r
Nosalty Logó

Mézes-mustáros csicsókafőzelék

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dávid
Mézes-mustáros csicsókafőzelék
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 408 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1631 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 100 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.6 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1081.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    112 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    147 mg
  • Nátrium
    768 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    30.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    180.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    161 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    38 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    97 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1197 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    152 micro
Összesen 408 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.5 g

Zsír

  • Összesen
    110.3 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    147 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4325.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    449 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    186 mg
  • Foszfor
    586 mg
  • Nátrium
    3072 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.6 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    722.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    643 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    154 mg
  • D vitamin:
    31 micro
  • K vitamin:
    390 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    276 micro
  • Kolin:
    170 mg
  • Retinol - A vitamin:
    242 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4787 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    607 micro
Összesen 1631 Kcal
  • 4% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    294 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    37 micro
Összesen 100 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A mangalica zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát.
  2. A megpucolt, kockára vágott csicsókát és burgonyát a hagymához adjuk, és felöntjük az alaplével.
  3. Hozzáadjuk a babérlevelet, és fogkeményre főzzük a zöldségeket.
  4. Ha az zöldségek megfőttek, akkor a felét szűrőkanállal kivesszük, és félretesszük. A babérleveleket is eltávolítjuk, de az mehet a kukába.
  5. A maradékot botmixerrel krémesítjük. Hozzáadjuk a tejfölben elkevert mustárt és a mézet, és összerottyantjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg a félretett zöldséget.
  6. A vékonyra szeletelt kolbászt száraz serpenyőben zsírjára pirítjuk.
  7. Az elkészült főzeléket a kolbászokkal és apróra vágott snidlinggel tálaljuk.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 91
  • Össznézettség: 52475
  • Feltöltés dátuma: 2013. november 22.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Alternatív édes-savanykás burgonyafőzelék.

Hozzászólások (12)

Réka001

Kaptam 1 kg csicsókát...A spejzban pihen egy ideje, aztán gondoltam, ma megcsinálom. Életemben el?ször f?ztem (és ettem) csicsókát. Hát....nekem szokatlan az íze:). Nem ízlik, de nem azért mert rossz a recept. Szerintem aki szereti a csicsóka ízvilágot, annak biztos hogy nagyon fog ez a recept ízleni:))) Pedig én még kóstolgatom, nem adom föl, hisz a csicsóka rendkívül egészséges!!!

Chef Guevara

valóban fura az íze, én sem szeretem mindenben/hez az édessége miatt, de 2. fok. cukorbetegként er?sen ajánlott így nyersen ropogtatom, így kiváló! amennyiben szereted a torzsát, karalábét nyersen majszolni, próbáld ki ezt is - felkészülve itt is arra, h ez édes! és ugye, nyersen a legegészségesebb Még egy info: a csicsóka a hó alatt is elvan, tehát mindenféle károsodás, állagváltoztatás nélkül mélyh?thet?/felolvasztható.

Kacsa951

Valóban különleges ízvilága van a csicsókának. Csak csicsókából készítettem már f?zeléket, nem tettem bele krumplit. Tejszínnel habartam és vágott medvehagymát tettem hozzá. Nekünk ízlett. Egyébként a levesekbe: zöldség, zöldborsó, és bármilyen más, mindig teszek 2-3 db-ot. Meg lehet próbálni akár retek helyett is felszeletelve, kicsit megsózva. Egy kis zsíros kenyér mellé igazán finom.

Törölt felhasználó

Mi az hogy fogkemény?!? Mert a fog(zománc) a szervezet legkeményebb anyaga. Tényleg ilyen keményre lehet f?zni a zöldséget?

darkoadrienn

Ez kb. azt jelenti, hogy nem szájban szétmállós puhára kell f?zni, hanem egy kicsit haraphatóra, tehát a fogad még megérzi, hogy "kemény". Ez az al dente kifejezés magyaros megfogalmazása. :)

Chef Guevara

Megcsináltam, jó lett. Azt gondolom, jó ötlet a krumpli és a csicsóka ötvözése és a mustár is jobb, mint az ecet.

3masmama

Ma ezt készítettem el. Még nem ettem csicsókát. Érdekes ízvilág. Még szokni kell.

