r
Nosalty Logó

Mézes sütőtökkrémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
nemnagykunszt
Mézes sütőtökkrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 440 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 1765 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A leveshez

A tálaláshoz

Összesen 36 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Kolin:
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.5 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1429.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    291 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    184 mg
  • Foszfor
    208 mg
  • Nátrium
    737 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.5 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    996.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2388 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    106 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    15 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    3503 micro
  • β-karotin
    17938 micro
  • β-crypt
    14584 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 440 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Kolin:
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    68.4 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    20 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    222 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5717.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    11 mg
  • Kálcium
    1162 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    736 mg
  • Foszfor
    831 mg
  • Nátrium
    2948 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    297.8 g
  • Cukor
    94 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    3984.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9551 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    423 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    520 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    548 micro
  • α-karotin
    14011 micro
  • β-karotin
    71753 micro
  • β-crypt
    58338 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 1765 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 7% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 91% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Kolin:
  • β-crypt
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    292 micro
  • β-karotin
    1497 micro
  • β-crypt
    1217 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 36 Kcal

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

  • 2 ek tökmag (pirítva , vagy tökmagolaj, vagy reszelt sajt)

Elkészítés

A leveshez

  1. A tököt mossuk meg, vágjuk ketté, tisztítsuk meg a magoktól, és daraboljuk fel 8-10 cm méretűre.
  2. Egy tepsibe tegyünk zsírpapírt, majd erre helyezzük a feldarabolt tököket és előmelegített sütőbe tegyük be sülni, míg a benne lévő cukor rá nem karamellizálódik, és szépen meg nem barnul.
  3. Amíg a tök sül, addig hámozzuk meg az almát, burgonyát ésa vöröshagymát, majd ezeket nagyjából daraboljuk fel (nem kell apróra). Tegyük bele őket egy kb 2 l-es lábosba, és annyi vízzel öntsük fel, hogy teljesen ellepje az egészet. Adjuk hozzá a sót, és főzzük meg.
  4. Ha a tök megsült, akkor a héját egy kanál segítségével távolítsuk el, majd vegyünk elő egy nagy lábost (fazekat), és tegyük bele a tököt. Adjuk hozzá a megfőtt burgonya-alma-hagyma egyvelegünket a főzővízzel együtt.
  5. Öntsük fel az egészet annyi vízzel, hogy ismét mindent ellepjen, és tegyük fel főni.
  6. Öntsük hozzá a tejszínt, majd egy botmixer segítségével alaposan turmixoljuk le az egészet krémes állagúra.
  7. Tegyük bele a kakukkfüvet, borsot és a mézet is. Kóstoljuk, ha kell, sózzunk utána.
  8. Addig főzzük, míg el nem kezd forrni, majd zárjuk el és 10 percet pihentessük.
  9. Tálaláskor pirított tökmagot, tökmagolajat, vagy a story részben leírt módon sajt tallérokat szórhatunk a tetejére.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 17339
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 18.

Ajánló

Extra tálalási ötlet 1.: Reszelj le 10 dkg sajtot (kivételesen lehet trappista, eidami is, de vmi füstölt lenne az igazi, vagy pannonia a legjobb ehhez). Vegyél elő egy teflonserpenyőt. Forrósítsd fel. A reszelt sajtból csinálj kis halmokat a serpenyőbe, és pirítsd meg. Ha elkezdett megbarnulni, akkor lapos fakanállal meg tudod fordítani, és a másik oldalát is meg tudod pirítani. Ilyen kis korongoknak kell lenniük. Ha kész, akkor minden tányérba dobj 2-3 db-ot. Extra tálalási ötlet 2.: Kapj elő egy kis hámozott tökmagot, tedd bele egy felforrósított serpenyőbe, pirítsd meg, és minden tányérba szórj a leves tetejére belőlük.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mézes sütőtökkrémleves
nemnagykunszt 44 recept

A nap őszi, derült reggeleken már nehezen ébred. Pirkadatkor ólomlábakon kúszik felfelé a horizonton, óriás töklámpássá változva, percekre mindent narancssárgává színezve. Narancssárga a szomszéd ház teteje, a levelüket vesztett fák kopasz koronája, és narancssárga az őszi kert minden, az első fagyokat túlélő növénye is. Egy furcsa gondolat magja szökkent csírába a fejemben: együk meg. Emberek, együk meg a NAPOT. Jóvan, nem érted… Figyeljé’ jobban. Mi az, ami narancssárga, ehető, növény, és szezonális így ősszel? Narancs, mi? Uh, öcsém… Nepolitizájjá’ merutcáravonulok rögtön. Egyébként is a narancs nem szezonális. Miért? Mert a teszkóban érik, azé’. Feketén leszedik, befújják rohadásgátlóval, hűtőkamionnal idehozzák, aztán, hogy mediterrán legyen, beledobják egy Cuba, vagy Espagnole feliratú, Kínában gyártott kartondobozba, kirakják a pultra, ott megérik, te meg benyalod, és aszondod, hogy ez szezonális?... hát ez így nehéz lesz… Többet kellett volna forgatni az Ablakzsiráfot gyerekkorodban… Hogymi? Nem tudod mi az az Ablakzsiráf? Áh, akkor hagyjuk, inkább segítek. Megmutatom, hogy hogyan manifesztálódik a sütőtök folyékony halmazállapotúvá, és lesz belőle krémleves. Uh, nem a gázsütőtök, hanem a Sütő-tök, áááá nem, nem lett szakács a tök, hanem SÜTŐTÖK. Inkább kezdjük. Ha nincs anyádnál a kertben sütőtök, akkor vegyél valahol. Ez most szezonális, mindenhol kapható. Egy 1,5-2 kg körüli már oké. Ha nagyobb, az sem baj. Akkor miután levágtad belőle a szükséges mennyiséget, a maradékot tedd be a hűtőbe, napokig simán eláll. Melegítsd elő a sütőt alsó-felső sütésen, a tököt mosd meg, egy késsel vágd ketté. Magozd ki egy kanállal, távolítsd el a közepében lévő rostokat is. Nem kell sterilizálni, és hámozni sem! Elég kinagggyázni, ha érted mit akarok mondani. Darabold fel kb 8-10 cm-es szeletekre. A tepsibe dobj sütőpapírt, mert a tök levet fog engedni. Erre rakd a szeleteket. Tedd be a sütőbe és süsd meg. Akkor jó, ha a tetejére kiült a cukor (ne cukrozd, van sajátja!) és rákaramellizálódott. Ez olyan 40 perc lehet. Közben hámozz meg egy krumplit, egy almát, egy vöröshagymát. Nagyjából szeleteld fel őket, akár egy bárddal is lehet. Nem számít, úgyis le lesz turmixolva. Tegyél fel egy kis lábosban (2 l) annyi vizet, ami ellepi a feldarabolt cuccost. Dobj a vízbe 1 teáskanál sót, és főzd meg. Ha megsült a tök, akkor szedd le róla a héját (kanállal ki lehet könnyen kaparni). Vegyél elő most egy akkora lábost, amibe minden hozzávaló belefér. Dobáld bele a tököket, öntsd bele a megfőtt krumplit, almát, hagymát a főzővízzel együtt. Ha kell pótold a vizet, ne látszódjanak ki az  „alkatrészek". Tedd fel főni. Kapj elő egy 2 dl-es 20%-os főzőtejszínt és öntsd bele. Fogd a botmixert és turmixold össze alaposan az egészet. Főzd őket együtt. Szedj le a kertből egy marék kakukkfüvet, távolítsd el a fás részeit, és szórd a levesbe. Ha nincs a kertben, akkor egy csapott evőkanál szárított is ok. Kell bele őrölt feketebors 1 kávéskanállal, de frissen őrölt az igazi, majd mehet bele 1 ek méz. Várd meg, míg lassan gyöngyözve felforr. Zárd el. 10 percet pihenjen, aztán tálald.  Egyél napot. Jónapot.

