Nosalty Logó

Milánói spagetti másképp

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vivike
Milánói spagetti másképp
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 786 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 4709 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 182 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.5 g

Zsír

  • Összesen
    37 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1466.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    82 mg
  • Kálcium
    370 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    92 mg
  • Foszfor
    595 mg
  • Nátrium
    317 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71.5 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    268.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    225 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    236 micro
  • Kolin:
    103 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    279 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    7531 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 786 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    249.2 g

Zsír

  • Összesen
    221.7 g
  • Telített zsírsav
    98 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    73 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    817 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8798.4 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    494 mg
  • Kálcium
    2220 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    555 mg
  • Foszfor
    3567 mg
  • Nátrium
    1903 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    428.8 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

VÍZ

  • Összesen
    1611.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1351 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    432 mg
  • D vitamin:
    163 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    8 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    6 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    79 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1416 micro
  • Kolin:
    619 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1207 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    1677 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    45185 micro
  • Lut-zea
    686 micro
Összesen 4709 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 64% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    32 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    342.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    139 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    53 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    65 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1761 micro
  • Lut-zea
    27 micro
Összesen 182 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztának feltesszük a vizet melegedni. Amíg felforr, addig megvágjuk a vöröshagymát, feltesszük egy edényben az olajjal dinsztelni. Amikor a hagyma megdinsztelődött, teszünk bele pirospaprikát, és rádobjuk a darált húst, állandó kevergetés közben kifehérítjük, majd rátesszük a vékony karikára vágott zöldpaprikát, a fehérborsot és az oregánót, és hagyjuk kis lángon kicsit dinsztelődni, időnként megkevergetjük. Ha gombásan készítjük, akkor az apróra vágott gombát is most kell beletenni, a hússal együtt kell dinsztelődnie.
  2. Amikor a víz felforrt, sózzuk, kevés olajat teszünk hozzá, és beletesszük a spagettit. A spagettit csak félig főzzük meg, mindig fele annyi ideig, mint a csomagolásán szerepel. Ez azért fontos, mert így a tészta teljesen átveszi majd a ragu ízét. Amikor megfőtt leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, és beletesszük abba a tepsibe, amiben majd sütni fogjuk.
  3. Amikor a hús kicsit dinsztelődött (ez csak annyi idő, amíg a tészta elkészül), beleöntjük a paradicsomlét, hagyjuk 1-2 percet rotyogni, majd hozzáadjuk a doboz tejfölt, jól elkeverjük, és így is hagyjuk 1-2 percet rotyogni, majd mielőtt levesszük a gázról, hozzáadjuk az apróra összevágott vagy fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát.
  4. Ha elkészült a paradicsomos-tejfölös ragu, ráöntjük a félig megfőzött spagettire, jól összekeverjük, hogyhús mindenhová jusson,jó vastagon megszórjuk reszelt sajttal, és mehet a sütőbe.
  5. Addig sütjük nagy lángon, míg a sajt szép aranybarna lesz - ez kb. 35 perc gázsütőben.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Tepsi mérete: kb. 40-30
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 40 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 29
  • Össznézettség: 25836
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 29.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Már nagyon régen, legalább 25-30 éve mondott valaki valami hasonló receptet, abban nem volt tejföl, és abban különbözött a milánóitól, hogy a sajtot a sütőben ráolvasztotta a húsos tésztás ragura. Mivel mi nagyon szeretjük a tejfölt, és szinte mindenbe teszünk (még a lecsót is tejfölösen eszem), hát gondoltam, hogy újítok, kipróbálom így is. Hát azóta így készül nálunk a milánói. Azóta már több receptem olvastam, az igazi milánóitól nagyon messze van, ez a milánói-bolognai és ki tudja még, milyen olasz tészta keveréke. A fiam 2-3 éves lehetett, és ez volt a kedvenc étele. Amikor a nagyihoz ment, egyre csak hajtogatta, hogy "mama, főzzé mimámóit". Anyukám nem tudta, hogy mit is szeretne, aztán megkérdezte. Azóta is szállóige nálunk a "mimámói". Ennek az ételnek nagy sikere van az ismerőseink körében is. Ja, és ha marad belőle, az csak úgy délután elfogy. A tepsibe van készítve egy villa, és aki arra jár, falatozik belőle. Ha azt szeretném, hogy másnapra is maradjon, hát azonnal el kell tenni!

