Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes-mákos virág

Meggyes-mákos virág
Meggyes-mákos virág
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (25)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Finom, puha kelt tészta... egy kicsit más formában. Egyszerű elkészíteni és a végeredmény magáért beszél. Manapság nagy tért hódítanak az interneten az efféle érdekes formában sült kelt tészták. Mikor megláttam tudtam, nekem is ki kell próbálnom! :) Mondhatni elsőre tökéletesre sikerült. A meggy-mák párosítás nagy sikert aratott a családban, de legközelebb kipróbálok más ízeket. Aki egy kis színt szeretne vinni a sütésbe, és szeretné látni a családja csodálkozó szemeit, mindenképp próbálja ki. :)

A töltelék lehet dió, mák, kakaópor, lekvár, túró... egyféle vagy vegyesen. Szerintem szebb, ha kétféle töltelékkel van készítve, mert tekerés után szép csíkos lesz, hol egyik, hol másik töltelék tűnik elő.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval gyenge tésztát gyúrunk, amit meleg helyen kétszeresére kelesztünk.
  3. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk. 4 cipót egyesével egyforma nagyságú kör alakra nyújtunk, majd egyesével a tepsibe egymásra helyezve, felváltva megkenjük a töltelékkel (tészta-mák-tészta-lekvár-tészta-mák-tészta-lekvár). Az ötödik cipót picivel nagyobbra nyújtjuk, és az alsó 4 rétegre téve lehúzzuk körben a tészta aljára, hogy teljesen befedje az alsó tétegeket.
  4. Egy lisztbe mártott poharat a tészta közepére teszünk, majd szimmetrikusan 16 szeletre csíkozzuk fel a tésztát. Figyeljünk, hogy minden szeletet pontosan a pohár széléig vágjunk be!
  5. A csíkokat egyesével ugyanabba az irányba kétszer (esetleg háromszor) megcsavarjuk.
  6. Az elkészült tésztát 30-40 percet meleg helyen pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.

A töltelékhez

  1. A darát mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a reszelt citrom héját, majd a felforrósított 1 dl tejjel leforrázzuk, és alaposan elkeverjük.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 33 624
elküldve: 31
receptkönyvben: 753
elkészítve: 47/47
Facebookon megjelent: -

szakács

Dina79

Mióta szakács: 2013.01.26.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
receptverseny: Judafest 2. receptverseny , Vénusz húsvéti receptverseny
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

meggyes-mákos töltött kelt tészta, meggyes-mákos töltelékkel töltött kelt virág, meggyes-mákos napraforgó

Hozzászólások (25)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

divica
divica Thu, 2020-02-06 20:29

Óriási lett. Legközelebb felezem, és 2 kisebb virágot sütök.

nagyad
nagyad Mon, 2017-04-17 17:17

Ez volt a húsvéti kalács, nagyon jól sikerült, pedig nem vagyok gyakorlott kelttészta készítő :-) Még langyosan elfogyott a fele, pedig kitöltötte a gáztepsit. Nagyon mutatós és finom, biztosan csinálok még, van néhány ötletem töltelékkombinációkra is. Köszönöm a receptet!

Ninane
Ninane Sat, 2016-03-26 15:15

Ez nagyon finom lett :-) Csak kicsit elszúrtam azzal hogy túl nagyra nyújtottam szerintem a köröket, így laposabb és vékonyabb lett mint kellett volna, még a csavargatás ellenére is. A közepén a kört is túl nagyra "rajzoltam", mert így a végén vágáskor nem tudtam mit kezdeni a közepével, mert amúgy is túl hosszúak lettek a szeletek a nagyra nyújtás miatt. Legközelebb kisebbre és magasabbra fogom, és tökéletes lesz. Már meg is van rendelve az ismétlés az uramtól ;-)
Köszi a receptet!

zsalica
zsalica Wed, 2015-12-23 19:31

Köszönöm a receptet, ma el is fogom késziteni, viszont szeretném tudni, hogy hány fokos sutőbe kell ezt a gyönyöruséget megsutni. Válaszodat előre is köszike. Boldog karácsony kivánok :)

Ascendil
Ascendil Tue, 2014-10-21 12:41

Kedves Dina!
Nagyon jó kis recept ^^ Imádok kelt tésztákkal dolgozni! Pihi - puhi volt a tésztája, amivel könnyű volt vele végig dolgozni :) Ez a megcsavarásos módszer nagyon tetszett :D Ezt a technikát kerestem... mert el se tudtam képzelni, hogy ezt a tölteléket hogy kell "bele kenni"... XD (mert egy pékségben is voltak ilyen ízes kalácsok, amikben bele voltak fonva a gyümölcs krémek... de most már sejtem) :)
Köszike még egyszer! ^^

Adrien
Adrien Mon, 2014-04-28 07:03

Milyen jó ötlet a töltelék! A Face-n Nutellás csillaghullás néven szerepel, egész üvegnyi mogyorókrémmel töltve. Tömény, de nagyon eteti magát. A te változatodat is kipróbálom...

B. Animama
B. Animama Sat, 2014-04-05 12:12

Ma megsütöttem!! Nem csak mutatós,de nagyon finom is! Igaz én a tölteléken változtattam (mert nálunk a mák nem igazán kedvenc :) ) barack lekvár és kakaó került bele!! Nagy sikere van így is!!! Köszönöm a receptet!!!!

Judit71
Judit71 Wed, 2014-02-26 21:35

Ezzel a képpel és címmel szerepel ez a recept az egyik szuperinfóban. Lehetséges?

Dina79
Dina79 / Dina79 Thu, 2014-02-27 05:55

Kedves judit71!
A kép és a recept is az én "tulajdonom". A képet saját kezűleg fényképeztem!! A kelt tészta anyukám receptes füzetéből való, amibe még évekkel ezelőtt gyűjtötte a recepteket. Ezzel a fajta hajtogatással készült kelt tészta az interneten megtalálható kakaós, illetve sós töltelékkel és mindenhol "napraforgónak" nevezik. Én "akasztottam" rá a virág nevet, mert ránézésre, ez jutott eszembe.
De mivel bárki lementheti a képet és bárki vihet el receptet.... előfordulhat.

Dina79
Dina79 / Dina79 Fri, 2014-02-28 11:14

Kedves r.kata!

Kíváncsian várom :)
A kép az enyém... ha kell el tudom küldeni a sütés előtti változatot is, sőt még videót is készítettem az elkészítés módjáról ( felosztás, csavarás módja) .
Szép napot! Edina

Judit71
Judit71 Fri, 2014-02-28 22:59

Gödöllői Szuperinfóban van benne, de akkor ezek szerint Dunakeszin is rátaláltak. Az újságban is nagyon megtetszett, ezért lepődtem meg amikor írtad, hogy te találtad ki neki ezt a nevet.

Dina79
Dina79 / Dina79 Fri, 2014-02-28 23:12

Kész röhej... A kép a recept és a szöveg megfogalmazása is az enyém, mégis én érzem kellemetlenül magam.
Mondjuk egyértelmű, én február 3.-án küldtem be a receptet, az újságban február 21.-én jelent meg...
Bízom benne a szerkesztők utána néznek és tisztázódik a dolog. Én bátran kiállok bárkivel szemben...tiszta a lelkiismeretem!

kissbeky
kissbeky / kissbeky Sat, 2014-02-08 20:34

Azt hittem beletörik a bicskám ebbe a sütibe(mivel most csináltam először kelt tésztát), de a végén elégedetten fogyasztottuk el ezt a szép finomságot :)
Köszi a receptet!!!

Dina79
Dina79 / