Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes sütőtökkrémleves

Mézes sütőtökkrémleves
Mézes sütőtökkrémleves
55 perc / előkészület: 5 perc főzés: 10 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A nap őszi, derült reggeleken már nehezen ébred. Pirkadatkor ólomlábakon kúszik felfelé a horizonton, óriás töklámpássá változva, percekre mindent narancssárgává színezve. Narancssárga a szomszéd ház teteje, a levelüket vesztett fák kopasz koronája, és narancssárga az őszi kert minden, az első fagyokat túlélő növénye is. Egy furcsa gondolat magja szökkent csírába a fejemben: együk meg. Emberek, együk meg a NAPOT. Jóvan, nem érted… Figyeljé’ jobban. Mi az, ami narancssárga, ehető, növény, és szezonális így ősszel? Narancs, mi? Uh, öcsém… Nepolitizájjá’ merutcáravonulok rögtön. Egyébként is a narancs nem szezonális. Miért? Mert a teszkóban érik, azé’. Feketén leszedik, befújják rohadásgátlóval, hűtőkamionnal idehozzák, aztán, hogy mediterrán legyen, beledobják egy Cuba, vagy Espagnole feliratú, Kínában gyártott kartondobozba, kirakják a pultra, ott megérik, te meg benyalod, és aszondod, hogy ez szezonális?... hát ez így nehéz lesz… Többet kellett volna forgatni az Ablakzsiráfot gyerekkorodban… Hogymi? Nem tudod mi az az Ablakzsiráf? Áh, akkor hagyjuk, inkább segítek. Megmutatom, hogy hogyan manifesztálódik a sütőtök folyékony halmazállapotúvá, és lesz belőle krémleves. Uh, nem a gázsütőtök, hanem a Sütő-tök, áááá nem, nem lett szakács a tök, hanem SÜTŐTÖK. Inkább kezdjük. Ha nincs anyádnál a kertben sütőtök, akkor vegyél valahol. Ez most szezonális, mindenhol kapható. Egy 1,5-2 kg körüli már oké. Ha nagyobb, az sem baj. Akkor miután levágtad belőle a szükséges mennyiséget, a maradékot tedd be a hűtőbe, napokig simán eláll. Melegítsd elő a sütőt alsó-felső sütésen, a tököt mosd meg, egy késsel vágd ketté. Magozd ki egy kanállal, távolítsd el a közepében lévő rostokat is. Nem kell sterilizálni, és hámozni sem! Elég kinagggyázni, ha érted mit akarok mondani. Darabold fel kb 8-10 cm-es szeletekre. A tepsibe dobj sütőpapírt, mert a tök levet fog engedni. Erre rakd a szeleteket. Tedd be a sütőbe és süsd meg. Akkor jó, ha a tetejére kiült a cukor (ne cukrozd, van sajátja!) és rákaramellizálódott. Ez olyan 40 perc lehet. Közben hámozz meg egy krumplit, egy almát, egy vöröshagymát. Nagyjából szeleteld fel őket, akár egy bárddal is lehet. Nem számít, úgyis le lesz turmixolva. Tegyél fel egy kis lábosban (2 l) annyi vizet, ami ellepi a feldarabolt cuccost. Dobj a vízbe 1 teáskanál sót, és főzd meg. Ha megsült a tök, akkor szedd le róla a héját (kanállal ki lehet könnyen kaparni). Vegyél elő most egy akkora lábost, amibe minden hozzávaló belefér. Dobáld bele a tököket, öntsd bele a megfőtt krumplit, almát, hagymát a főzővízzel együtt. Ha kell pótold a vizet, ne látszódjanak ki az  „alkatrészek". Tedd fel főni. Kapj elő egy 2 dl-es 20%-os főzőtejszínt és öntsd bele. Fogd a botmixert és turmixold össze alaposan az egészet. Főzd őket együtt. Szedj le a kertből egy marék kakukkfüvet, távolítsd el a fás részeit, és szórd a levesbe. Ha nincs a kertben, akkor egy csapott evőkanál szárított is ok. Kell bele őrölt feketebors 1 kávéskanállal, de frissen őrölt az igazi, majd mehet bele 1 ek méz. Várd meg, míg lassan gyöngyözve felforr. Zárd el. 10 percet pihenjen, aztán tálald.  Egyél napot. Jónapot.