Hozzászólások

Ollocska

Szia! Biztos tokfincsi a recid (nemreg en is csinaltam hasonlot) de a milanoibol nem hagyhato el a gomba, viszont daralthus nem kell bele. Amibe daralt hus kell (es gomba nem) az a bolognai. En nem spagettivel csinaltam, mert avval azt tapasztaltam, hogy hajlamos kiszaradni es megkemenyedni a teszta az oldalan (na jo lehet h kicsit odakapta) es inkabb penne tipusu tesztaval probaltam, ugy is mennyei volt, imadtam. :) Illetve nemreg gyartottam itthon hazi szelesmeteltet. Az mindent vitt, probald ki ugy is, ha van kedved.

Vivike

Szia Ollocska! Köszönöm a véleményed. Igen, tudom, hogy ez nem milánói, le is írtam a történetet a storyban. Ez csak nálunk milánói. Ki fogom próbálni penne típusú tésztával is, habár az nálunk nem nagyon megy. No majd próbálkozom. Üdvözlettel: Vivike

Ollocska

Ht ha nem szeretitek a pennet, akkor az felejtos... en mondjuk nagy rajongoja vagyok :) a soktojasos hazitesztat meg mindig erdemes kiprobalni.

Vivike

Tulajdonképpen én szeretem a pennét, csak a férjem nem. A házi tésztát te készíted? Vagy a boltban veszel mondjuk 8 tojásost. Azt én is szoktam venni, habár inkább a durummal vagyunk jóban. Azért persze sok mindent készítek házi tésztából is, azt is szoktam rakottasnak készíteni, a sorok közé tejfölt, és reszelt sajtot szórva. Ilyet már nokedlib?l is készítettem. Vannak azért jó kis könnyen elkészíthet? ételek. Szép estét.

Ollocska

A hazi teszta alatt azt ertem, ami az en hazambol kerul ki, azaz en keszitem. :) 50 deka liszt, 5 tojas, kicsi viz ha kell, olivaolaj, so. homogenne kell gyurni kozben huzni-hajtani-gyurni-huzni-hajtani-gyurni mig lukcsacsos nem lesz. Ha megvan 3 reszre osztva pihentetni, majd extra vekonyra nyujtani, amennyire csak tudod, annyira. Feltekerni, felvagni.

Vivike

Hmmmmmm, isteni lehet. Dédnagymamám és nagymamám jut eszembe róla, ?k készítettek isteni tésztákat. Olyan gyorsan és vékonyra vágták a cérnametéltet, hogy az valóban cérnametélt volt, olyan vékony volt, mintha tényleg cérnát enne az ember. Imádtam. Azóta is keresem azt a tésztát, de sehol nem találom. Ezek a tészták nem tészták. Szoktam néha nénikt?l vásárolni piacon, de azok sem olyanok, mint az övék volt. Ma már a mamik is géppel vágják a kézzel meggyúrt tésztát, az meg nem olyan vékony. No azért azt hiszem, a gyúrást kihagyom az életemb?l. Amennyi tésztát eszünk, azt megveszem, egyedül csak a nokedlit készítem el. Azért nagyon köszönöm a recepted. Üdvözlettel: Vivike

Ollocska

Nagyon ugyelni kell a nyujtasnal, mert mar viszonylag vekonynak tunik, de meg akkor is vastag... nekem az elso meteltem eleg bumszli lett... de mennyei... es nem volt foghato semmifele bolti tesztahoz, es valoban jollaktam vele, nem lettem ehes 2 ora mulva... :) de faraszto volt megcsinalni az bizti. Az en mamam is gyakran gyartott "sifli" tesztat, az egy rombusz alaku levesbetet, a mai napig elottem van, ahogy vagja.....

