r
Nosalty Logó

Minden jóval csúsztatott palacsinta

Nosalty
Minden jóval csúsztatott palacsinta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A palacsintákhoz

A csúsztatáshoz

997
Kalória
20.4g
Fehérje
137.8g
Szénhidrát
41.3g
Zsír
55.2g
Víz
120.1g
Koleszterin
9.8g
Élelmi rost
50.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A palacsintákhoz

A csúsztatáshoz

Összesen 997 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A palacsintákhoz

A csúsztatáshoz

Összesen 4982 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 16% Zsír

A palacsintákhoz

A csúsztatáshoz

Összesen 261 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.4 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1394.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    587 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    167 mg
  • Foszfor
    482 mg
  • Nátrium
    115 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    137.8 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    55.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    85 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    87 micro
  • Kolin:
    113 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    156 micro
Összesen 997 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    101.8 g

Zsír

  • Összesen
    206.5 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    118 g
  • Koleszterin
    600 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6971.6 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    148 mg
  • Kálcium
    2936 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    835 mg
  • Foszfor
    2410 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    689.1 g
  • Cukor
    253 mg
  • Élelmi rost
    49 mg

Víz

  • Összesen
    275.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    425 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    39 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    435 micro
  • Kolin:
    565 mg
  • Retinol - A vitamin:
    420 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    62 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    780 micro
Összesen 4982 kcal
  • 8% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    10.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    31 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    365.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    14.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 261 kcal

Elkészítés

A palacsintákhoz

  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, tejet, cukrot, olvasztott vajat és lisztet egy turmixgépben teljesen simára dolgozzuk, majd félretesszük.
  2. A tojásfehérjékhez adunk egy csipet sót, majd kemény habot verünk belőlük. A hab első harmadát hozzákeverjük a palacsintatésztához, hogy fellazítsuk, majd a maradék kétharmadot két részletben, óvatosan beleforgatjuk, nehogy összetörjön.
  3. Egy serpenyőt enyhén kikenünk olajjal, majd elkezdjük melegíteni. A lángot végig közepes szinten tartjuk alatta, hogy a palacsinták egyenletesen süljenek, és ne égjenek meg. Merőkanállal kimerünk egy adagot a serpenyőbe a tésztából, kicsit ellaposítjuk, majd addig sütjük, amíg az alja aranybarna nem lesz. A teteje enyhén „nyers” marad, és nem is fogjuk megfordítani, majd megsütni, mert a rétegezés során a következő ráhelyezett palacsinta forró alja „fejezi be” a sütést. Ettől lesz a csúsztatott palacsinta belseje jó szaftos. A palacsinta akkor sült meg, ha a teteje már nem nedves, és megjelentek rajta kisebb-nagyobb buborékok.

A csúsztatáshoz

  1. A darált diót és mákot elkeverjük 1-1 evőkanál porcukorral. Mivel a palacsinta és a lekvár is enyhén édes, nem kell túl sok cukor a magvakhoz, azonban mennyisége ízlés szerint növelhető.
  2. Az első kész palacsintát egy tányérra csúsztatjuk, majd megkenjük baracklekvárral és megszórjuk cukros dióval. Erre jöhet a következő frissen kisült palacsinta, amit szilvalekvárral fogunk megkenni és mákkal megszórni. Ezt a rétegezést kell folytatnunk az utolsó palacsintáig. Az utolsó palacsintát a sületlen felével levelé tegyük a toronyra.
  3. A csúsztatott palacsintát meghintjük porcukorral, és még langyosan, szeletelve tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 30 p

Sokakat késztet fejtörésre ennek a klasszikus desszertnek a neve. Vajon mitől csúszik a palacsinta? Vagy hová? Talán a legtöbben az első elkészítés során világosodunk majd meg, amikor egymás után csúsztatjuk a rétegeket a serpenyőből a tányérra, ahol végül összeáll a (például) lekvárral, dióval és mákkal megtöltött, impozáns torony. Ilyenkor persze már nem ezen törjük a fejünket, inkább csak élvezzük a tányérunkra kerülő, porcukorral hintett szeleteket.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Kovászos uborka egyszerűen

Túlmisztifikált receptek helyett a 96 éves Dédimama receptje. Tanyán született, ott nőtt föl, sok hasznos  praktikát hozott magával. Sokszor készítettük már, de legfinomabb akkor ...

Egyszerű tökfőzelék

Van, aki tejjel, van, aki csontlével, megint mások kovászos uborka levével készítik - mi így szeretjük, egy kis fűszerpaprikával és sok sok kaporral.