hozzávalók / 4 adag

A leveshez

A tálaláshoz

  • 2 ek tökmag (pirítva , vagy tökmagolaj, vagy reszelt sajt)

ajánlat

Extra tálalási ötlet 1.: Reszelj le 10 dkg sajtot (kivételesen lehet trappista, eidami is, de vmi füstölt lenne az igazi, vagy pannonia a legjobb ehhez). Vegyél elő egy teflonserpenyőt. Forrósítsd fel. A reszelt sajtból csinálj kis halmokat a serpenyőbe, és pirítsd meg. Ha elkezdett megbarnulni, akkor lapos fakanállal meg tudod fordítani, és a másik oldalát is meg tudod pirítani. Ilyen kis korongoknak kell lenniük. Ha kész, akkor minden tányérba dobj 2-3 db-ot. Extra tálalási ötlet 2.: Kapj elő egy kis hámozott tökmagot, tedd bele egy felforrósított serpenyőbe, pirítsd meg, és minden tányérba szórj a leves tetejére belőlük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tököt mossuk meg, vágjuk ketté, tisztítsuk meg a magoktól, és daraboljuk fel 8-10 cm méretűre.
  2. Egy tepsibe tegyünk zsírpapírt, majd erre helyezzük a feldarabolt tököket és előmelegített sütőbe tegyük be sülni, míg a benne lévő cukor rá nem karamellizálódik, és szépen meg nem barnul.
  3. Amíg a tök sül, addig hámozzuk meg az almát, burgonyát és a vöröshagymát, majd ezeket nagyjából daraboljuk fel (nem kell apróra). Tegyük bele őket egy kb 2 l-es lábosba, és annyi vízzel öntsük fel, hogy teljesen ellepje az egészet. Adjuk hozzá a sót, és főzzük meg.
  4. Ha a tök megsült, akkor a héját egy kanál segítségével távolítsuk el, majd vegyünk elő egy nagy lábost (fazekat), és tegyük bele a tököt. Adjuk hozzá a megfőtt burgonya-alma-hagyma egyvelegünket a főzővízzel együtt.
  5. Öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ismét mindent ellepjen, és tegyük fel főni.
  6. Öntsük hozzá a tejszínt, majd egy botmixer segítségével alaposan turmixoljuk le az egészet krémes állagúra.
  7. Tegyük bele a kakukkfüvet, borsot és a mézet is. Kóstoljuk, ha kell, sózzunk utána.
  8. Addig főzzük, míg el nem kezd forrni, majd zárjuk el és 10 percet pihentessük.
  9. Tálaláskor pirított tökmagot, tökmagolajat, vagy a story részben leírt módon sajt tallérokat szórhatunk a tetejére.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 16 548
elküldve: 9
receptkönyvben: 166
elkészítve: 6/17
Facebookon megjelent: -

szakács

nemnagykunszt

Mióta szakács: 2011.01.09.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sütőtökkrémleves, krémleves sütőtökből

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lilibe
lilibe Wed, 2015-09-30 20:47

már olvasni is jó volt, ilyen ízesítéssel még nem főztem , de fogok

Csillacsaj
Csillacsaj Tue, 2012-10-30 14:56

Soha nem ettem még sehol! Nem tudom eldönteni,hogy sós íz fele vigyem el inkább? Tehát sózzam?De hát a tök meg édes! Másodjára próbálkozom vele,de nem tudom,miért nem ízlik annyira.Még azt sem mondhatom,hogy nem szeretném a különleges ízeket,de hol a hiba?!Sajt,tökmag minden volt benne.Talán a kakukkfű nem a "barátom"?!

