Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Szilvalekvár tartósítószer nélkül

Szilvalekvár tartósítószer nélkül
Szilvalekvár tartósítószer nélkül
55 perc / előkészület: 45 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Én régen nem szerettem a szilvalekvárt, viszont ez levett a lábamról.

hozzávalók / 4 adag

  • 4 kg szilva (érett, kimagozott)
  • 1 kg cukor (kristály)

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk.
  2. Egy fazékba rétegesen beletesszük a szilvát és a cukrot.
  3. Fél napig állni hagyjuk, néha megkeverjük.
  4. Botmixerrel összeturmixoljuk.
  5. Feltesszük főni, és 5 percig forraljuk.
  6. Lehűtjük, és 5-6 alkalommal még forraljuk, és hagyjuk kihűlni. Ettől sűrűsödik be. A kívánt sűrűség eléréséig ismételjük a folyamatot.
  7. Előzőleg kiforrázott üvegekbe töltjük, lezárjuk, és szárazon dunsztoljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 33
össznézettség: 25 850
elküldve: 3
receptkönyvben: 324
elkészítve: 6/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Budai Tímea

Mióta szakács: 2011.07.27.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

szilvalekvár, szilvadzsem

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Huncutka
Huncutka / Huncutka Sat, 2014-05-24 20:52

Én másként csináltam amit megosztok veletek. Egyszerűbb és nem több napos történet. A kimagozott és félbevágott szilvákat rétegesen teszem egy jó nagy tálba, egy sor szilva és megszóróm kristálycukorral és így tovább. Néhány óránként kicsit átkeverem. Másnap egy kicsit kiecetezett lábasban odateszem főni. Amikor elkezd forrni, takarékra veszem a lángot és nem szabad kevergetni ( ez fontos! ). Így főzzük kb. két órán keresztül, utána levesszük a tűzről és forrón botmixerrel átdolgozzuk olyan állagúra amilyenre szeretnénk. Pici fahéjjal ízesítem és kb. még 30 percig főzőm közepes lángon, de mostantól kevergetve. A tűzről levéve pici tartósítószert teszek bele és forrón üvegekbe töltve száraz dunsztba teszem. Nagyon finom. Jó étvágyat hozzá és remélem elnyerte a tetszéseteket. Puszi

azovan
azovan Sat, 2012-09-15 19:30

Sziasztok! Nekünk apró szemű szilvánk van (kömörői szilva). Nem szoktam összeturmixolni, mert alig lehet észrevenni a héját, szinte elfő. De van olyan szil

timeabu
Budai Tímea / timeabu Fri, 2011-09-09 06:37

Szia Zsuzsa!
Egy nap alatt nekem nem lesz kész. Én két napig csináltam, anyukám egy hétig ült rajta. Mindenki a saját ideje szerint. Lényeg, hogy teljesen kihűljön két forralás között.
Én azért csináltam botmixerrel, mert egyszerű, és lényegesen kevesebbet kell mosogatni utána, mint egy darálás után :-)
Tűzhelyen csinálom, nem sütőbe.
Üdv,
Timi

visnyoo
visnyoo Thu, 2011-09-08 22:04

Kérdeznék:-)
Nem egyszerűbb ha előbb ledarálom a szilvát?
Egy napon belül csinálod? azaz hűtöd, forralod, hűtöd, forralod....stb.?
Tűzhelyen csinálod, nem sütőben, ha jól értem.
Üdv. Zsuzsa

1400
szilva 4 kg
cukor 1 kg