Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Illatos karácsonyi mézeskalács (Mézeskalács 7.)

Illatos karácsonyi  mézeskalács (Mézeskalács 7.)
Illatos karácsonyi  mézeskalács (Mézeskalács 7.)
50 perc / előkészület: 40 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (22)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Számomra a karácsonyi készülődés a mézeskalács sütéssel kezdődik. Illata elárasztja a lakás minden zeg-zugát, ilyenkor kedvem támad karácsonyi muzsikákat is hallgatni.
Ez a recept bármikor elkészíthető, nem kell hetekig várni, hogy megpuhuljon a tészta.

hozzávalók / 12 adag

A tésztához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát és a fűszereket, valamint mindezek tetejére a megolvasztott margarint.
  2. A mézet melegítsük meg, majd öntsük hozzá a többi alapanyaghoz.
  3. Szép lassan kezdjük el keverni, én kézzel szoktam csinálni, mert akkor érzem, hogy mennyit kell még gyúrni. Miközben keverjük, adjuk hozzá a tojássárgákat. Ezután kezdődik az alapos gyúrás, míg közepesen kemény tésztát kapunk.
  4. Ha kész, egy lisztezett deszkán gyúrjuk át mégegyszer.
  5. Nyújtsuk fél centi vastagra, és különböző formákkal szaggassuk ki.
  6. Tegyük sütőpapírral borított sütőlapra, és 180 fokon süssük 8-10 percig, amíg aranybarna nem lesz. A tepsiből kivéve hagyjuk kihűlni. (Csak a teljesen kihűlt és megkeményedett mézeskalácsot lehet tojásfehérjehabbal dekorálni, különben mehfolyik.)
  7. A tojásfehérjét a 25 dkg porcukorral és a csipet sóval kemény habbá verjük, majd habzsákba töltve lehet dekorálni a mézeskalácsokat.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 122 661
elküldve: 46
receptkönyvben: 855
elkészítve: 36/56
Facebookon megjelent: -

szakács

Niki111

Mióta szakács: 2009.10.20.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 12 főre

Hozzászólások (22)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

NHTundi
TamásiTündi / NHTundi Mon, 2014-12-29 10:36

Még valami!
Ahogy az előbb írtam, tejjel állt össze, de a mézet is meg kellett melegíteni, hogy jól gyúrható legyen a tészta! Sőt, én ketté vettem a meggyúrt tésztát, és mire a másodikhoz értem, kihült, és nagyon nehezen lehetett formázni. Ezért betettem a mikróba felmelegíteni a tésztát, és újra jól lehetett gyúrni és nyújtani. Probáljátok ki, beválik!

NHTundi
TamásiTündi / NHTundi Mon, 2014-12-29 10:32

Szia!
Először sütöttem mézes sütit karácsonyra, de azt hiszem hagyományt teremtek belőle. Örülök, hogy sikerült elsőre egy ilyen rendkívül ízletes receptet találnom. Egy kis tejre nekem is szükségem volt, ahogy azt már korábban olvastam a többiektől. Vittem ajándékba is, és nagy tetszést aratott ott is. Szóval tényleg nagyon finom! Köszönöm!

mariettazsigo
mariettazsigo Tue, 2014-12-23 06:19

Az eddigi legjobb mézeskalács recept! Azonnal puha, nem túl édes és nem túl fűszeres, pont jó! Az hiszem kénytelen leszek még egy adaggal sütni, mert olyan ütemben fogy, hogy nem nagyon marad belőle! :)
A tej viszont valóban kell hozzá. Szerintem a méz minőségétől függ, hogy mennyi. Aki bolti, kicsit vizesebb mézzel csinálja, annak lehet, hogy nem kell annyi, de igazi termelői mézhez biztos, hogy kell a 1,5 dl.
Még egyszer nagyon köszönöm a receptet! Befogom rakni a kötelező karácsonyi sütik közé!

bunny17n
bunny17n Wed, 2014-12-03 16:53

másfél deci tejjel összeáll a tészta szépen, finom lett,köszi :)

meezalena
meezalena Mon, 2013-12-23 19:26

Szia! Köszi a receptet, ez volt az első mézeskalácsom. Szuper lett! :))) Én is belefutottam a morzsolódós tészta hibába, de a meleg tej segített ;) Még annyi, hogy a mi ízlésünknek egy picit édes lett, legközelebb kevesebb cukorral csinálom.

Kellemes Ünnepeket!

helgácska6
helgácska6 Sun, 2013-12-22 16:08

Tegnap megcsináltam ,nekem végig szuperül ment minden,mire kihűlt kő kemény lett,ugye meg fog puhulni?Ma díszítjük,aztán mibe tároljam?

4 napja csináltam meg de még mindig kemény!

Bogcagirl
Bogcagirl Sun, 2013-04-14 22:58

Mindent tökéletesen kimérve a leírás alapján elkészítettem és a tészta állaga valami botrányos lett. Morzsolódik, száraz... Hozzávalókhoz hozzá irnék még 1-1,5 dl meleg tejet. Így tökéletes lett. Finom, puha és egyszerűen isteni :)

ildi100
ildi100 Sun, 2012-12-23 11:47

Finom. Csak még gyakorolni kell a díszítést. :) :) :)

Vikusz
Vikusz Sun, 2011-12-18 15:15

Sziasztok!
A hétvégén barátnőimmel elkészítettüka. Egyikőnk leleményességének köszönhetően rájöttünk, hogy nedves kézzel kell átgyúrni pihentetés után, mert valóban eléggé morzsolódik a tészta. Illatos finom mézeskalácsok sültek ki :-).
Kellemes Ünnepet Mindenkinek!
V.

mimulla
mimulla Sun, 2011-12-18 10:45

Ha repedezik a tészta, az azt jelenti, hogy nagyon száraz. Egyszer én is jártam így mézeskalácsház készítésénél, pedig mindent a recept szerint csináltam, de akárhogy gyúrtam, csak morzsolódott szét, és szakadozott a nyújtáskor.
Ilyenkor egy kis langyos tej a megoldás, vissza kell rakni a tálba, és a tej hozzáadása után újragyúrni az egészet. Utána már jó lesz a tészta.

kondormelinda
kondormelinda Mon, 2011-12-26 12:43

a langyos tej tényleg segített... már kezdtem kétségbe esni attól hogy nem tudom egybe gyúrni.
Köszönöm! :D

tiers
tiers Wed, 2011-12-07 12:29

Szia Idén már harmadszor fogom megsütni ezt a finomságot, ami nagy sikert aratott eddig. köszönöm a receptet!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-24 13:08

A tesztaval en is nagyon nehezen tudtam dolgozni, nem kaptam egybe tesztat, akarmennyit is gyurtam folyton szetesett, azonba a vegeredmennyel nem vagyok teljesen elegedetlen, nagyon szep kis mezeskalacsok szulettek, bar kicsit tul edesek, de nekem nagyon izlenek.

szonja
szonja Wed, 2010-12-22 15:22

Igazán rosszul érzem magam, hogy ezt kell írnom, de megsütöttem és borzasztó lett. Egy repedezett csúnya mézeskalács lett a végeredmény. A tésztával is alig tudtam dolgozni, pedig nem egy kezdő szakácsnő vagyok. Sajnálom, hogy ezt kell írnom, de nekem ez a tapasztalatom. Kellemes ünnepeket!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-12-10 13:12

Gondolom hogy a mérettől a kisszagatós formáktól függ a darab szám!

ewita
ewita Thu, 2010-08-05 14:56

Szia!

azt szeretném kérdezni, hogy hány darab lesz kb. ebből a tésztamennyiségből?

710
finomliszt 100 dkg
szódabikarbóna 2 tk
margarin 25 dkg
méz 40 dkg
barna cukor 20 dkg
tojássárgája 2 db
fahéj 1 csipet
szegfűszeg 1 csipet
tojásfehérje 1 db
porcukor 25 dkg
1 csipet