Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mogyorós-karamellás sajttorta

Mogyorós-karamellás sajttorta
Mogyorós-karamellás sajttorta
80 perc / előkészület: 20 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Azt hiszem, még soha nem készítettem sajttortát, de miért nem? Pedig olyan egyszerű az egész, és elképesztő finom is! Két oka lehet, hogy eddig vártam vele. Egy, rengeteg sajt kell hozzá. Kettő, rengeteget kell rá várni. Na jó, egy éjszakát, de az is több, mint amit egy ember átlagosan kibír, hogy ne nyúljon hozzá a kész sütihez.

hozzávalók / 10 adag

Az alaphoz

A sajtkrémhez

A karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

Az alaphoz

  1. A kekszet kézzel törjük apróbb darabokra, és a mogyoróval együtt tegyük késes betétű aprítógépbe és daráljuk finomra.
  2. A vajat olvasszuk fel és adjuk a morzsához, valamint dobjunk hozzá egy csipet sót. (Ha a keksztől nem lenne elég édes, akkor kevés cukrot is tehetünk még bele.)
  3. Alaposan keverjük össze, majd simítsuk egy kivajazott és sütőpapírral bélelt tortaformába, és tegyük a hűtőbe fél órára.

A sajtkrémhez

  1. A fehér csokoládét törjük össze, majd a tejszínnel együtt vízgőz felett olvasszuk fel.
  2. A krémsajtot kanalazzuk keverőtálba, adjuk hozzá a tojásokat, a csokoládés-tejszínes keveréket, és kézi habverővel dolgozzuk simára.
  3. Kaparjuk hozzá a vanília magjait, és két részletben szitáljuk hozzá a cukrot és a lisztet, majd keverjük csomómentesre.
  4. Öntsük az egészet a pihentetett kekszalapra, majd tegyük 150 fokra előmelegített sütőbe kb. egy órára. Akkor lesz jó, ha a teteje már éppen barnulni kezd, a széle már szilárd, de a közepe még kicsit rezgős.
  5. A megsült tortát hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, majd tegyük a hűtőbe 4-5 órára vagy akár egy teljes éjszakára.

A karamellhez

  1. A cukrot a vízzel együtt öntsük egy lábosba, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni.
  2. Amikor teljesen elolvadt a cukor és bugyogni kezd, vegyük feljebb a lángot, és addig főzzük, amíg borostyánszínű nem lesz.
  3. Ekkor húzzuk le a tűzről, óvatosan öntsük hozzá a tejszínt, adjuk hozzá a sót, majd tegyük vissza, és közepes lángon addig főzzük, amíg a karamell újra fel nem olvad. Ha kész, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  4. A kihűlt karamellkrémet öntsük a torta tetejére, és díszítsük mogyoróval. Jót tesz neki, ha újra hűtőbe rakjuk, mert még sűrűbb lesz rajta a szósz, de ha nem bírjuk ki, akkor ehetjük már most is.
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 23 cm-es tortaforma cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 42
össznézettség: 68 402
elküldve: 21
receptkönyvben: 805
elkészítve: 33/33
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
353 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

cheesecake, mogyorós sajttorta karamellmázzal

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bobóci
bobóci Thu, 2016-10-27 14:55

Segítsen, légyszi, valaki, aki már elkészítette! Most álltam neki az összeállításnak, és meglepődve tapasztaltam, hogy a hajdúsági krémsajt meglehetősen sós ízű, amit a porcukor sem nyom el. Ezért azt gondoltam, biztos elnéztem valamit, elmentem, és vettem a kommentek között is szereplő Philadelphiát (az ezüstöt, tudomásom szerint az a natúr), de mikor itthon kibontottam, éreztem, hogy ez is sós. Akkor most mi van? Ez adja a különlegességét, vagy kétszer is rosszul választottam a boltban? Túl betoji vagyok, így végül mascarponéval csinálom, de most már furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy hol van az igazság (a csőrömet meg böki a krémsajtokra kidobott pár ezer forint..).

biborkaa
biborkaa Thu, 2016-10-27 16:04

ha natúr Philadelphia-t vettél, akkor az biztosan nem sós, sőt a Hajdúsági sem az.
amit érzel, az egy alapíz, aminek lennie kell, hiszen ezeket alapvetően kenyerek ízesítésére/megkenésére találták ki.
Amúgy van édes és sós sajttorta is, mindkettőbe ugyanolyan krémsajt kell, az összetevőktől kapsz teljesen más végeredményt.
nem kell megijedni, jó lesz az :)
a mascarpone nem jó, mert az túl zsíros és állagra sem ugyanaz.

bobóci
bobóci Thu, 2016-10-27 16:09

Lehet, hogy nem a 'sós' a jó szó rá, de nekem furcsa volt édesítve. A válaszod értesítője a sütő csengőjébe csipogott bele, úgyhogy ez bizony már így marad (500 g mascarpone+ 250g krémsajt), de az illata csábító. Legközelebb majd még egy harmaddal bátrabb leszek :)
Köszi a gyors választ!

perla98
Perla / perla98 Sat, 2016-01-30 10:58

Kedves Ízhuszár!

Szeretném ma megsütni ezt a tortát,de csak 26 cm-es tortaformám van.Hogyan változnak az arányok.

KisMancs
KisMancs Fri, 2015-12-11 11:58

Kedves Ízhuszár! Mekkora tortaformához van a recept? Köszönöm: Rami

kdiana8608
kdiana8608 Wed, 2015-11-11 15:21

Nagyon jól néz ki ez a torta, szeretném megcsinálni ehhez szeretnék tanácsot kérni.
Milyen krémsajtot ajánlanál ehhez a tortához? Csak philadelphia lehet vagy esetleg nagyobb kiszerelésben kapható, valamivel gazdaságosabb "friss sajt" is szóba jöhet? Esetleg mascarpone bár azzal sem lenne túl olcsó :)

Kárai Dávid
Kárai Dávid / Kárai Dávid Wed, 2015-11-11 15:26

Én Philadelphia natúr krémsajtot használtam hozzá. Elvileg bármivel lehet helyettesíteni (mascarponeval is), de tartok tőle, hogy az íze nem lesz ugyanolyan.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Wed, 2015-11-11 03:03

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.11.10. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

765
keksz 100 g
törökmogyoró 100 g
1 csipet
vaj 75 g
krémsajt 750 g
fehér csokoládé 100 g
habtejszín 300 ml
tojás 3 db
vanília 1 db
finomliszt 75 g
porcukor 100 g
cukor 250 g
víz 50 ml
habtejszín 100 ml
0.5 kávéskanál
törökmogyoró 100 g