Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

A mi palacsintánk- Palacsinta 2.

A mi palacsintánk- Palacsinta 2.
A mi palacsintánk- Palacsinta 2.
25 perc / előkészület: 5 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (120)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer egy ilyen egyszerű recept fog majd foglalkoztatni. A palacsinta egyszerű. Bizonyos szempontból, persze aztán vannak olyanok, akik neki sem mernek állni valami furcsa kényszerképzet miatt, mondván, ők nem tudnak olyan finomat sütni úgysem, meg egyébként is tiszta olajszag lesz az egész lakás. Na igen, nem is ezért szeretjük.

Nem találkoztam még olyan emberrel, aki ne szerette volna a palacsinta bármilyen formáját, ízesítését. Mégis olyan kevesen tudunk igazán jó palit sütni. Ismerjük a vastagra sült fojtósat, a vékonyra sült, gumirántottát. De vajon létezik-e tökéletes recept? Mi a titka? Bevallom, én sem tudom és mint olyan, elég szubjektív. Persze nem szentségtörés a leírtakat nem követni, kihagyni, hozzátenni. Ez a recept, számunkra tökéletes, ahogyan édesmama csinálja, amikor nem élesztőset süt. De a tökéletes mindenkinek más lehet.Ne féljünk a palacsintasütéstől. Csak gyakorlni kell. Ha mégsem sikerül elsőre, másodszorra, hasznos, ha van egy kutya a háznál. Ő biztosan boldog lesz az elrontott cafatoktól!


hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A sütéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszthez adjuk hozzá a cukrot, szódabikarbónát, sót, keverjük el. (Aki szeretne, itt tehet hozzá egy csomag vaníliás cukrot. Én csak egyszerűen nem szeretem, hogy szinte már nincs édesség vanília nélkül.)
  2. Keverjük össze a nedves hozzávalókat, és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá apránként a lisztes keverékhez, amíg el nem fogy. (Használhatunk robotgépet.) A tészta sűrűbb lesz, mint a szokásos szódavizes változat.
  3. Hevítsünk egy serpenyőt majdnem teljes lángon forróra, olajozzuk 1 tk olajjal, majd vegyünk egy merítőkanalat. Ebben merjünk ki palacsintatésztát, amilyen vastagra szeretnénk, majd csurgassuk és a serpenyőt finoman körbebillentve osszlassuk el egyenletesen. Az első oldalt süssük kb. egy percig, falapáttal ellenőrizzük, mennyire barna. Fordítsuk meg, a másik oldalt pirulásig sütjük.
  4. Borítsuk tányérra.
  5. Addig süssük, amíg el nem fogy a tésztánk, közben néhányszor olajozzuk ki újra a serpenyőt.
  6. A kész palacsintákat tálalásig fedjük le egy másik tányérral és bugyoláljuk be konyharuhával, hogy friss maradjon.
  7. Töltsük bármivel vagy együk porcukorral meghintve. Ennek ugyanis önmagában is van íze... :-)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 54
össznézettség: 305 254
elküldve: 46
receptkönyvben: 2 178
elkészítve: 130/191
Facebookon megjelent: 2

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: reggeli, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: palacsinta
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

palacsintatészta

Hozzászólások (120)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zitnya
zitnya Sat, 2015-11-07 17:59

Nekem is van bevált receptem, ám legutóbb az is kifogott rajtam. Mit gondoltok, miért? Mert másik lisztet vettem a kezembe! Rengeteg múlik a megfelelő sikértartalmon! ...például van olyan "márka", ami BL50-et tüntet fel, ám az inkább egy réteslisztnek megfelelő minőséget takar, míg a másik (szintén ezzel a jelzéssel) tökéletes lisztet forgalmaz, ami a palacsintámhoz is jó szokott lenni, nemcsak a keltekhez. Ne adjátok fel, nem biztos, hogy a recept "rossz", vagy a sütő. Más cég lisztjével is adjatok neki egy kört. Egyébként meg, én nem szoktam cukrot tenni bele, sok idő kell, mire feloldódik. (Szentül hiszem, hogy a palacsintatésztának 1- 1,5 órát pihennie kell.)

Gabi maci
Gabi maci Sat, 2015-04-18 14:35

Sajnos totális kudarc, pedig nagy reményeket fűztem ehhez a recepthez. Én is azok táborát erősitem, akiknek leragadt a tészta, noha pontosan követtem a receptben leirtakat. Csak azt bánom, hogy önthetem ki ezt a rengeteg tésztát, amúgy izre nem jobb, mint az én jól bevált receptem, ami még nem is ragad le.