Hozzászólások (8)

Bató Edit

Imádom a süt?tökkrémlevest, a sztorid meg ... frenetikus! Együnk NAPOT!!!

nemnagykunszt

:), A nap nagyon finom, bár lehetne mostanában melegebb:D

Éva-Anyóca

A leves: a holnapi menü lesz,( az ajánlott sajttal,) szerencsére jó sok süt?tök lett nekünk is. :-)) A történet, egyszer?en fantasztikus, végig nevettem, az elejét?l a végéig.- és ezt is köszönöm, végre valami jó ebben a mai Napban:-)) Minden szempontból! :-)) Szép hétvégét kívánok! Éva-Anyóca

nemnagykunszt

Kedves Éva-Anyóca! Örülök, hogy fel tudtam dobni a napodat! :), Nálunk tegnap is ez volt. Egyszer?en megunhatatlan. Szép hétvégét Neked is

Diorissimo

Imádom a süt?tökkrémlevest! Ezt is ki fogom próbálni, az biztos.:) A "körítés" pedig különösen jó volt! :):):) Jót nevettem...

nemnagykunszt

Örülök, hogy a sztori is tetszett. Ha egy adott ételbe az egyik hozzávalóból túl sokat teszünk az általában elrontja az egészet, de tegnap kipróbáltam, hogy mennyi kakukkfüvet bír el a krémleves, és egyszer?en nem tudtam túladagolni :) Belapátoltuk az egészet...:D

Törölt felhasználó

A leves nagyon finom. De szegény narancsot igazán nem kéne úgy leszólni. Abból is lehet ám finom dolgokat készíteni :-) Amúgy a világnak azon a részén, ahol én tartózkodom, a sütötököt is csak import formátumban lehet kapni, úgyhogy osztozik a narancs sorsán. De én ettöl függetlenül megveszem mind a kettöt, mert finom :-) De hogy honnan hozzák, azt nem néztem meg a boltban... De nyilván nem magyar, mert a magyarok még nem jöttek rá, hogy a svédeknek mindent lehet exportálni kaja szintjén, mert ök lényegében csak a krumplit, répát és az almát hajlandók maguk megtermeszteni. Na jó, néha egyebet is, de amit olcsóbban elö lehet állítani mondjuk Lengyelországban, azt onnan hozzák... Pedig itt is sok minden megteremne, ha vki akarja....

nemnagykunszt

Várj, nem a narancs van leszólva. Rengeteg receptem van narancsból. :D Ez csak egy kis ironizálás volt azon a momentumon, miszerint sokan azt gondolják, hogy ha egy múltiban zöldséget gyümölcsöt vesznek, akkor egészségesen étkeznek. Érdemes származási hely alapján vásárolni, pls magyar vs kínai fokhagyma stb, vagy a kamionban megér? narancs...

Kata58

Nagyon tetszett a sztori, jól mulattam rajta...jó volt a körítés! A levest feltétlenül kipróbálom-.Nagyon szeretem a krémleveseket, és süt?tököt is.

Törölt felhasználó

A tök már tegnap kisült, a többi hozzávaló már rotyog a lábasban. Ha nekem is úgy sikerül, mint barátn?mé, akkor nagyon fincsi ebédem lesz :D a sztori nagyon jó :D

nemnagykunszt

köszi:D

Csillacsaj

Soha nem ettem még sehol! Nem tudom eldönteni,hogy sós íz fele vigyem el inkább? Tehát sózzam?De hát a tök meg édes! Másodjára próbálkozom vele,de nem tudom,miért nem ízlik annyira.Még azt sem mondhatom,hogy nem szeretném a különleges ízeket,de hol a hiba?!Sajt,tökmag minden volt benne.Talán a kakukkf? nem a "barátom"?!

lilibe

már olvasni is jó volt, ilyen ízesítéssel még nem f?ztem , de fogok

Hozzávalók

A leveshez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez történik, ha egy hónapig nem eszel húst és tejterméket

Egyre többen kezdik a hús elhagyásával az új évet: a Veganuár évről évre népszerűbbé válik, ami nem csoda, a húsfogyasztás visszafogása az egészségnek is jót tesz. Más kérdés, hogy a veganizmusnak milyen előnyei és hátrányai vannak – de az biztos, hogy rövid távon kifejezetten hasznos elhagyni az állati eredetű termékeket.