Finimini

"a megpucolt, kockára vágott csicsókát, stb ." hát ez az! Hogyan lehet a héját úgy letisztítani, hogy maradjon azért a gumóból is? Én egyszer megkiséreltem és az eredménye az lett, hogy felét elpucoltam és baromi sokáig tartott!! Torzsa íze van nyersen, de nem rossz. Mondom, ami visszatart a vásárlástól, az a tisztítás macerássága. Héjasan f?zve sem kellene és úgy sem, ha van rajta egy kevés héj. A krumplit is nagyon megtisztítom és jól megmosom. Kedves Hozzászólók! Ha bárkinek van egy jó ötlete, hogyan lehet teljesen "levetk?ztetni" a csicsókákat kérem írja meg gyorsan. (Csi)csókot küldök érte!

rkosa

A csicsókát a legegyszer?bben egy körömkefével lehet megtisztítani. Ha sok rjta a kis gumó, azokat le szoktam törni és úgy sikálom. Mint az újkrumplit. Így is macera, de ennél gyorsabb módszert nem ismerek. :)

Margosz

Kiskanál élével is meg lehet pucolni, de ha marad is rajta héj, nem halálos :) Én is nagyon szeretem.

viqus

Én csicsóka híján csak krumpliból f?ztem. Így nekem nagyon bejön. A mustár nagyon passzol a krumplif?zelékbe. Az hogy liszt se kell a s?rítéshez az külön öröm. Nagyon jó ez a recept.

talaci

Nem egészen értem a 3. pont tartalmát: "Hozzáadjuk a babérlevelet, és fogkeményre f?zzük a zöldségeket." Eddig azt hittem, hogy a f?zés célja a puhítás. De ezek szerint itt inkább keményíteni kell (lehet???) a hozzávalókat, hogy olyan kemény legyen mint a fog. Vagy csak egy rossz szóhasználat? Lehetne pontosan is fogalmazni!

kcico

Al dente-re gondol,tehat nem puhara (szet)fozni, hanem enyhen roppanosra. Dente=fog.

talaci

Olyan szép és változatos a magyar nyelv, hogy kár új szavakat alkotni, vagy idegen kifejezések magyarítására törekedni. Sokféleképpen le lehet írni magyarul is: félig puhára, éppen roppanósra, stb. Nem szégyen az anyanyelvünket ápolni.

kcico

Valaki azt mondja meg nekem, mivel lehet megakadalyozni a borzalmas hasgorcsoket es eregeteseket,mert en ugy idozitem a csicsokaevest,hogy masnap ne menjek emberek koze...:(pedig mar egy eve eszem.....

Finimini

Ajajj, még fi...gat is??? Én is hajlamos vagyok a petárdázásra, úgyhogy egy valami ellenszer azért nálam bejött. Minden "szeles" ételt - pl. babf?zelék, chili, lencseleves bizony jó puhára f?zök, pici szódabikarbóna bele és nem forrón, nagyon-nagyon megrágom és lassan eszem. Az adagok is kisebbek legyenek. Hátha neked is használ :)

marisa

Ez a recept a jó öreg krumplif?zelék remek újragondolása. Köszönet érte.

vm2011

mindenképpen ki fogom próbálni a receptet!köszönöm :)) én sem azért eszem a csicsókát (vagy édesköményt),mert ellenállhatatlan az íze,hanem egészséges.ahogy Chef G. is írta,cukorbetegek is fogyaszthatják.arra szoktam gondolni,ha régen a szegény embereknek megfelelt a csicsóka,nekem is jó lesz!:) külön örülök,hogy ebben a receptben van méz+mustár,mert ezekt?l még finomabb lesz a f?zelék. kcico!ennél a receptnél kivitelezhetetlen,de ha pl.rakottast készítek a csicsókából(el?ször meg kell f?zni,majd sütni darát hússal,sajttal,tejföllel),a f?z?vizet leöntöm róla pár perc forrás után és másik vízben kezdem el f?zni.ezt egy barátunk ajánlotta és próbáltam is:néha sikerül elérni,hogy nem robbannak föl az ember belei!ha vacsorára esszük,a másnap elviselhet?...szelek szempontjából.de lehet,hogy a csicsóka fajtájától is függ ez a hatás. brumi

gavloimrene

Tapasztalatból mondom, csicsókát csak akkor ebédelj, ha aznap nem kell elhagyni a lakást! Bum, bumm!!

filonka

Megf?ztem a recept alapján,nekem nagyon ízlett.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek