r
Nosalty Logó

"Cicás" kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
"Cicás" kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 861 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3438 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 293 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.6 g

Zsír

  • Összesen
    25.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    177 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1074.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    62 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    73 mg
  • Foszfor
    318 mg
  • Nátrium
    465 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    131 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    160 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    139 mg
  • Retinol - A vitamin:
    158 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    29 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 861 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    98.5 g

Zsír

  • Összesen
    100.9 g
  • Telített zsírsav
    41 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    706 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4298.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    249 mg
  • Kálcium
    595 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    292 mg
  • Foszfor
    1273 mg
  • Nátrium
    1860 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    524.1 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

VÍZ

  • Összesen
    196.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    641 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    492 micro
  • Kolin:
    558 mg
  • Retinol - A vitamin:
    632 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    114 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    814 micro
Összesen 3438 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 57% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.4 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    60 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    109 mg
  • Nátrium
    159 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    44.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    48 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    69 micro
Összesen 293 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet (500 g) tálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe, abba belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, úgy, hogy némi liszt is vegyüljön bele.
  3. Ezután az egész tetejére vékony liszt réteget szitálunk, és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.
  4. A vajat, a cukrot és a tojásokat alaposan (habosra) összekeverjük, az alaptésztához adjuk, falapáttal jól belekeverjük, és rövid ideig verjük, hogy egynemű "anyagot" kapjunk, és a tészta máris kissé meglazuljon.
  5. Szép simára, szárazra dagasztjuk, ha kell, némi lisztet hozzáadunk, de csak keveset! Visszatesszük a tálba, megint meghintjük egy halovány liszt réteggel, konyharuhát rá, és ismét keljen 15-30 percet (hőmérséklettől függően).
  6. Miután kb. a kétszeresére dagadt, még egyszer jó alaposan átgyúrjuk (én a robotgép dagasztó karjait hívtam ehhez segítségül), majd ismét pihentetjük meleg helyen, további 15-30 percet. (Ez kihagyható, de mégis nagyon megéri, mert ettől lesz szép, lyukacsos a tészta!)
  7. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a sütőlemezt vagy kikenjük vajjal, zsírral, vagy teszünk bele jó minőségű sütőpapírt (amelynek mindkét oldala tapadásmentes).
  8. A tésztát lisztezett deszkán 3 részre osztjuk. Én ezen a ponton szoktam az egyik ilyen kupacba keserű kakaóport szórni, és jó alaposan elkeverni a robotgép dagasztójával, de nem méregetem, mennyi kakaóport adok hozzá, csak szórom. Saccra kb. 3-4 púpozott teáskanálnyi lehet.
  9. Most mind a 3 kupacból egy-egy kígyót formálunk, kissé hegyes véggel. Én pont olyan hosszúra szoktam sodorni őket, mint amilyen hosszú a nyújtó deszkám, és kb. gyerek csuklónyi vastagok szoktak lenni.
  10. Egymás mellé tesszük őket, ha kakaósan készítjük, akkor a barna "sodrony" legyen középen. Most pedig, figyelem: a közepüktől indulva fonjuk össze a tekercseket! Először az egyik végük felé haladva, majd a másik vége felé. Így a legkönnyebb, és így sikerül legszebbre a fonás.
  11. Áttesszük a szép, fonott kalácsunkat a sütőlemezre, majd megkenjük a vízzel elkevert, 1 db felvert tojássárgájával az egészet. Ne sajnáljuk róla az anyagot! :-)
  12. További 10 percet kelesztjük még így.
  13. Az előmelegített sütőben, középső álláson, alsó-felső sütésen, 30 percig sütjük.
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 270
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 41237
  • Feltöltés dátuma: 2010. január 16.

Ajánló

Hogy jól sikerüljön a kelt tészta, alapfeltétel, hogy minden hozzávaló kb. azonos (szoba)hőmérsékletű legyen.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Isteni finom!! A látszat ellenére nincs sok meló ezzel a kaláccsal. Gyakran készítem, mert a Családom imádja. Uhh, olyan könnyed tésztája van, szinte "elrepül", ha az ember tényleg betartja a kelesztési időt, és nem esik túlzásba a lisztezéssel. És, hogy miért "CICÁS"? Ez az elnevezés Férjemtől ragadt rá. Ő hívta így gyerekkorában a cirmos, vagyis csíkos kalácsot, ami a kakaótól lett színes mintás. Az eredeti receptben nincs is kakaó, de mi így szeretjük. S ha már az eredeti receptnél tartunk, aszerint a neve egyszerűen csak fonott kalács, A sütés iskolája c. könyvből. Ez a Magyar Könyvklub gondozásában jelent meg, még 1997-ben. Nagyon jó kis könyv, szeretem, mert profiknak és kezdőknek is szolgál sok-sok hasznos tanáccsal, segítséggel, ötlettel - és ami a lényeg, fényképes, részletes leírással.

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek