, leszűrt levével. (Ez a citrom lehet nem bio is.) Kb. 2,2-2,3 kg gyümölcshúst kapunk. Ennél többet egyszerre ne főzzünk, hogy minél gyorsabban felforrjon.
  2. Kimérjük a cukrot: kezdésnek kilónként 30 dkg cukrot számoljunk, hogy ne legyen túl édes. A zselésítőt elkeverjük a cukorral, majd az egészet a barackhoz adjuk, alaposan elkeverjük.
  3. A vaníliarudat felhasítjuk, az apró magocskákat kés hátával kikaparjuk, és a barackhoz adjuk. Az egészet merülőmixerrel pépesre összetörjük. Most kóstoljuk meg, kíván-e még cukrot.
  4. A barackpépbe beledobjuk a vanília bőrét, és nagy lángon, kevergetve felforraljuk. Vigyázzunk, mert felhabzik! A habot szűrőkanállal szedjük le.
  5. A biocitromot előkészítjük: alaposan megsikáljuk, és vékony (2 mm-es) szeletekre felvágjuk. Közben kiszedegetjük a magokat, mert az keserű lehet.
  6. A zubogva forró lekvárt 2-3 percig kavargatjuk, a vaníliabőrt kihalásszuk, és előkészített üvegekbe töltjük. Először csak félig töltjük az üveget, ekkor belepottyantjuk a citromkarikákat, majd teljesen feltöltjük az üveget. 720 ml-es üveg esetén 3 karikát, 580 ml-es esetén 2 karikát, ennél kisebb üveg esetén 1-1 karikát tegyünk bele.
  7. A lezárt üvegeket 5 perce fejre állítjuk, majd vissza a talpára. Száraz gőzben hagyjuk kihűlni. Ebből a mennyiségből kb. 3-3,2 liter lekvár lesz, így számoljuk a szükséges üvegeket.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 87
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 22574
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 17.

Ajánló

Süteménybe, kenyérre-kalácsra kenve is tökéletes.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Citromos őszibaracklekvár
koszider 91 recept

Valljuk be, az őszibarack magában elég unalmas ízű lekvárnak. De citrommal, valódi vaníliarúddal feldobva mindenki imádni fogja. Előnye, hogy nem magvaváló őszibarackból is készíthető. Ne csináljuk túl édesre, hogy minden íz érvényesülhessen!  Az egyik citromnak feltétlenül kezeletlen, biocitromnak kell lennie, mert a héja is belekerül! 

Hozzászólások (1)

Évi néni

Nagyon jó ötletnek tartom. Készítek is egy adagot. Köszönöm az ötletet. Üdv: Évi néni

koszider

Örülök, hogy megtetszett! Kopasz barackból vagy vegyesen is jó. Keresztanyám régi-régi receptje. Üdvözöl: Koszider

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek