Nosalty Logó

A mi kenyerünk (Házi fehér kenyér 6.)

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
NS
A mi kenyerünk (Házi fehér kenyér 6.)
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 257 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2561 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 237 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    758.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    14 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    548 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    50.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    35.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    43 micro
Összesen 257 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    77.3 g

Zsír

  • Összesen
    24.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7581.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    181 mg
  • Kálcium
    139 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    390 mg
  • Foszfor
    1362 mg
  • Nátrium
    5477 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    506.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    34 mg

VÍZ

  • Összesen
    350.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    316 micro
  • Kolin:
    58 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    425 micro
Összesen 2561 Kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 36% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    701.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    507 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 237 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát alaposan összedagasztjuk. Lehet gépben is, de ha kell, nyitott tetővel, nehogy túlmelegedjen. Én kézzel szoktam dagasztani mindig, hamar összeáll (hamarabb, mint gépben). Akkor jó, ha rugalmas, kissé "visszaüt" a tészta gyúrás közben.
  2. Kelesztőtálba tesszük, hagyjuk jó duplájára kelni (ez kb. 1 óra, de nagyon függ a hőmérséklettől!). Figyelem! Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatjuk!
  3. Mikor szépen megkelt, enyhén (!!) lisztezett felületre borítjuk, ellapogatjuk a kezünkkel, megformázzuk.
  4. Egy jénait (én 8 literes, kacsasütő jénai edényt használok kenyérsütéshez) sütőpapírral kibélelünk vagy vékonyan kizsírozzuk/olajozzuk, abba belepakoljuk a tésztát, s a jénai tetejét rátéve hagyjuk jó duplájára kelni ismét (szintén kb. 1 óra, de nehogy túlkeljen!).
  5. Ekkor pengével vagy recés, keskeny pengéjű késsel három helyen átlósan, szépen bevágjuk.
  6. További 15-20 percig kelesztjük, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
  7. A jénai tetejét belülről jól bespricceljük vagy lekenjük vízzel, majd hideg sütőben kezdjük sütni.
  8. Kb. 50-55 percig sütjük tetővel. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, mert a kiáramló gőz borzalmasan éget!!!), ekkor vastagabb lesz picit a kenyér héja.
  9. Mikor kész, rácsra tesszük, hideg vízzel lekenjük vagy megspricceljük, s boldogan hallgatjuk, ahogy "beszélgetni kezd", cserepesedik. :-)
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 32x22x10
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 6
  • 7 napos nézettség: 42
  • Össznézettség: 124645
  • Feltöltés dátuma: 2010. július 23.

Receptkategóriák

Ez volt az első fehér kenyér recept, amit kipróbáltam Limara oldaláról. Ott Jól bevált fehér kenyerem néven szerepel, és nálunk is tényleg jól bevált. Általában rozskenyeret sütök, ám, ha mégis fehérre kerül a sor, akkor ez vagy a sörös kenyér (recept hamarosan!) jöhetnek szóba. :-)

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Drágáim! óTegyétek már légyszi hozzá mi van ha nem alul-felül sütés,

Törölt felhasználó

Drága Pihe, én mindig ezen sütöm, nem tudom, mire gondolhatsz. Ha sima normál gázsüt?d van, abban úgyis csak egyféleképpen lehet sütni, nem igaz?

Törölt felhasználó

Szívem! Mivel írtad az alul-felülsütést, gondoltam, a sima gázsüt?ben más a sütési id?!? Köszi a választ!:)

Törölt felhasználó

szerintem ugyanannyi

Törölt felhasználó

oké! Köszi!:D

Törölt felhasználó

Nincs mit. :-) De tudod, szerintem nézegessed közben, mert minden süt? más és más. Ha a Tied történetesen túl er?sen süt, gyorsabban is elkészülhet!

Törölt felhasználó

Megsütöm. Imádok kenyeret sütni. Általában sikerrel. Köszi a receptet.

Törölt felhasználó

Szia! Mi az az öregtészta? Hol lehet beszerezni? Válaszod el?re is köszönöm! Üdv:Zsuzsa

Törölt felhasználó

Kedves Zsuzsanna! Ha a hozzávalók közt látható, aláhúzott öregtészta szóra kattintasz, már meg is jelenik a recept leírása. Általában az el?z?leg sütött kenyérhez dagasztott tészta maradéka, de külön is el lehet készíteni. Ennek a leírását fogod látni, ha rányomsz. :-) Üdv: Zita

Törölt felhasználó

A kérdésedre a választ megkapod,ha receptben(direkt kékkel van jelölve)rá kattintasz magára a szóra. Kidob egy új ablakot,s ott leírja.

Törölt felhasználó

mi az ?regtészta?és hol lehet beszerezni az aszkorbinsavat?

Törölt felhasználó

Öregtésztát fent leírták, aszkorbinsavat gyógyszertárban lehet kapni. A c-vitaminban is van, én azt szoktam beletenni, de a cukormáz nélküli jó csak, a Béresnek van ilyen.

Törölt felhasználó

Látom, már megválaszolták a kérdéseid a lelkes fórumozók. :-)) Köszönöm! Igen, aszkorbinsavat én is a patikában veszek. Nagyon kevés is elég bel?le, egyrészt mert arany árban van, másrészt mert tényleg nem kell nagy mennyiség. Amúgy, ha nem kapsz, ne keseredj el: helyettesítheted 1 ek hígabb ecettel.

Törölt felhasználó

Köszönöm válaszod,nem tudtam hogy így m?ködik,csak rá kell kattintani!

Törölt felhasználó

k?sz?n?m a tanácsokat,kifogom mindenféleképpen probálni,!

Törölt felhasználó

Kedveseim! Szivesen kipróbálnám (és ki is fogom) de azt szeretnémtudni elötte, hogy minek az aszkorbin sav és mi történik nélküle? Tudom, hogy a sütöipar használja, de nekik a tartósitás miatt kell. Persze az is lehet hogy a magasságpor állitja be?

Törölt felhasználó

Szia! Én csupán annyit tudok róla, hogy feljavítja a liszt min?ségét, nem gondolom, hogy ezzel tartósítanának. Mint azt korábban írtam már a hozzászólások között, 1 ek enyhe ecettel helyettesíthet?. Nélküle (tapasztalatom szerint) valamicskével kevéssé lesz könnyed, légies a tészta.

Törölt felhasználó

Kedves rlalika! Az aszkorbinsav (lat.: acidum ascorbium) maga a 100% kristályos C vitamin.

Marcsi

Gratulálok, nagyon szép a kenyér

Törölt felhasználó

nagyon szépen köszönöm J:-))

Gerzsó

Mindenkinek, akit érdekel Limara és a kenyere! 8-án volt a Paprika tv-ben Limara, ott lehetett látni, hogy készíti a kenyeret. Ma 10-én megismétlik, 23.3o-kor!!!! Én is újból megnézem! A gasztrobloggerek m?sor már napok óta megy, érdemes nézni! Üdv. Zsóka néni.

Törölt felhasználó

Jaaaaj, de jó, hogy szóltál, Zsóka néni, köszönjük!!

döme

Mással nem lehet helyettesíteni az aszkorbin savat?Gondolok itt eset,vagy szódabikarbóna? Köszi a választ el?re is!

döme

Ecetet akartam írni :)

Törölt felhasználó

De, simán: 1 ek ecettel. :-)

döme

10,vagy 20%-os ecet?

Törölt felhasználó

szerintem teljesen mindegy, én nem szoktam nézni... els?re próbáld a gyengébbet, szerintem

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek