Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Narancs mousse-os kávés csokitorta

Narancs mousse-os kávés csokitorta
Narancs mousse-os kávés csokitorta
65 perc / előkészület: 50 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Arra gondoltam, mivel közeledik a hideg, nyirkos időjárás, jó lenne kitalálni valami olyasfajta süteményt, ami a téli hangulatot idézi fel bennünk. Ennek fényében találtam ki ezt a narancsos kávés párosítást, ami szerintem mindig meghozza a sikert. Szerencsére így történt az én családomban is :).

hozzávalók / 6 adag

Torta alap

Ostya

Csokoládékrém

Narancs mousse

Szólj hozzá!

elkészítés

Torta alap

  1. A kekszet beletesszük egy zacskóba, és sodrófával átmegyünk rajta, hogy egy darabos, morzsás állagot kapjunk.
  2. A vajat megolvasztjuk, és összekeverjük a keksszel.
  3. Ezt a masszát belenyomkodjuk egy 22 cm átmérőjű tortaformába (lehetőleg csatos legyen, mert a későbbiekben praktikusabb). Kézzel jól belenyomkodjuk, majd előmelegített sütőben, 200 fokon pár perc alatt aranybarnára sütjük.

Ostyalap

  1. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd kisebb adagonként a tojásfehérjét hozzáadjuk.
  2. Ha szépen elkeveredett, a lisztet is apránként hozzáadjuk, míg egy homogén masszát nem kapunk.
  3. Ezt a masszát sütőpapírra kenjük. Vigyázzunk, hogy a vastagsága ne legyen vastagabb 1-2 mm-nél, mert különben nem lesz ropogós az ostya.
  4. Előmelegített sütőben 200 fokon 1-2 perc alatt megsütjük. (Én már eleve egy kis kör alakot kentem föl a sütőpapírra. A díszítésnek szánt ostyalapokat, mikor kivesszük a sütőből, amíg meleg, addig kell felszeletelni őket, utána különben már törik.)

Csokoládékrém

  1. A tejszínt felforraljuk, és ráöntjük a tálban lévő felkockázott csokikra. Pár percig hagyjuk, majd jól elkeverjük, és hozzáadjuk a feketekávét. Hagyjuk kihűlni.
  2. Ha már teljesen kihűlt, akkor a vajat hozzáadva robotgéppel kihabosítjuk.

Narancs mousse

  1. A kristálycukrot és a vizet egy edénybe tesszük, és cukorszirupot csinálunk belőle. Akkor jó hőmérsékletű a szirupunk, ha az ujjhegyünket belemártjuk, és a két ujjunk között cukorszál képződik.
  2. Eközben a tojásfehérjét elkezdjük verni, és mikor már habos, de még nem kemény, akkor hozzácsurgatjuk a cukorszirupot. Addig keverjük a robotgéppel, amíg ki nem hűl.
  3. A tejszínből kemény habot verünk.
  4. A tejet és a tejszínt együtt feltesszük alacsony lángú tűzre. Eközben a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel kikeverjük. A tejes-tejszínből egy keveset a tojáshoz kanalazunk, hogy hasonló legyen a hőmérséklete és az állaga a tejes-tejszínnel, majd beleöntjük, és addig főzzük míg be ne sűrűsödik (kb. 5 perc).
  5. A narancs húsát összeturmixoljuk, és 4 evőkanálban a zselatint feloldjuk (a leírásnak megfelelően). A zselatinos narancsot hozzáadjuk a tojáskrémhez, és hagyjuk kihűlni.
  6. Ezeket mind óvatosan elkeverjük, és hűtőbe tesszük a mousse-ot, hogy a zselatin hasson.

Összeállítás

  1. Legalulra kerül a kekszalap, majd erre a csokis krém (érdemes a tortaformában összeállítani, és majd később levenni róla a keretet, mert így szebb lesz a formája).
  2. Erre kerül a narancsos mousse (egy keveset hagyunk a díszítésnek) ostyalap.
  3. Hűtőbe tesszük pár órára, és utána már csak a díszítés marad, és lehet is fogyasztani.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 979
elküldve: 0
receptkönyvben: 13
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Csenge.Mlnr

Mióta szakács: 2015.08.09.
12 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: közepes
receptverseny: Nagy húsvéti receptverseny, Nespresso receptverseny
szezon: tél
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

narancs mousse-os csokitorta, kávés narancsos csokoládétorta, narancskrémes csokitorta

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1201
vaj 80 g
zabkeksz 220 g
vaj 35 g
porcukor 35 g
tojásfehérje 20 g
finomliszt 50 g
étcsokoládé 200 g
habtejszín 200 ml
vaj 200 g
feketekávé 100 ml
tojásfehérje 2 db
víz 1.5 dl
cukor 100 g
habtejszín 150 ml
lapzselatin 4 db
narancs 1 közepes db
tojássárgája 2 db
kukoricakeményítő 1 púpozott ek
cukor 4 ek
tej 200 ml
habtejszín 150 ml