r
Nosalty Logó

Mézeskalács házikó Scarlett konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
scarlett69
Mézeskalács házikó Scarlett konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 3% Fehérje
  • 84% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 1402 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 84% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 5612 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 84% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A tésztához

A díszítéshez

Összesen 360 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 84% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.9 g

Zsír

  • Összesen
    11.3 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    392 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    157 mg
  • Nátrium
    106 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    318.7 g
  • Cukor
    226 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 1402 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 84% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    51.6 g

Zsír

  • Összesen
    45 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1567.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    126 mg
  • Kálcium
    244 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    132 mg
  • Foszfor
    629 mg
  • Nátrium
    423 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1274.8 g
  • Cukor
    905 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    145.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    89 micro
  • Kolin:
    46 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    79 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    58 micro
Összesen 5612 Kcal
  • 3% Fehérje
  • 84% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.3 g

Zsír

  • Összesen
    2.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    101.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    82.2 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    22 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    22 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 360 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük.
  2. A lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a kihűlt mézes részhez keverjük. Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.
  3. Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.
  4. Háztető: 17x10,5 cm (kétszer)
  5. Hosszanti fal: 14x6,5 cm (kétszer)
  6. Homlokzat: 9x6,5 - a tetőrész: 6 cm (kétszer)
  7. Kémény1: 3,5x5 cm (egyszer)
  8. Kémény2: 3,5x3,5 cm (egyszer)
  9. Kémény3: 3,5x2x5 cm (a ferde felületre! kétszer)
  10. A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuka ház részeit, az egyik homlokzati elemből az ajtót, a másikból az ablak helyét.
  11. Margarinnal kikent, liszttel meghintett sütőlemezre fektetjük, 200 °C-on 10-15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
  12. A tojásfehérjéket kissé felverjük, apránként hozzáadjuk a porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk.
  13. Majd jönaz idő és türelemjáték. Összeállítjuk a kéményt, a cukormáz segítségével. Hagyjuk megszáradni (célszerű legalább fél napig hagyni!).
  14. Majd összeállítjuk a házfalakat és a tetőt is. Hagyjuk száradni.
  15. A tetőt vékonyan megkenjük cukormázzal, és gumi-, illetve. zselécukorral díszítjük.
  16. A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki, és a megmaradt cukormázzal díszítjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 19
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3947
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 27.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mézeskalács házikó Scarlett konyhájából
scarlett69 94 recept

Szeretjük az adventi időszakot mézeskalács illatban tölteni, a recept egy réges-régi havilapból származik, amit évek óta mindig elkészítek. Nem feltétlenül kézügyességet igényel, sokkal inkább türelmet... Boldog Karácsonyt!

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!