A mi kenyerünk (Házi fehér kenyér 6.)
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
27g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
14 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
6 kcal
-
25g öregtészta57 kcal
-
68 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
1g cukor2 kcal
-
1 kcal
Összesen
257
Kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
270g víz0 kcal
-
14g só0 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
16g burgonyapehely57 kcal
-
250g öregtészta565 kcal
-
200g tönkölybúza liszt676 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
Összesen
2561
Kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
-
25g víz0 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
1.5g napraforgó olaj13 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
1.5g burgonyapehely5 kcal
-
23.1g öregtészta52 kcal
-
18.5g tönkölybúza liszt63 kcal
-
27.8g finomliszt101 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
-
0.9g friss élesztő1 kcal
Összesen
237
Kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 758.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 39 mg
-
Foszfor 136 mg
-
Nátrium 548 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 35.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
257
Kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 77.3 g
Zsír
-
Összesen 24.1 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7581.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 181 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 390 mg
-
Foszfor 1362 mg
-
Nátrium 5477 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 506.6 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 350.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 316 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 425 micro
Összesen
2561
Kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 36% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 701.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 507 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 32.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 39 micro
Összesen
237
Kcal
Hozzávalók
-
2 ek napraforgó olaj
-
1 csipet aszkorbinsav
-
25 dkg öregtészta
-
1 teáskanál cukor
-
1 dkg friss élesztő
Elkészítés
- A tésztát alaposan összedagasztjuk. Lehet gépben is, de ha kell, nyitott tetővel, nehogy túlmelegedjen. Én kézzel szoktam dagasztani mindig, hamar összeáll (hamarabb, mint gépben). Akkor jó, ha rugalmas, kissé "visszaüt" a tészta gyúrás közben.
- Kelesztőtálba tesszük, hagyjuk jó duplájára kelni (ez kb. 1 óra, de nagyon függ a hőmérséklettől!). Figyelem! Jót tesz neki, ha 20 perc után kissé átforgatjuk!
- Mikor szépen megkelt, enyhén (!!) lisztezett felületre borítjuk, ellapogatjuk a kezünkkel, megformázzuk.
- Egy jénait (én 8 literes, kacsasütő jénai edényt használok kenyérsütéshez) sütőpapírral kibélelünk vagy vékonyan kizsírozzuk/olajozzuk, abba belepakoljuk a tésztát, s a jénai tetejét rátéve hagyjuk jó duplájára kelni ismét (szintén kb. 1 óra, de nehogy túlkeljen!).
- Ekkor pengével vagy recés, keskeny pengéjű késsel három helyen átlósan, szépen bevágjuk.
- További 15-20 percig kelesztjük, vagy míg a bevágások szépen szétnyílnak.
- A jénai tetejét belülről jól bespricceljük vagy lekenjük vízzel, majd hideg sütőben kezdjük sütni.
- Kb. 50-55 percig sütjük tetővel. Az utolsó 5-10 percre le lehet venni a tetőt (kezekre vigyázni, mert a kiáramló gőz borzalmasan éget!!!), ekkor vastagabb lesz picit a kenyér héja.
- Mikor kész, rácsra tesszük, hideg vízzel lekenjük vagy megspricceljük, s boldogan hallgatjuk, ahogy "beszélgetni kezd", cserepesedik. :-)
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 32x22x10
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 170
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 18
- Össznézettség: 134769
- Feltöltés dátuma: 2010. július 23.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

NS
17522 recept
Ez volt az első fehér kenyér recept, amit kipróbáltam Limara oldaláról. Ott Jól bevált fehér kenyerem néven szerepel, és nálunk is tényleg jól bevált. Általában rozskenyeret sütök, ám, ha mégis fehérre kerül a sor, akkor ez vagy a sörös kenyér (recept hamarosan!) jöhetnek szóba. :-)
Hozzászólások (22)
Drágáim! óTegyétek már légyszi hozzá mi van ha nem alul-felül sütés,
Drága Pihe, én mindig ezen sütöm, nem tudom, mire gondolhatsz. Ha sima normál gázsüt?d van, abban úgyis csak egyféleképpen lehet sütni, nem igaz?
Szívem! Mivel írtad az alul-felülsütést, gondoltam, a sima gázsüt?ben más a sütési id?!? Köszi a választ!:)
szerintem ugyanannyi
oké! Köszi!:D
Nincs mit. :-) De tudod, szerintem nézegessed közben, mert minden süt? más és más. Ha a Tied történetesen túl er?sen süt, gyorsabban is elkészülhet!
Megsütöm. Imádok kenyeret sütni. Általában sikerrel. Köszi a receptet.
Szia! Mi az az öregtészta? Hol lehet beszerezni? Válaszod el?re is köszönöm! Üdv:Zsuzsa
Kedves Zsuzsanna! Ha a hozzávalók közt látható, aláhúzott öregtészta szóra kattintasz, már meg is jelenik a recept leírása. Általában az el?z?leg sütött kenyérhez dagasztott tészta maradéka, de külön is el lehet készíteni. Ennek a leírását fogod látni, ha rányomsz. :-) Üdv: Zita
A kérdésedre a választ megkapod,ha receptben(direkt kékkel van jelölve)rá kattintasz magára a szóra. Kidob egy új ablakot,s ott leírja.
mi az ?regtészta?és hol lehet beszerezni az aszkorbinsavat?
Öregtésztát fent leírták, aszkorbinsavat gyógyszertárban lehet kapni. A c-vitaminban is van, én azt szoktam beletenni, de a cukormáz nélküli jó csak, a Béresnek van ilyen.
Látom, már megválaszolták a kérdéseid a lelkes fórumozók. :-)) Köszönöm! Igen, aszkorbinsavat én is a patikában veszek. Nagyon kevés is elég bel?le, egyrészt mert arany árban van, másrészt mert tényleg nem kell nagy mennyiség. Amúgy, ha nem kapsz, ne keseredj el: helyettesítheted 1 ek hígabb ecettel.
Köszönöm válaszod,nem tudtam hogy így m?ködik,csak rá kell kattintani!
k?sz?n?m a tanácsokat,kifogom mindenféleképpen probálni,!
Kedveseim! Szivesen kipróbálnám (és ki is fogom) de azt szeretnémtudni elötte, hogy minek az aszkorbin sav és mi történik nélküle? Tudom, hogy a sütöipar használja, de nekik a tartósitás miatt kell. Persze az is lehet hogy a magasságpor állitja be?
Szia! Én csupán annyit tudok róla, hogy feljavítja a liszt min?ségét, nem gondolom, hogy ezzel tartósítanának. Mint azt korábban írtam már a hozzászólások között, 1 ek enyhe ecettel helyettesíthet?. Nélküle (tapasztalatom szerint) valamicskével kevéssé lesz könnyed, légies a tészta.
Kedves rlalika! Az aszkorbinsav (lat.: acidum ascorbium) maga a 100% kristályos C vitamin.
Gratulálok, nagyon szép a kenyér
nagyon szépen köszönöm J:-))
Mindenkinek, akit érdekel Limara és a kenyere! 8-án volt a Paprika tv-ben Limara, ott lehetett látni, hogy készíti a kenyeret. Ma 10-én megismétlik, 23.3o-kor!!!! Én is újból megnézem! A gasztrobloggerek m?sor már napok óta megy, érdemes nézni! Üdv. Zsóka néni.
Jaaaaj, de jó, hogy szóltál, Zsóka néni, köszönjük!!
Mással nem lehet helyettesíteni az aszkorbin savat?Gondolok itt eset,vagy szódabikarbóna? Köszi a választ el?re is!
Ecetet akartam írni :)
De, simán: 1 ek ecettel. :-)
10,vagy 20%-os ecet?
szerintem teljesen mindegy, én nem szoktam nézni... els?re próbáld a gyengébbet, szerintem