Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

"Cicás" kalács

"Cicás" kalács
"Cicás" kalács
90 perc / előkészület: 60 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Isteni finom!! A látszat ellenére nincs sok meló ezzel a kaláccsal. Gyakran készítem, mert a Családom imádja. Uhh, olyan könnyed tésztája van, szinte "elrepül", ha az ember tényleg betartja a kelesztési időt, és nem esik túlzásba a lisztezéssel.
És, hogy miért "CICÁS"? Ez az elnevezés Férjemtől ragadt rá. Ő hívta így gyerekkorában a cirmos, vagyis csíkos kalácsot, ami a kakaótól lett színes mintás. Az eredeti receptben nincs is kakaó, de mi így szeretjük. S ha már az eredeti receptnél tartunk, aszerint a neve egyszerűen csak fonott kalács, A sütés iskolája c. könyvből. Ez a Magyar Könyvklub gondozásában jelent meg, még 1997-ben. Nagyon jó kis könyv, szeretem, mert profiknak és kezdőknek is szolgál sok-sok hasznos tanáccsal, segítséggel, ötlettel - és ami a lényeg, fényképes, részletes leírással.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Hogy jól sikerüljön a kelt tészta, alapfeltétel, hogy minden hozzávaló kb. azonos (szoba)hőmérsékletű legyen.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet (500 g) tálba szitáljuk, mélyedést nyomunk a közepébe, abba belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. Hozzáöntjük a langyos tejet, és elkeverjük, úgy, hogy némi liszt is vegyüljön bele.
  3. Ezután az egész tetejére vékony liszt réteget szitálunk, és letakarva, meleg helyen kb. 15 percig kelesztjük.
  4. A vajat, a cukrot és a tojásokat alaposan (habosra) összekeverjük, az alaptésztához adjuk, falapáttal jól belekeverjük, és rövid ideig verjük, hogy egynemű "anyagot" kapjunk, és a tészta máris kissé meglazuljon.
  5. Szép simára, szárazra dagasztjuk, ha kell, némi lisztet hozzáadunk, de csak keveset! Visszatesszük a tálba, megint meghintjük egy halovány liszt réteggel, konyharuhát rá, és ismét keljen 15-30 percet (hőmérséklettől függően).
  6. Miután kb. a kétszeresére dagadt, még egyszer jó alaposan átgyúrjuk (én a robotgép dagasztó karjait hívtam ehhez segítségül), majd ismét pihentetjük meleg helyen, további 15-30 percet. (Ez kihagyható, de mégis nagyon megéri, mert ettől lesz szép, lyukacsos a tészta!)
  7. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük, a sütőlemezt vagy kikenjük vajjal, zsírral, vagy teszünk bele jó minőségű sütőpapírt (amelynek mindkét oldala tapadásmentes).
  8. A tésztát lisztezett deszkán 3 részre osztjuk. Én ezen a ponton szoktam az egyik ilyen kupacba keserű kakaóport szórni, és jó alaposan elkeverni a robotgép dagasztójával, de nem méregetem, mennyi kakaóport adok hozzá, csak szórom. Saccra kb. 3-4 púpozott teáskanálnyi lehet.
  9. Most mind a 3 kupacból egy-egy kígyót formálunk, kissé hegyes véggel. Én pont olyan hosszúra szoktam sodorni őket, mint amilyen hosszú a nyújtó deszkám, és kb. gyerek csuklónyi vastagok szoktak lenni.
  10. Egymás mellé tesszük őket, ha kakaósan készítjük, akkor a barna "sodrony" legyen középen. Most pedig, figyelem: a közepüktől indulva fonjuk össze a tekercseket! Először az egyik végük felé haladva, majd a másik vége felé. Így a legkönnyebb, és így sikerül legszebbre a fonás.
  11. Áttesszük a szép, fonott kalácsunkat a sütőlemezre, majd megkenjük a vízzel elkevert, 1 db felvert tojássárgájával az egészet. Ne sajnáljuk róla az anyagot! :-)
  12. További 10 percet kelesztjük még így.
  13. Az előmelegített sütőben, középső álláson, alsó-felső sütésen, 30 percig sütjük.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 40 481
elküldve: 5
receptkönyvben: 530
elkészítve: 18/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Zit

Mióta szakács: 2009.06.15.
51 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

egyéb elnevezések

fonott kakaós kalács, kelt kakaós kalács

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zsoharkati
zsoharkati Wed, 2013-01-30 23:21

Kedves Zit!

