r
Nosalty Logó

Mézes krémes Pimkie konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pimkie
Mézes krémes Pimkie konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 506 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 6040 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 19% Zsír

A tésztához

A krémhez

Összesen 343 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.9 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    39 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    76 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    69.7 g
  • Cukor
    35 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    212 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    134 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 506 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.2 g

Zsír

  • Összesen
    267.4 g
  • Telített zsírsav
    73 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    114 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    66 g
  • Koleszterin
    468 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2955.3 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    214 mg
  • Kálcium
    638 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    236 mg
  • Foszfor
    930 mg
  • Nátrium
    914 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    836.4 g
  • Cukor
    423 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    187.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2544 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    25 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    238 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    193 micro
  • Kolin:
    382 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2410 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1604 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    589 micro
Összesen 6040 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 61% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    15.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    36 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    53 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.4 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    144 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    91 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 343 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Gőz felett összefőzzük az alábbiakat a tésztához: 20 dkg cukor, 2 kk méz, 2 egész tojás, 5 dkg vaj (lehetőleg ne margarint), szódabikarbóna, kakaópor. Kb. 10 percen keresztül kavargatás mellett főzzük.
  2. Levesszük a gőzről, majd kb. 45-50 dkg lisztet adunk a masszához.
  3. Gyorsan(!) gyúrjuk össze, mert a méztől nagyon hamar kemény lesz a tészta, és akkor nehéz lesz vele dolgozni.
  4. A tésztát 4 részre osztjuk, kivajazott tepsi hátulján 4 vékony lapot sütünk. (Célszerű előre kinyújtani az összes lapot, mert addig lehet csak szép, vékony lapokat nyújtani, amíg rugalmas a tészta. Ha sokat várunk vele, kemény lesz.) Ugyanakkora lapokat kell nyújtani, én rá szoktam mérni a tepsi hátuljára őket.
  5. A kész lapokat félretesszük. Vigyázzunk, mert törékenyek.
  6. A krémhez a tejet az 5 ek liszttel felfőzzük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a mrgarinnal habosra kikevert porcukrot. Az így kapott krémet robotgéppel kihabosítjuk.
  7. A krémet 3 részre osztjuk, értelemszerűen megkenjük vele a 3 lapot. A sütemény tetejére a legszebbre sikerült lapot választjuk. A tetejére porcukrot szórunk. Letakarva langyos helyre legalább 24 órára félretesszük, hogy megpuhuljon.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 23
  • Össznézettség: 82118
  • Feltöltés dátuma: 2013. január 09.

Receptkategóriák

Ez a sütemény gyerekkorom óta egyet jelent a karácsonnyal és a nagyobb összejövetelekkel (például egy iskolai ballagás). Az utcánkban, ahol felnőttem, Édesanyám készítette ezt a legjobban (ez most sem változott), volt, hogy cukrászdai sütemény helyett inkább tőle rendeltek a szomszédok. Megértem őket.:-) A sütemény készítése közben figyelni kell, hogy gyorsan haladjunk, mert a mézes tészta hamar meg tud keményedni. Nagyon finom, mindenkinek meg kell kóstolnia! Nekem ez volt a 3. alkalom, hogy karácsonyra megsütöttem, nem szeretnék ezzel a hagyománnyal egyhamar felhagyni.:)

Hozzászólások (4)

illesera

2 kávéskanál méz ???? ez komoly ???? Üdv Era

Törölt felhasználó

A receptet elmentettem, de tényleg nagyon kevés a két kávéskanál méz 45 dkg liszthez, úgy értem, ett?l még nm lesz mézes jellege a tésztának.... vagy tévedek?

Pimkie

Nem kifejezetten mézíz?, mézjelleg? a tészta, elég bele ennyi. Persze ha több kerül bele, az sem baj.

csalavr

Kedves Pimkie vlmi trükköt nem árultál el mert a tésztákat, így, a megadott formában lehetetlen kilapítani a megfelel? méretre. Kikeményedett azonnal miután kilapult és ráragadt a sodrófára(nyújtófára). Ja és max 4 db 20x30-as téglalapot sikerült összehozni. Ebböl a 12 f? max egy kockát kaphat :)))

Pimkie

Trükk? Az max. a gyorsaság. Amikor összeáll a tészta, azonnal fel kell osztani és lisztezett deszkán ki kell nyújtani ?ket, nem gy?zöm hangsúlyozni, hogy gyorsan. Természetesen nyújtás közben is lisztezni kell a deszkát ill. a lapokat is, így elkerülve, hogy ragadjon a tészta. (Nem tudom, mi olyan nehéz benne, bár személyesen is ismerek olyan 50-60 körüli hölgyet, aki saját bevallása szerint életében nem tudta elkészíteni a mézes lapokat, mert szakadtak, törtek, ragadtak, stb. Szerencsére nekem sikerül, de tényleg nem tudom, mi a trükk. Szívesen bescannelném az eredeti, kézzel írott, örökölt receptet - abban sincs egyetlen bet?vel sem több, mint amit leírtam a receptben.) Jah, és a 20x30-as méretnél nem is kell nagyobb ebb?l a mennyiségb?l, s azt, hogy 1 f?re hány db kockát számolsz, azt már Te döntöd el! ;)

Törölt felhasználó

Kedves csalavr! Amikor mézes lapokat sütök, úgy könnyítem meg a dolgom, hogy a 4 felé osztott tésztát egy tányérra rakva a radiátorra teszem (télen), és gyorsan egymás után nyújtom ki a lapokat. (Lisztezés fontos!) Amikor mind a négy megvan, csak akkor kezdem el a sütést. Nyáron pedig ha éppen rotyog valami egy fazékban a gázt?zhelyen, fülével befelé fordítom a fed?t és ráteszem a tányért a tészta kupacokkal. Ha nem f?zök egy id?ben a sütéssel, egy lábosban kevés vizet melegítek, ugyanúgy befordítom a fed?t, így a g?z lágyan tartja a mézes tésztát. Nekem bevált!

Hozzávalók

A tésztához

A krémhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek