r
Nosalty Logó

Nagymama kapros-túrós lepénye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lakos Benedek
Nagymama kapros-túrós lepénye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 577 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 6934 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Összesen 298 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.2 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    161 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    687.1 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    86 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    209 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    61.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    82.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    290 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    228 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    47 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 577 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    185.7 g

Zsír

  • Összesen
    362.7 g
  • Telített zsírsav
    206 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    97 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1926 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8244.8 g
  • Cink
    1311 mg
  • Szelén
    300 mg
  • Kálcium
    1499 mg
  • Vas
    1026 mg
  • Magnézium
    332 mg
  • Foszfor
    2507 mg
  • Nátrium
    1172 mg
  • Réz
    51 mg
  • Mangán
    47 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    736.7 g
  • Cukor
    290 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    988.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3476 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    163 mg
  • D vitamin:
    246 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    603 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    637 micro
  • Kolin:
    1067 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2731 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    563 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1581 micro
Összesen 6934 kcal
  • 8% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    15.5 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    83 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    353.4 g
  • Cink
    56 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    64 mg
  • Vas
    44 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    50 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.6 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    149 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    26 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    117 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    68 micro
Összesen 298 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A liszteket, porcukrot és sót egy nagy tálban összekeverjük, majd belekockázzuk a puha vajat. Gyors mozdulatokkal, komolyabb gyúrás nélkül morzsásra dolgozzuk az alapanyagokat, majd hozzáadjuk a tésztához a sárgáját, és gombócot formázunk a masszából. Felhasználásig fóliába csomagolva a hűtőbe helyezzük pihenni.

A töltelékhez

  1. A két zsemle barna héját vékonyan levágjuk egy recés késsel, hogy csak a puha belső maradjon. Ezt felkockázzuk, majd késes aprítógépbe tesszük az összes többi hozzávalóval együtt (kivéve a kaprot és citromhéjat). Krémes állagúra dolgozzuk, majd egy tálba átöntve, hozzákeverjük az aprított kaprot és reszelt citromhéjat.
  2. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (légkeveréssel), és kivajazunk egy mélyebb gáztepsit. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, hogy akkora legyen, mint a tepsi. A sodrófa segítségével beleengedjük a tésztát a tepsibe, majd a kezünkkel elegyengetjük és kipótoljuk az üresen maradt részeket. Ha kész, ráöntjük a tésztára a túrós keveréket és elegyengetjük egy spatulával.

A tetejére

  1. A tejfölt, tojássárgját és cukrot összekeverjük, majd telepöttyözzük vele a túrós sütemény tetejét. Egy spatulával vagy késsel óvatosan elegyengetjük a híg, tejfölös keveréket, hogy mindenhová jusson. Ettől lesz a sütemény teteje szép, aranybarna. A lepényt az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, ha kell félúton megfordítjuk, hogy egyenletesen süljön. Tálalás előtt teljesen kihűtjük, majd kockákra vágjuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 65
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 6137
  • Feltöltés dátuma: 2023. június 08.

Receptkategóriák

Nagymama kapros-túrós lepénye
Lakos Benedek 386 recept

Amikor először találkoztam ezzel a süteménnyel, életem legnagyobb csalódását okozta: gyerekként egy cseppet sem értettem, hogy miért kell egy teljesen tökéletes túrós süteményt az utálatos kaporral elrontani... Persze azóta sokat nőttem, sokat okosodtam, és ma már el sem tudnám képzelni máshogy a lepényt. A receptet Benke Laci bácsi szerezte, apai nagymamám ismertette meg velem, jómagam pedig már csak egy leheletnyit alakítottam rajta. Remélem, minden elkészítőnek ízlik majd.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Címlapról ajánljuk

„A gasztronómia nem egy rögzült állapot, folyton új és új...

Váncsa István könyvei alapművek a gasztrorajongók körében, legyenek képzett séfek, otthoni hobbiszakácsok vagy lelkes érdeklődők. A receptekből és esszékből építkező Lakoma-sorozat nemcsak a konyhában igazítja el az olvasót, de a kötetek tökéletes útmutatóul szolgálnak a tágan értelmezett gasztronómia világába, amibe belefér történelem, földrajz, kultúra és persze az ételek köré szövődő történetek is. Idén ősszel, immár bővítve, újra kiadták az Olasz lakomát, a szerzővel ennek apropóján beszélgettünk.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...