Nem találom a mandulát a leírásban.
Segíts kérlek,vagy vaksi vagyok!
Készülök elkészíteni a napokban.
Köszönöm előre :)

Nyokedli25
Nyokedli25 Wed, 2011-12-21 13:38

Sziasztok!! Ez a kalács nagyon guszta! Én most készítem el! De én is dupla adagot,mert azért négyen vagyunk rá! Ha nem felejtem el akkor megírom milyen lett. Mindenkinek kellemes készülődést kívánok az ünnepekre,meg sok finom jól sikerült sütikét! :-))

muphrid
muphrid / muphrid Mon, 2010-07-26 13:19

Pont kalácsot kerestem! Szuper, köszi! Este megsütöm, talán mesélek, milyen lett. :) Szerintem annyi módosítás lesz, hogy a 2 tojás helyett csak 1 tojás és egy sárgája megy a tésztába, és talán nem lesz vétek, ha nem sárgájával kenem, bár van hova rakni a maradék két fehérjét. De ezt még estig kitalálom... :)
Vica

Vierre
Vierre Wed, 2010-04-07 13:54

Köszönöm a receptet! Apukám csak ennyit mondott: "Jobban csinálja már mint az anyja.." ...a finnyás párom meg: "Ilyet majd azért csinálhatsz még." Finom is volt meg szép is, de nem sokáig :)

Zit
Zit / Zit Wed, 2010-04-07 19:51

Jaj, de örülök, Vierre! :-))) Az ilyen elismerések olyan sokat jelentenek az embernek. Egyébiránt én épp a héten készülök még ilyet sütni, sosem elég belőle - amilyen gyorsan elkészül, úgy el is fogy. :-)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-04-04 17:05

Látatlanba nagy bizalmat szavaztam a receptednek és dupla adaggal elkészítettem húsvétra!
Jól tettem!Nagyon finom és gyönyörűek lettek !Szépen megkelt és igazi "kalácsos"lett!Köszi szépen!

Zit
Zit / Zit Sun, 2010-04-04 19:23

Kedves Éva, nagyon köszönöm, nagyon örülök a sikerednek!

Döme-Ádám
Döme-Ádám Fri, 2010-02-26 13:36

Igen, köszönöm, azt hiszem most már értem!
A 3 rudat egymás mellé teszem, s a közepétől jobbra és balra kifelé haladva fonom be.
A hétvégén azt hiszem ki is próbálom!

Jobbulást!

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-02-26 14:03

Nagyon kedves vagy, köszönöm - sajnos a kisbabámnak kell... De már sokkal jobban van, hála az Égieknek!

Döme-Ádám
Döme-Ádám Mon, 2010-02-22 22:59

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy ezt a kalácsot hogy is fonod össze?
Jól értem? Először az egyik sima rudat a kakaóssal sodrod össze, majd ezt a másik sima rúddal?
Bocs, ha kissé értetlen vagyok!

Zit
Zit / Zit Fri, 2010-02-26 11:34

Szia! Dehogy vagy értetlen. Bocsánat a hosszas hallgatásért, kórházban voltam. Szóval a fonás: a három rudat (tetszés szerinti sorrendben) lefekteted egymás mellé, és a közepüknél kezded a fonást az egyik végükig, majd szintén középtől a másik végükig. A sima hármas fonást ismered? Mert akkor nem lehet gond. Remélem, így érted. Egyébként, ha már ott vagy és csinálod, adja magát, azonnal rájössz, szerintem. Gyakorlat közben MINDEN érthetőbb, mint elmagyarázva. Próbáld ki! :-)

Zit
Zit / Zit Mon, 2010-01-18 14:08

Nagyon szépen köszönöm. :-) Próbáld ki, szerintem nem bánod meg. Nagyon hálás, nálunk mindenki imádja.

861
finomliszt 600 g
élesztő 30 g
tej 2.5 dl
vaj 60 g
cukor 4 ek
tojás 2 db
1 kk
cukrozatlan kakaópor 4 teáskanál
mandula 50 g
tojássárgája 1 db
víz 1 ek