r
Nosalty Logó

Házi fekete kenyér

NS
Házi fekete kenyér
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

243
Kalória
8g
Fehérje
47.7g
Szénhidrát
1.8g
Zsír
48.3g
Víz
-
Koleszterin
1.9g
Élelmi rost
1.6g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 243 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 971 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 225 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    742.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    81 mg
  • Nátrium
    585 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    47.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    48.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 243 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    32.1 g

Zsír

  • Összesen
    7.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2971.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    102 mg
  • Kálcium
    105 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    323 mg
  • Nátrium
    2341 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    190.8 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    193.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    187 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    198 micro
Összesen 971 kcal
  • 8% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.4 g

Zsír

  • Összesen
    1.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    688.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    24 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    543 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    44.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    44.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 225 kcal

Elkészítés

  1. 100 ml meleg vízben felfuttatjuk az élesztőt, cukor helyett 1 teáskanál mézzel.
  2. A 250 g átszitált fekete kenyérliszttel összekavarjuk az élesztőt, majd a liszt minőségétől függően meleg vizet adagolunk lassanként, amíg gyúrható állagú lesz a tészta. Kb. 10 percen át dagasztjuk lisztes kézzel. Langyos helyen, huzatmentesen, állandó hőmérsékleten kelni hagyjuk 10-12 órát (a konyha egyik védettebb sarkában).
  3. Átgyúrjuk, majd hozzáadjuk a darált szezámmagot, és cipóvá formáljuk. Megkenjük vízzel, megszórjuk az egész szezámmaggal, óvatosan rásimítjuk a magokat, hogy kevésbé essenek le szeleteléskor.
  4. Sütőpapiros gáztepsin (nem formában) kelesztjük a felmelegedő (kb. 60° C-os) lerben még 5-7 percet. Nem többet, mert ellaposodik.
  5. Feltekerjük a hőmérsékletet 200°C-ra, és alul-felüli sütésmódban 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük.
  6. Amikor átsült, a lerajtót résnyire kinyitjuk 5 percig, ezután kivesszük rácsra, vagy felemeljük a tepsi oldalára úgy, hogy a kenyér alját is érje levegő és ne párásodjon be.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Egy egyszerű fekete házi kenyeret akartam enni, ami még ropog a frissességtől, és tudom, hogy mi van benne. Azért dolgoztam kis adaggal, mert nagyjából csak reggel eszek kenyeret, és frissen a legfinomabb.:-) Szeretem a fekete lisztet, mert rugalmas lesz tőle a kenyér, nem törékeny.  Kb. 8 szelet lesz belőle.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...