Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Hipergyors mézeskalács házikók és sütikék

Hipergyors mézeskalács házikók és sütikék
Hipergyors mézeskalács házikók és sütikék
43 perc / előkészület: 30 perc főzés: 3 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Karácsony közeledtével jó ötletnek tűnt a mézeskalács sütés. De a receptek többsége azt írta, hogy órákat kell várni, míg a masszát kezelésbe vehetjük, meg hogy ami háznak jó, az nem jó sütinek és fordítva... Na, most bebizonyítottuk ezzel a recepttel, hogy ennek is, annak is jó, és finom is, rögtön! Nem kell dobozba se zárni puhításra, hiszen kellemes sütés után is. A lényeg, hogy ne legyen nagyon vékony a tészta. 5 adag jött ki belőle, ez kb 5 tenyérnyi házikót és alkotásokat + 1 nagy tálca aprósüteményt tett ki.

A receptről még töb kép itt: http://www.habcsok.eoldal.hu/cikkek/kekszek--puszedlik/mezeskalacs-hazikok--sutikek.html

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A cukormázhoz és a díszítéshez

ajánlat

Karácsonyi ajándékkísérőnek is finom! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szétszedjük a fehérjét a sárgájától. A 4 sárgáját a mézzel és a 3 ek cukorral összekeverjük robotgéppel.
  2. A fehérjét habbá verjük, majd óvatosan a porcukorral cukormázat keverünk belőle.
  3. A margarint kis kockákra vágjuk, és a mézes masszához adjuk, hozzákeverjük még a fűszerkeveréket, csipet sót, sütőport, aromát, majd a lisztet is beleadagoljuk. (Ilyenkor átcseréljük a robotgép fejét a spirálos fémekre.) Homogénné gyúrjuk, végül a kezünkkel gombóccá alakítjuk.
  4. Lecsippentük a masszából kb az 1/5-ét, és kinyújtjuk sodrófával ujjnyira, s kiszaggatjuk formára. 5-ször ismételjük. 
  5. Ha házikót szeretnénk akkor figyeljünk oda, hogy az illeszkedő oldalak ugyanolyan méretűek legyenek. A házhoz általában kell egy talapzat=kert, 2 téglalap oldal, 2 házikó forma, 2 tetőrész. Kedvünkre vághatunk a falakba ablakokat, ajtókat, díszeket. Elengethetjük fantáziánkat is, így lehetnek oszlopaink, teraszunk, erkélyünk, tümpanonunk, autónk, stb.... kiegészítésnek :) A maradékból kisebb kiszaggatott sütik készültek.
  6. 10 percet sülnek az adagok (nekünk 5 adag lett kb, 3 percet alsó lánggal, 7 percet hőlégkeveréssel sültek, 200 fokon) kilisztezett sütőpapíron.
  7. Ha megsült, megolvasztjuk a cukrot karamellé, ezzel ragasztjuk össze a falakat. Vigyázzunk, nagyon gyorsan megköt, és balesetveszélyes a forró karamell, ezért ez inkább a felnőttek reszortja. :) De praktikusabb, mint a mázzal ragasztani, mert sokkal gyorsabb, és nem csúszik szét (a falak szélét mártsuk bele, és úgy tapasztjuk a talapzathoz).
  8. Majd jöhet a díszítés, a cukormázat töltsük habzsákba, vagy kilyukasztott zacskóba, és kezdődhet az alkotás. A mázra tehetünk még kókuszreszeléket, drazsékat, zizit , csokoládéreszeléket ízlés szerint.

 

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 290
elküldve: 4
receptkönyvben: 61
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Habcsók Mézi

Mióta szakács: 2011.09.05.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

mézeskalács, Mézeskalács házikó

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

731
tojássárgája 4 db
méz 200 ml
cukor 3 ek
mézeskalács fűszerkeverék 1 ek
sütőpor 1 csomag
1 csipet
margarin 200 g
finomliszt 500 g
mandulaaroma 25 ml
porcukor 175 g
tojásfehérje 4 db
cukor 3 ek
kókuszreszelék 1 ek
színes cukorka 1 ek