Nitus0203
Nitus0203 Tue, 2015-03-03 13:28

Isteni ez a recept, ezentúl csak így készítem a palacsintát. Nekem nem ragadt le...

nigna
nigna Sat, 2015-02-28 22:10

Nem sikerült :( Leragadt, szétomlott, nem tudtam megfordítani :(

jancica
jancica Thu, 2015-02-12 14:57

Két napja csináltam, ma pedig ismétlek akkora siker volt. Nem pihentettem, nem ragadt le, ultra pihe-puha könnyű. Sokkal jobb, mint az eddigi receptem. (Én mondjuk kihagytam a vajat és a citromot, mert nem volt itthon, sima víz helyett meg bubis vizet raktam bele) Szuper. Mindenkinek ajánlom és köszönöm a receptet.

Ayani
Ayani Mon, 2014-07-14 16:28

Sajnos nekem sem sikerült, leragadt. A tészta amúgy nagyon finom, ilyen finomat talán még nem is kóstoltam, de lehetetlen volt megfordítani. Szakadt minden fele. Volt fél óra pihentetés, alapos felkeverés, 3 féle nagyon forró serpenyő is. Mind a piros pöttyösbe, a kerámiába és a régi retro sütőben is leragadt, pedig az olaj se hiányzott alóla. Nagyon sajnálom, hogy elbénáztam, pedig az íze tényleg mennyei finom.

gamica
gamica Sat, 2014-03-01 14:24

Nekem is volt egy bombabiztos, standard receptem. A sok dícséret felkeltette az érdeklődésemet, és gondoltam, próbát teszek.
Igen!!! Ugyan a megszokott receptemnél kicsit nehezebben kezelhető lett (gondolom a cukor miatt), nem csúszott a serpenyőben, ellenben remek lett az íze és az állaga. Jó szívvel csatlakozom az ajánlók sorába!

TigRea
TigRea Tue, 2014-01-28 20:22

Köszönet a receptért!
Nagyon jól sikerült, nem ragadt le egy sem, pedig nem pihentettem, az íze pedig fantasztikus.
,

katoka84
katoka84 Sat, 2014-01-25 20:08

Vééégre gyönyörű palacsintáim lettek! Köszönöm a receptet!:)

müllercsilla
müllercsilla Mon, 2013-12-16 18:05

Imádom, csak így sütöm! Köszönöm a receptet! Ha nem találok rá, lehet hogy nem is ennénk ilyen sűrűn palacsintát.

dadimami
dadimami Wed, 2013-12-04 00:15

Kedves Gargoyle!

Aggódom, csak nem vagytok étvágytalanok, palacsintából ennyi nem lehet elég.

Nálunk (három felnőtt fiam van és párjaik, valamint egyiknél három gyerek, ebből kettő már szinte felnőtt. A gyerekeink láthatására alkalmazott - mindenkinek ajánlott - módszer, egy telefonhívás "palacsintát sütöttem" és jönnek. A folyton emelkedő mennyiség úgy kezdődik mostanság az alap dolgokat illetően, végy 1,70 kg lisztet 1,5 liter tejet, cca. 5 liter szódavizet. Négy darab teflon serpenyőben sütöm egyszerre, úgy azért haladósabb. Legutóbb az egyik tojás fehérjét felvertem cukorral és abba tettem a fahéjat, az nagyon sikeres volt.

Bocsánat a fentiekért a lényeg, hogy a Te recepted a tökéletes, a megjelenése maga esztétikai élmény. Ezentúl én is e szerint fogom készíteni, már csak egy dolog aggaszt, hogy ezek után lehet, hogy ismét módosítani kell a mennyiségeken, és lehet, hogy 2 kg liszttel kell kezdenem.
Köszönöm a felülmúlhatatlan palacsinta receptet!
üdvözlettel: Almási Margó

Thenorbicsek
Thenorbicsek Sun, 2013-12-01 21:32

Szia. Sajnos nekem nem sikerult a recept alapjan palacsintat kesziteni. Leragadt minden sutesnel. Sok sok palacsintan vagyok mar tul, de ez valamiert nem sikerult. Az adagokat tartottam pontosan. Mindenesetre palacsinta torta lett belole vanillia es csoki ontettel.;)

monianyu31
monianyu31 Tue, 2013-11-26 18:09

Sziasztok!
Nem tudom mit rontottam el, pontosan úgy csináltam mindent, ahogy le van írva. Még megfordítani sem tudom... :( Már a bőgés kerülget... :( Hagytam pihenni is... Az összes a kukában landolt, kitartóan kisütöttem az egész adagot... :((((

peekaboo
Peekaboo / peekaboo Mon, 2013-05-20 17:25

AZ imént lettem kész vele... már már a sok pozitív vélemény miatt csináltam meg :))
és tényleg, jó az illata, nagyon könnyű a tésztája :) Illatra amúgy a gofrira emlékeztet :)
Na fincsi és kész :)
Nekem 14 + 1 amorf (utolsó) db lett ebből az adagból.

Spider1885
Spider1885 Thu, 2013-02-21 14:26

Köszönöm a receptet, én a legkomplikáltabb dolgokat is könnyen megcsinálom, de valamiért a palacsintával nem voltam eddig jóban, mindg kifogott rajtam... ma megtörtént a csoda, normális kinézetű, jóízű palacsintákat csináltam :D

Csonginé
Csonginé Tue, 2013-02-19 17:02

Sziasztok!

Nagyon megtetszett a kép, gondoltam kipróbálom a receptet. A tészta nagyon-nagyon finom. De nekem az összes összeragadt. Mi lehet a hiba? Segítsetek, mert egyébként tényleg nagyon finom!

csahebo
csahebo Fri, 2013-02-22 10:00

Szia!

Volt egy adag, ami nekem is leragadt, pedig minden hozzávaló ugyanolyan márkájú és mennyiségű (digitális mérlegen mániákus pontossággal mérek) volt. Egyszer mégis leragadt az első 10. 3 dologra gondolok: 1. vagy nem volt elég forró a serpenyő, 2. ha előtte sós ételt készítettél benne, akkor is előfordul valami miatt, 3. ha közvetlen sütés előtt nem keverted át alaposan a masszát.
Remélem tudtam segíteni. Üdv!

Csonginé
Csonginé Thu, 2013-04-25 14:59

Szia!

Megcsináltam mégegyszer, most már jó lett. :) kevesebb tejet és több vizet tettem hozzá, és én szénsavas ásványvízzel csináltam. Nagyon finom lett, csak egy adag kevés. 15 db palacsinta lett.

Köszönöm a segítséget! Üdv!

istria
istria Tue, 2013-02-05 14:33

Tökéletes ez a recept! Hatalmas, vékony, gyönyörű palacsintok lettek, ezer köszönet!
És külön köszönöm a vajas ötletet a serpenyő olajozása helyett, finom palacsintaillatú a lakás :)

Panter13
Panter13 Mon, 2013-01-28 14:38

Nagyon finom lett!! Mar masodjara keszitem. Koszonom a receptet :))

Herska
Herska / Herska Mon, 2013-01-07 20:11

Szia Gargoyle, nemrég találtam rá a receptedre - szeretném megköszönni, mert végre isteni finom palacsintát sikerült sütni -leragadás, szakadás nélkül. Egy furcsaság volt: a vaj a félóra hűtőben állást követően kicsapodótt, fura állaga lett a tésztának. Szerencsére a végeredményt egyáltalán nem befolyásolta :-)

csahebo
csahebo Mon, 2013-01-07 19:15

Kedves Eszter!

Nagyon megtetszett a kép a palacsintákról. Gondoltam megnézem. Elolvastam az összes hozzászólást is és bevallom őszintén elsőre nem értettem hogyan lehet ennyit áradozni egy palacsintareceptről. Palacsintát mindenki tud sütni. Néha jobbat, néha kevésbé jót. Én is sütöttem már isteni finomat, gumiállagút, olajtól csöpögőt, csizmatalpszerűt, állandóan szétrepedőset (a Férj szerint ez a palacsintával töltött palacsinta:)), sósat, lakásbüdösítőt, amerikait és la crepet. A gyerekek sokszor kérik, imádják az összes verziót. Kedvesek:)) Szóval úgy gondoltam megy ez nekem :) Amikor kevésbé ízletesre vagy esztétikusra sikerül, a Férj zokszó nélkül feldolgozza az összeset.
Szóval a tudás birtokában, gondoltam megcsinálom a Te verziódat is. Mindent beletettem, amit felsoroltál még a vaníliás cukrot is. (A 2 tojás, 4 dl tej+1 dl víz verziót választottam.) Az elkészítés módján annyit változtattam, hogy a hozzávalókat a spájzban való elhelyezkedésük sorrendjében tettem a turmixgépbe és összeturmixoltam az egészet. Szép sima lett. Hagytam pihenni egy fél órát és elkezdtem sütni száraz serpenyőben. Az elsőtől az utolsóig tökéletes lett. Állagra. Megtöltöttem őket túróval és tejföllel meg kristálycukorral rétegezve megsütöttem egy jénaiban a sütőben.
Aztán jött a kóstolás. (Igen, csak ekkor, mert közben nem szoktam nasizni belőle, mert így meg tudom állni, de ha egyet megkóstolok végem és nem bírom abbahagyni.)
Kedves Eszter! Gratulálok, megalkottad A TÖKÉLETES, MENNYEI PALACSINTA RECEPTJÉT!
Minden elismerésem! És KÖSZÖNÖM!!!! Mától az isteni finom, a gumiállagú, az olajtól csöpögő, a csizmatalpszerű, az állandóan szétrepedős, a sós és főleg a lakásbüdösítő verziót kitiltottam a konyhámból. Nem beszélve a gyenge külföldi próbálkozásokról.
Még egyszer köszönet a receptért és bocsi az eleji szkepticizmusomért!
Minden jót!
Üdv!
Helga

inf3rno
inf3rno / inf3rno Thu, 2012-12-27 08:31

Szia!

Az olajszag csak akkor van, ha napraforgóolajat használ az ember. Sütéshez célszerűbb mogyoróolajat használni, ez kb 3x annyiba kerül, viszont kevesebbre van szükség belőle, a kisült palacsinta meg sokkal lágyabb lesz tőle. A tésztába lehet fahéjat is keverni.

Én egyébként azok közé tartozom, akik ódzkodnak a palacsinta sütéstől, mert rendre el szoktak szakadni a tésztáim, ezért mindig anyámmal süttetem. :-) Azért majd újra nekifutok ezzel a recepttel is, sosem lehet tudni. :-)

Farkas Ani
FarkasAni / Farkas Ani Sat, 2012-11-24 15:45

Kedves P.!

Ma elkészítettem életem első olyan palacsintáját, amiből egy sem szakadt el. Nagyon fimom! Ez nálam nagy dolog, mert eddig nem nagyon sikerült jót sütnöm. Hálásan köszönöm! :-))

Ani

delfin21
delfin21 Mon, 2012-11-19 15:28

Szia !

1 kérdés :) az 5dkg vaj kell a tésztába vagy a 2ek olaj (mert csak az olajhoz írtad) vagy elírás és az 5dkg vaj a tésztához és az 2ek olaj a sütéshez apránként? Vagy..?

Judit

Bamanna
Bamanna Sun, 2012-10-14 12:00

Na végre egy jó palacsinta reci :) Köszönet érte, életemben először sikerült a palacsinta az elsőtől az utolsóig :D:D Pedig már a kedvem is elment a sütésétől :D

Katica_
Katica_ Sat, 2012-06-23 13:05

kicsit gondolkodtam rajta, hogy kiprobaljam-e, nekem macerasnak tünt. nagyon finom lett, vekony, izletes palacsinta.

maya52
maya52 Sun, 2015-02-08 22:17

mi van benne maceráns? nagyon is egyszerű recept és finom is

sacorka
sacorka Tue, 2012-05-01 19:44

Szia! Nekem is nagyon jól sikerült az eredmény, végre egy olyan palacsinta, amit nem rontottam el:) Köszönöm!! Legközelebb dupla adagot csinálok belőle:)

cuprum
cuprum Tue, 2012-04-10 12:04

finom és könnyen süthető tészta, végre sikerélmény. :) köszönöm a receptet!

alexa88
Lüszikukta / alexa88 Thu, 2012-03-29 10:20

Szia! én holnap szerteném elkészíteni. Kb. Hány darab lesuz belőle? A kész palacsintatésztát kell pihentetni sütés előtt hűtőben? Köszi

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2012-03-29 11:04

kb. 15-20 db lesz belőle (vastagság és serpenyő méret függő) és igen, jobb ha fél órát pihenteted. :-)

Fruzskám
Fruzskám / Fruzskám Fri, 2012-03-02 21:58

Szia! Isteni ez a recept, nekem az elején kicsit macerásnak tűnt, a 3-4 hozzávalóhoz vagyok szokva. Érdemes volt, nagyon finom, az első nem sikerült szétszakadt, nem tudtam megfordítani, aztán hagytam állni 1 órát, utána minden klasszul ment. Sajnos nekem nincs palacsintasütőm, szeletsütőben sütöttem, de tökéletes lett így is. Töltelékként ajánlom a vajjal és cukorral kikevert kakaóport, tuti siker.

durcs
Durcsó / durcs Tue, 2012-02-21 21:30

Ezt sütöttem pancake day alkalmából :) Fantasztikus. Mint mindig ;) Édesmamád verhetetlen, ez már biztos. Sok puszi,
B

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2012-02-21 22:40

Örülök nagyon...meg majd lassan megint írok. ;-)
Vigyázz magadra, ezer puszik.
E.

szeag
Sz. Ági / szeag Fri, 2011-12-02 17:23

Most akarok hozzákezdeni a palacsintádhoz, csak azt nem tudom a víz milyen legyen? Általában a palacsintákhoz szódavíz kell, de te nem szódát írsz. Sima csapvíz? Vagy mindegy?

503
finomliszt 20 dkg
tojás 1 db
tej 4 dl
víz 2 dl
napraforgó olaj 2 ek
vaj 5 dkg
1 csipet
cukor 2 ek
szódabikarbóna 1 kk
citromhéj 2 tk
citromlé 2 tk
vaníliás cukor 1 csomag
napraforgó olaj 0.5 dl