Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Moraviai cukor sütemény

Moraviai cukor sütemény
Moraviai cukor sütemény
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A minap érkezett meg egy régen vágyott receptes könyv az otthonomba, amiben különféle vidékek finomabbnál finomabb desszertjei vannak összegyűjtve. Reggelire ez a fahéjas finomság került kiválasztásra a tejeskávém mellé. Isteni finom, laza tésztája van, és ami a legjobb, még másnap, harmadnap is meg lehet kicsit melegíteni, ami semmit nem ront az állagán.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

A tetejére

ajánlat

Én magában is imádtam a könnyű tészta és az édes "feltét" miatt, de akinek szíve vágya, eheti lekvárral. Igazán finom hozzá egy jó fahéjas szilvalekvár vagy baracklekvár.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt a 60 ml tejjel és az 1 ek-nyi cukorral futtassuk fel kb. 10 perc alatt.
  2. Egy nagy tálban keverjük el a cukrot, a liszt felét, a krumplit, a tojást, a sót, a tejet, a vaj egy részét és az élesztőt. Fakanállal dagasszuk, amíg összeáll.
  3. Adjuk hozzá a maradék lisztet, és dagasszuk tovább a tésztát kb. 5 percig.
  4. Ha megvagyunk, apránként gyúrjuk hozzá a maradék vajat, amíg puha, sima, könnyű tésztát nem kapunk.
  5. Tegyük tálba, takarjuk le, és meleg helyen kelesszük kb. kétszeresére (kb 1 óra).
  6. Béleljünk ki sütőpapírral (vagy vajazzuk ki) egy 33*23 cm-es tepsit (nem baj, ha kicsit kisebb a tepsi, maximum magasabbra jön fel a tésztánk a végén, ami csak jó :)). Nyomjuk ki a levegőt a tésztából, és tegyük a tepsibe, de még ne egyengessük el annyira, hogy teljesen kitöltse a tepsit, majd ismét kelesszük kb. 30 percet meleg helyen.
  7. Közben keverjük össze a fahéjat a cukorral, és olvasszuk meg a vajat.
  8. Ha letelt a fél óra, egyengessük el ujjainkkal a tésztát, kis krátereket hozva létre a tészta tetején, majd szórjuk meg a fahéjas cukorral, és locsolgassuk meg gondosan mindenhol a tetejét. Ujjainkkal egy kicsit bele is nyomkodhatjuk a fahéjas bevonatot a tésztába.
  9. Pihentessük még 30 percet, közben melegítsük elő a sütőt kb. 180-190°C-ra.
  10. A fél óra leteltével tegyük sütőbe, és süssük kb. 20 percet, amíg szép sötét aranybarna nem lesz, és tűpróbával ellenőrizve a tészta nem ragad a fogpiszkálóra.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 33x23 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 154
elküldve: 0
receptkönyvben: 40
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Nonoo

Mióta szakács: 2013.05.23.
14 recept

receptjellemzők

konyha: cseh
mikor: mindig, reggeli
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

fahéjas reggeli finomság, fahéjas kelt tészta, fahéjas-cukros kelt sütemény

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Koszider
koszider / Koszider Sun, 2014-01-12 22:28

Kedves Nonoo!
Nálad mekkora egy bögre? 2 dl?
Nagyon tetszik ez az egyszerű kelt krumplis-fahéjas.
Üdvözöl: Koszider

Nonoo87
Nonoo / Nonoo87 Mon, 2014-01-13 08:30

Kedves Koszider!
Az én mérőedényem 240 ml/csésze.
Kicsit gondban voltam (a recept egyszerűségét tekintve), mivelhogy egy angol receptből dolgoztam eredetileg, így a tészta állaga adta meg végül a hozzávalók mennyiségét pontosan. :) Kelesztés előtt egy lágy, selymesen fénylő, puha tészta az eredmény.
Végül valóban egy könnyen elkészíthető, nagyon lágy, foszlós és még másod- harmadnap is finom süti lesz belőle. :)
Remélem nektek is ízleni fog.
Üdv
Nonoo

1220
friss élesztő 5 dkg
cukor 1 bögre
tej 60 ml
finomliszt 3 bögre
burgonya 1 közepes db
vaj 100 g
tojás 2 db
1 kávéskanál
tej 60 ml
barna cukor 1 bögre
fahéj 1.5 ek
vaj 60 g