Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézeskalács házikó Scarlett konyhájából

Mézeskalács házikó Scarlett konyhájából
Mézeskalács házikó Scarlett konyhájából
135 perc / előkészület: 120 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük az adventi időszakot mézeskalács illatban tölteni, a recept egy réges-régi havilapból származik, amit évek óta mindig elkészítek. Nem feltétlenül kézügyességet igényel, sokkal inkább türelmet...

Boldog Karácsonyt!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.
  2. A lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a kihűlt mézes részhez keverjük. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.
  3. Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.
  • Háztető: 17x10,5 cm (kétszer)
  • Hosszanti fal: 14x6,5 cm (kétszer)
  • Homlokzat: 9x6,5 - a tetőrész: 6 cm (kétszer)
  • Kémény1: 3,5x5 cm (egyszer)
  • Kémény2: 3,5x3,5 cm (egyszer)
  • Kémény3: 3,5x2x5 cm (a ferde felületre! kétszer)
  1. A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit, az egyik homlokzati elemből az ajtót, a másikból az ablak helyét.
  2. Margarinnal kikent, liszttel meghintett sütőlemezre fektetjük, 200 °C-on 10-15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
  3. A tojásfehérjéket kissé felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk.
  4. Majd jön az idő és türelemjáték. Összeállítjuk a kéményt, a cukormáz segítségével. Hagyjuk megszáradni (célszerű legalább fél napig hagyni!).
  5. Majd összeállítjuk a házfalakat és a tetőt is. Hagyjuk száradni.
  6. A tetőt vékonyan megkenjük cukormázzal, és gumi-, illetve. zselécukorral díszítjük.
  7. A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki, és a megmaradt cukormázzal díszítjük.
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 796
elküldve: 1
receptkönyvben: 37
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

scarlett69

Mióta szakács: 2011.04.04.
43 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kategória: édes süti
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mézeskalács kunyhó, házikó mézeskalácsból, karácsonyi házikó, téli háztető

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Wed, 2012-11-28 17:08

Szia palice!
Köszönöm az elismerő szavakat!
Nem próbáltam még mézes lapokat sütés után szabni, mert a mézes tészta tipikus tulajdonsága, hogy sütés után közvetlenül a tészta még kemény (ezért van az hogy, pl egy mézes-krémesnél is azt javasoljuk, hogy csak másnap szeleteljék fel, addigra megpuhul), de annyit pont fog puhulni a tésztája, hogy ne essen össze a ház, de roppanós, ám nem "fogbeletörős" legyen:)
A képen látható házikókon nincs vatta, de az eredeti recept ír hozzá.
További kellemes karácsonyi készülődést kívánok!
Üdv: Scarlett

palice
palice / palice Tue, 2012-11-27 22:40

Szia Scarlett69!
Nagyon-nagyon szep a muved! Gratulalok!:)
Lenne egy-ket ( lehet,hogy naiv) kerdesem: nem lehetne egy vagy tobb lapot sutni es abbol kivagni a haz reszeit? muszaj nyersen szabni? a havas jegcsapok cukormazbol vagy vattabol keszultek? koszike :)
Udv,Alice.

1399
finomliszt 30 dkg
méz 17 dkg
cukor 5 dkg
vaj 5 dkg
cukrozatlan kakaópor 1 ek
sütőpor 1 tk
mézeskalács fűszerkeverék 1 teáskanál
zselécukor 20 dkg
gumicukor 150 g
színes cukorka 2 ek
porcukor 50 dkg
tojásfehérje 2 db