r
Nosalty Logó

Nagymama szilva Tatinja Lakatos Márktól

NS
Nagymama szilva Tatinja Lakatos Márktól
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

470
Kalória
5.3g
Fehérje
46.5g
Szénhidrát
27.3g
Zsír
126.4g
Víz
29.8g
Koleszterin
2.5g
Élelmi rost
21g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 470 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1876 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 194 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    27.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    126.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    267 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 470 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    109.1 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    818.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    571 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    185.9 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    505.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    455 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    360 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1070 micro
  • β-crypt
    182 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    380 micro
Összesen 1876 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    84.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    52 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 194 kcal

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 220ºC-ra. Egy sütőálló serpenyőt használj, az a legegyszerűbb, mert ebben a tűzhelyen végzendő feladatokat és a sütőben sütést is meg tudod oldani.
  2. A barna cukrot közepes lángon olvaszd karamellé – vigyázz, mert először lassan olvad, aztán viszont szélsebesen elég. Ha már mélybarna a karamell, húzd le a tűzről, és öntsd fel az Unicumi Riservával (vigyázz! fröcsköl!), és kevergesd, míg felolvad benne a karamell.
  3. Rendezd a serpenyőbe a szilvaszeleteket, dobd rá a vajkockákat, és hintsd meg fahéjjal.
  4. Terítsd be a leveles tésztával, a túllógó részeket vágd le, a tésztát pedig tűrd be a szilvaszeletek és a serpenyő fala közé – ne feledd, fejre fordítod az egészet, vagyis ez a betűrt szél lesz a tészta pereme.
  5. Szurkáld meg villával a tetejét, hogy a gőz kiszabadulhasson, és mehet a sütőbe, nem több, mint 15-20 percre, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és oldalt azt nem látod, hogy bugyog a szilvás, Unicumos, sötétlila, csodásan illatos és ízes lé.
  6. Óvatosan vedd ki a sütőből, mert nagyon forró. Várj pár percet, majd vedd a tálalótányérod, tedd a serpenyő tetejére, és egy jól célzott mozdulattal az egészet fordítsd a feje tetejére – voilá, tarte Tatin, szilvával. És, hogy a nagymamám emlékének áldozzunk, a közepén mindenféle vaníliafagyik és crème fraîche-ek helyett egy nagy kanál, zsíros tejföllel tálald.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C

Számos költözésem, ki-be pakolásom áldozatai sokszor a Nagymama papírfecnire firkantott receptjei. Nemrég boldogan gyűjtöttem őket össze egy helyre, és azóta – saját ízlésemre alakítva – készítem is őket. Nagymama is büszke lenne erre az Unicum Riservával gazdagított, klasszikusnak egyáltalán nem mondható szilvás fordított tortára.

További receptek

Békebeli puncstorta

Rózsaszín cukormáz és rum – ez jut eszébe minden magyarnak a puncstorta hallatán. Bár a töltelék összetétele házanként változhat, egy biztos: a puncstorta egy egyedi sütemény, mert ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek