Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mézes-mustáros csicsókafőzelék

Mézes-mustáros csicsókafőzelék
Mézes-mustáros csicsókafőzelék
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (38)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Alternatív édes-savanykás burgonyafőzelék.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mangalica zsíron megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk az átnyomott fokhagymát.
  2. A megpucolt, kockára vágott csicsókát és burgonyát a hagymához adjuk, és felöntjük az alaplével.
  3. Hozzáadjuk a babérlevelet, és fogkeményre főzzük a zöldségeket.
  4. Ha az zöldségek megfőttek, akkor a felét szűrőkanállal kivesszük, és félretesszük. A babérleveleket is eltávolítjuk, de az mehet a kukába.
  5. A maradékot botmixerrel krémesítjük. Hozzáadjuk a tejfölben elkevert mustárt és a mézet, és összerottyantjuk, majd hozzáadjuk az előzőleg a félretett zöldséget.
  6. A vékonyra szeletelt kolbászt száraz serpenyőben zsírjára pirítjuk.
  7. Az elkészült főzeléket a kolbászokkal és apróra vágott snidlinggel tálaljuk.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 39 467
elküldve: 13
receptkönyvben: 807
elkészítve: 54/54
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kárai Dávid

Mióta szakács: 2013.03.04.
320 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: főzelékek
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szezon: ősz
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

csicsókás főzelék, krumplifőzelék

Hozzászólások (38)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vm2011
vm2011 Mon, 2015-01-26 15:43

mindenképpen ki fogom próbálni a receptet!köszönöm
:))
én sem azért eszem a csicsókát (vagy édesköményt),mert ellenállhatatlan az íze,hanem egészséges.ahogy Chef G. is írta,cukorbetegek is fogyaszthatják.arra szoktam gondolni,ha régen a szegény embereknek megfelelt a csicsóka,nekem is jó lesz!:)
külön örülök,hogy ebben a receptben van méz+mustár,mert ezektől még finomabb lesz a főzelék.
kcico!ennél a receptnél kivitelezhetetlen,de ha pl.rakottast készítek a csicsókából(először meg kell főzni,majd sütni darát hússal,sajttal,tejföllel),a főzővizet leöntöm róla pár perc forrás után és másik vízben kezdem el főzni.ezt egy barátunk ajánlotta és próbáltam is:néha sikerül elérni,hogy nem robbannak föl az ember belei!ha vacsorára esszük,a másnap elviselhető...szelek szempontjából.de lehet,hogy a csicsóka fajtájától is függ ez a hatás.
brumi

gavloimrene
gavloimrene Mon, 2015-11-23 08:45

Tapasztalatból mondom, csicsókát csak akkor ebédelj, ha aznap nem kell elhagyni a lakást! Bum, bumm!!

marisa
marisa Fri, 2015-01-16 21:25

Ez a recept a jó öreg krumplifőzelék remek újragondolása. Köszönet érte.

kcico
kcico Mon, 2015-01-12 20:39

Valaki azt mondja meg nekem, mivel lehet megakadalyozni a borzalmas hasgorcsoket es eregeteseket,mert en ugy idozitem a csicsokaevest,hogy masnap ne menjek emberek koze...:(pedig mar egy eve eszem.....

Finimini
Finimini / Finimini Sun, 2015-02-01 18:00

Ajajj, még fi...gat is??? Én is hajlamos vagyok a petárdázásra, úgyhogy egy valami ellenszer azért nálam bejött. Minden "szeles" ételt - pl. babfőzelék, chili, lencseleves bizony jó puhára főzök, pici szódabikarbóna bele és nem forrón, nagyon-nagyon megrágom és lassan eszem. Az adagok is kisebbek legyenek. Hátha neked is használ :)

talaci
talaci Mon, 2015-01-12 09:24

Nem egészen értem a 3. pont tartalmát: "Hozzáadjuk a babérlevelet, és fogkeményre főzzük a zöldségeket." Eddig azt hittem, hogy a főzés célja a puhítás. De ezek szerint itt inkább keményíteni kell (lehet???) a hozzávalókat, hogy olyan kemény legyen mint a fog.
Vagy csak egy rossz szóhasználat? Lehetne pontosan is fogalmazni!

kcico
kcico Mon, 2015-01-12 20:35

Al dente-re gondol,tehat nem puhara (szet)fozni, hanem enyhen roppanosra. Dente=fog.

talaci
talaci Tue, 2015-01-13 10:58

Olyan szép és változatos a magyar nyelv, hogy kár új szavakat alkotni, vagy idegen kifejezések magyarítására törekedni. Sokféleképpen le lehet írni magyarul is: félig puhára, éppen roppanósra, stb. Nem szégyen az anyanyelvünket ápolni.

viqus
viqus / viqus Mon, 2015-01-05 20:28

Én csicsóka híján csak krumpliból főztem. Így nekem nagyon bejön. A mustár nagyon passzol a krumplifőzelékbe. Az hogy liszt se kell a sűrítéshez az külön öröm. Nagyon jó ez a recept.

Finimini
Finimini / Finimini Mon, 2014-12-01 15:59

"a megpucolt, kockára vágott csicsókát, stb ." hát ez az! Hogyan lehet a héját úgy letisztítani, hogy maradjon azért a gumóból is? Én egyszer megkiséreltem és az eredménye az lett, hogy felét elpucoltam és baromi sokáig tartott!! Torzsa íze van nyersen, de nem rossz. Mondom, ami visszatart a vásárlástól, az a tisztítás macerássága. Héjasan főzve sem kellene és úgy sem, ha van rajta egy kevés héj. A krumplit is nagyon megtisztítom és jól megmosom.
Kedves Hozzászólók!
Ha bárkinek van egy jó ötlete, hogyan lehet teljesen "levetkőztetni" a csicsókákat
kérem írja meg gyorsan. (Csi)csókot küldök érte!

Margosz
Margosz Sun, 2015-02-01 16:20

Kiskanál élével is meg lehet pucolni, de ha marad is rajta héj, nem halálos :) Én is nagyon szeretem.

rkosa
rkosa Sat, 2015-01-03 15:20

A csicsókát a legegyszerűbben egy körömkefével lehet megtisztítani. Ha sok rjta a kis gumó, azokat le szoktam törni és úgy sikálom. Mint az újkrumplit. Így is macera, de ennél gyorsabb módszert nem ismerek. :)

3masmama
3masmama Fri, 2014-03-07 15:49

Ma ezt készítettem el. Még nem ettem csicsókát. Érdekes ízvilág. Még szokni kell.

Chef Guevara
Chef Guevara Sun, 2014-02-02 08:51

Megcsináltam, jó lett.
Azt gondolom, jó ötlet a krumpli és a csicsóka ötvözése és a mustár is jobb, mint az ecet.

kadars
Mackómuki kotyvaszt / kadars Thu, 2014-01-23 18:09

Mi az hogy fogkemény?!? Mert a fog(zománc) a szervezet legkeményebb anyaga.
Tényleg ilyen keményre lehet főzni a zöldséget?

darkoadrienn
darkoadrienn Fri, 2014-01-31 11:47

Ez kb. azt jelenti, hogy nem szájban szétmállós puhára kell főzni, hanem egy kicsit haraphatóra, tehát a fogad még megérzi, hogy "kemény". Ez az al dente kifejezés magyaros megfogalmazása. :)

Kacsa951
Kacsa951 / Kacsa951 Wed, 2014-01-22 19:18

Valóban különleges ízvilága van a csicsókának. Csak csicsókából készítettem már főzeléket, nem tettem bele krumplit. Tejszínnel habartam és vágott medvehagymát tettem hozzá. Nekünk ízlett. Egyébként a levesekbe: zöldség, zöldborsó, és bármilyen más, mindig teszek 2-3 db-ot. Meg lehet próbálni akár retek helyett is felszeletelve, kicsit megsózva. Egy kis zsíros kenyér mellé igazán finom.

Réka001
Réka001 / Réka001 Tue, 2013-12-03 14:40

Kaptam 1 kg csicsókát...A spejzban pihen egy ideje, aztán gondoltam, ma megcsinálom. Életemben először főztem (és ettem) csicsókát. Hát....nekem szokatlan az íze:). Nem ízlik, de nem azért mert rossz a recept. Szerintem aki szereti a csicsóka ízvilágot, annak biztos hogy nagyon fog ez a recept ízleni:))) Pedig én még kóstolgatom, nem adom föl, hisz a csicsóka rendkívül egészséges!!!

Chef Guevara
Chef Guevara Sun, 2014-02-02 09:00

valóban fura az íze, én sem szeretem mindenben/hez az édessége miatt, de 2. fok. cukorbetegként erősen ajánlott
így nyersen ropogtatom, így kiváló! amennyiben szereted a torzsát, karalábét nyersen majszolni, próbáld ki ezt is - felkészülve itt is arra, h ez édes!
és ugye, nyersen a legegészségesebb

Még egy info: a csicsóka a hó alatt is elvan, tehát mindenféle károsodás, állagváltoztatás nélkül mélyhűthető/felolvasztható.

406
mangalica zsír 2 ek
vöröshagyma 1 közepes db
alaplé 4 dl
babérlevél 3 db
csicsóka 40 dkg
burgonya 20 dkg
fokhagyma 1 gerezd
dijoni mustár 3 teáskanál
tejföl 2 dl
méz 1 ek
kolbász 10 dkg
snidling 1 csokor