Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Házi fekete kenyér

Házi fekete kenyér
Házi fekete kenyér
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy egyszerű fekete házi kenyeret akartam enni, ami még ropog a frissességtől, és tudom, hogy mi van benne. Azért dolgoztam kis adaggal, mert nagyjából csak reggel eszek kenyeret, és frissen a legfinomabb.:-) Szeretem a fekete lisztet, mert rugalmas lesz tőle a kenyér, nem törékeny.  Kb. 8 szelet lesz belőle.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Bármilyen kedvenc maggal vagy magkeverékkel lehet készíteni, de a keményebbeket érdemes darálva beletenni :-)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 100 ml meleg vízben felfuttatjuk az élesztőt, cukor helyett 1 teáskanál mézzel.
  2. A 250 g átszitált fekete kenyérliszttel összekavarjuk az élesztőt, majd a liszt minőségétől függően meleg vizet adagolunk lassanként, amíg gyúrható állagú lesz a tészta. Kb. 10 percen át dagasztjuk lisztes kézzel. Langyos helyen, huzatmentesen, állandó hőmérsékleten kelni hagyjuk 10-12 órát (a konyha egyik védettebb sarkában).
  3. Átgyúrjuk, majd hozzáadjuk a darált szezámmagot, és cipóvá formáljuk. Megkenjük vízzel, megszórjuk az egész szezámmaggal, óvatosan rásimítjuk a magokat, hogy kevésbé essenek le szeleteléskor.
  4. Sütőpapiros gáztepsin (nem formában) kelesztjük a felmelegedő (kb. 60° C-os) lerben még 5-7 percet. Nem többet, mert ellaposodik.
  5. Feltekerjük a hőmérsékletet 200°C-ra, és alul-felüli sütésmódban 25-30 perc alatt tűpróbáig sütjük.
  6. Amikor átsült, a lerajtót résnyire kinyitjuk 5 percig, ezután kivesszük rácsra, vagy felemeljük a tepsi oldalára úgy, hogy a kenyér alját is érje levegő és ne párásodjon be.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 13 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 5 458
elküldve: 0
receptkönyvben: 22
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Bundáskenyérszeműke

Mióta szakács: 2014.06.24.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
fogás: egyéb fogás
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
babakonyha: baba 18-24 hónap

egyéb elnevezések

egyszerű fekete kenyér, házi kenyér, szezámmagos kenyér, magos fekete kenyér

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

243
kenyérliszt BL80 250 g
víz 150 ml
friss élesztő 12.5 g
méz 1 teáskanál
1 teáskanál
szezámmag 2 teáskanál
szezámmag 1 teáskanál