sadora
sadora Thu, 2012-10-18 12:34

A tök már tegnap kisült, a többi hozzávaló már rotyog a lábasban. Ha nekem is úgy sikerül, mint barátnőmé, akkor nagyon fincsi ebédem lesz :D a sztori nagyon jó :D

Kata58
Kata58 Mon, 2012-09-24 17:30

Nagyon tetszett a sztori, jól mulattam rajta...jó volt a körítés! A levest feltétlenül kipróbálom-.Nagyon szeretem a krémleveseket, és sütőtököt is.

zsófikacsa
zsófikacsa Sat, 2011-12-03 13:48

A leves nagyon finom. De szegény narancsot igazán nem kéne úgy leszólni. Abból is lehet ám finom dolgokat készíteni :-) Amúgy a világnak azon a részén, ahol én tartózkodom, a sütötököt is csak import formátumban lehet kapni, úgyhogy osztozik a narancs sorsán. De én ettöl függetlenül megveszem mind a kettöt, mert finom :-) De hogy honnan hozzák, azt nem néztem meg a boltban... De nyilván nem magyar, mert a magyarok még nem jöttek rá, hogy a svédeknek mindent lehet exportálni kaja szintjén, mert ök lényegében csak a krumplit, répát és az almát hajlandók maguk megtermeszteni. Na jó, néha egyebet is, de amit olcsóbban elö lehet állítani mondjuk Lengyelországban, azt onnan hozzák... Pedig itt is sok minden megteremne, ha vki akarja....

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Thu, 2011-12-08 08:02

Várj, nem a narancs van leszólva. Rengeteg receptem van narancsból. :D Ez csak egy kis ironizálás volt azon a momentumon, miszerint sokan azt gondolják, hogy ha egy múltiban zöldséget gyümölcsöt vesznek, akkor egészségesen étkeznek. Érdemes származási hely alapján vásárolni, pls magyar vs kínai fokhagyma stb, vagy a kamionban megérő narancs...

diorissimo88
Diorissimo / diorissimo88 Fri, 2011-11-18 13:47

Imádom a sütőtökkrémlevest! Ezt is ki fogom próbálni, az biztos.:) A "körítés" pedig különösen jó volt! :):):)
Jót nevettem...

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sat, 2011-11-19 08:29

Örülök, hogy a sztori is tetszett. Ha egy adott ételbe az egyik hozzávalóból túl sokat teszünk az általában elrontja az egészet, de tegnap kipróbáltam, hogy mennyi kakukkfüvet bír el a krémleves, és egyszerűen nem tudtam túladagolni :) Belapátoltuk az egészet...:D

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2011-11-18 13:11

A leves: a holnapi menü lesz,( az ajánlott sajttal,) szerencsére jó sok sütőtök lett nekünk is. :-))

A történet, egyszerűen fantasztikus, végig nevettem, az elejétől a végéig.- és ezt is köszönöm, végre valami jó ebben a mai Napban:-))
Minden szempontból! :-))
Szép hétvégét kívánok!
Éva-Anyóca

Nemnagykunszt
nemnagykunszt / Nemnagykunszt Sat, 2011-11-19 08:25

Kedves Éva-Anyóca!
Örülök, hogy fel tudtam dobni a napodat! :), Nálunk tegnap is ez volt. Egyszerűen megunhatatlan.
Szép hétvégét Neked is

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2011-11-14 12:18

Imádom a sütőtökkrémlevest, a sztorid meg ... frenetikus! Együnk NAPOT!!!

440
sütőtök 2 kg
alma 1 nagy db
burgonya 1 db
vöröshagyma 1 nagy fej
1 tk
habtejszín 2 dl
kakukkfű 2 dkg
fekete bors 1 kk
méz 1 ek
víz 2 l
tökmag 2 ek