Torma

Vivike! Nagyon édes a story és úgy írod a receptet, hogy mindjárt kedvet adsz a f?zéshez!!! Csakhogy ma marhahús leves lesz maceszgombóccal. Még soha nem f?ztem ezt a levesbetetet, de most kipróbálom. Egyébként mi is mindenhez tejfölt eszünk; még az egyik, új kedvenc sütink is tejfölös! Nézd meg az oldalamon; pár nap alatt "felrepült" a második legjobb receptemnek! A lecsót még nem ettem tejfölösen, pedig szuper lehet! Majd legközelebb! Köszönöm a kedves storykat és ízes recepteket!!! Várom a következ?ket! Nagyon jók a tanácsaid is!!! :))) T:)

AuroraMoon

én ma készítettem el, icipici módosításokkal. így is isteni lett :) volt itthon kevés füstölt-f?tt császárszalonna, vékony csíkokra vágva megpirítottam, belekevertem a végén. A spagetti nálunk csakis min. 4 tojásos jöhet szóba. A fehérborson kívül - még az elején - tekertem tarkabors keveréket bele (kotányi malom), illetve a végleges összekeveréskor került belülre is némi reszelt sajt :) Ollocska írta a kiszáradást: igen, én is gyakran tapasztalom, illetve azt is, hogy a kész tészták felszívják a szaftot. Ezt sokszor úgy váltom ki (most nem, de sok rakott kajánál), hogy tészta helyett sós (f?szeres) palacsintacsíkokkal keverem össze a darált húsos, zöldséges, tejfölös bármit. A palacsinta kicsit vastagabb a szokásosnál, és nem sütöm át teljesen a serpeny?ben, mert a süt?ben úgyis elkészül. Néha keverek a tésztájába külön, fokhagymával összepirított spenótot, vagy néha egész köményt, ezerféle a variációja, ahogy a hozzávaló húsnak-zöldségnek is. Van hogy tejföl helyett besamelt öntök rá a süt?ben sütés el?tt. a palacsinta nagyon jól viselkedik a tésztafélék ellenében :) ui: ennél a receptnél nekem légkeveréses villanysüt?ben, 160 fokon kb. 30-35 perc volt.

Vivike

Kedves HellCat! Örülök, hogy ízlett az én variációm, még ha módosítottál is rajta. Szerintem ez az az étel, amit bárki úgy formálhat, ahogyan szereti. Mi már nem vagyunk fiatalok, és a füstölt áru kicsit nehéz, régebben én is finom húsos füstölt szalonnát is pirítottam alá, s?t gombát is raktam bele, de már inkább a kicsit lájtosabb változatot készítem. Én úgy készítem, hogy direkt jó sok szaftja legyen a húsnak (ami mindegy milyen fajta), a tésztát csak félig f?zöm, hogy amikor összesül, jól beszívja a szaftot, így a tésztának is nagyon finom az íze. Nekem még ezzel a módszerrel sosem volt száraz. És persze a f?szerezés is lehet egyedi. Amikor ezt a receptet feltettem, még csak fehér borsot használtam, ma már én is szívesen teszek bele színes borsot. Palacsintával még nem készítettem, de majd én is kipróbálom. Nálunk a zöldséges variáció nem megy, a férjem nem eszi, én meg a spenótot nem szeretem. Igen, valószín?leg légkeverésesen elegend? a rövidebb sülési id?, nekem csak hagyományos gázt?zhelyem van, ott is elegend? a kb. 35 perc, esetleg kicsit több, különben a sajt nem pirul meg rajta rendesen. További kellemes sütést, f?zést.

AuroraMoon

A Te recepted úgy jó, ahogy van! :) talán az els? recept, amit kivételesen alig variáltam meg :D El is mentettem. Kicsit aggódtam, hogy túl sok lesz a szaft, de nem, ez így tökéletes (betartottam az arányaidat) A palacsintás verziót nem kifejezetten erre ajánlottam, hanem bármilyen rakottas holmihoz ;) A sütési id?t pedig azért, akinek csak villanyt?zhelye van. 10 percenként lestem én is, nehogy túlsüljön, nehéz els?re megtippelni a gázra megadott irányokat, villanyon hogyan viselkedik :) Neked is további kellemes sütés-f?zést!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.