Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Karamellás sajttorta aureliavadaszan konyhájából

Karamellás sajttorta aureliavadaszan konyhájából
Karamellás sajttorta aureliavadaszan konyhájából
60 perc / előkészület: 25 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a sajttorta alapreceptet már számtalanszor variáltam: először csokibevonattal készült, majd citromosabb változatban, és volt, amikor gyümölcs került a tetejére. A névnapos barátom kérésére most kevésbé édesen és sós-karamellás öntettel a tetején sütöttem meg. Próbáljátok ki Ti is, nem fogjátok megbánni (és a karamell ne riasszon el, egyáltalán nem bonyolult)!

hozzávalók / 4 adag

Alap

  • 200 g zabkeksz (morzsa állagúra törve)
  • 60 g vaj (olvasztott)

Töltelék

Sós-karamellás szósz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Béleljünk ki egy tortaformát sütőpapírral (22 cm). A morzsa állagúra tört zabkekszet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd egyenletesen nyomkodjuk a tepsi aljába. A biztonság kedvéért (hogy sütés közben ne folyjon ki a vaj) tekerjük be a forma alját és oldalait alufóliával. Ha megvan, tegyük félre vagy a hűtőbe. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra (alsó-felső sütés).
  2. A tojásokat keverjük krémesre a kétféle cukorral, majd 2-3 adagban keverjük hozzá a mascarpone-t is, addig, amíg sima krémes állagú nem lesz. Reszeljük bele a citrom héját, és öntsük bele a citromlevet. Ha megvagyunk, vegyük elő a kekszalapot, és öntsük rá a krémet.
  3. Süssük 35 percig, majd ha langyosra hűlt, tegyük éjszakára a hűtőbe pihenni. (Sütés közben ne ijedjünk meg, ha a vége felé elkezd púposodni, és a közepe még lötyög, ez így lesz jó, így tökéletes).
  4. Másnap a szószhoz egy lábasban (közepesen-magas lángon) melegítsük fel a vizet, citromlevet és cukrot. Bírjuk ki, hogy nem keverjük, de ha mégis hozzányúlnánk, csak addig keverjük, míg a cukor el nem olvad (de inkább ne). Amíg forr, folyamatosan figyeljük, nehogy odaégjen!!
  5. Amikor elkezd karamellillatot árasztani, és szép aranybarna-borostyán színű lesz, öntsük hozzá a habtejszínt és a sót. Fröcskölni fog, úgyhogy csak óvatosan!
  6. Keverjük el jól, és forraljuk még fél percig, majd tegyük félre hűlni. Ha kihűlt a szósz, öntsük rá a kihűlt tortára, majd a tetejét tetszés szerint díszítsük földimogyoróval. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 11 669
elküldve: 6
receptkönyvben: 113
elkészítve: 5/5
Facebookon megjelent: -

szakács

aureliavadaszan

Mióta szakács: 2015.11.07.
19 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

sajttorta karamell szósszal, sajttorta sós-karamellás szósszal, sós-karamell szószos sajttorta

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Narcysz
Narcysz / Narcysz Thu, 2019-07-18 13:34

Rendszeresen használom ezt a receptet, és mindig nagyon finom lesz a torta. A férjem eleinte túl lágynak érezte, ezért azóta eggyel több tojást teszek a krémbe, és így már szerinte is tökéletes. A részletes leírás (főleg az a rész, hogy nem kell megijedni, ha még lötyög, mikor kiveszem a sütőből) tényleg sokat segít!

illesera
illesera Mon, 2018-10-22 16:36

Kedves Aurelia!
Gyönyörűek a tortáid, és külön köszönet, hogy alaposan,részletesen leírod az elkészítés fázisait!
Sosem készítettem még sajttortát, és sütőtököset sem, :((( de most kedvet kaptam hozzájuk!
Köszi, hogy megosztod velünk!
Üdv
Era

aureliavadaszan
aureliavadaszan / aureliavadaszan Wed, 2018-10-24 20:01

Kedves Illesera!
Örülök, hogy kedvet kaptál a receptek kipróbálásához, bízom benne, hogy a pontos leírás csak előnyömre válik majd és még többet kipróbálsz közülük! ;)
Üdv,
Aurélia

1148
zabkeksz 200 g
vaj 60 g
mascarpone 500 g
vaníliás cukor 1 csomag
barna cukor 50 g
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
tojás 3 db
víz 1.5 evőkanál
citromlé 2 csepp
cukor 150 g
habtejszín 60 ml
1 késhegynyi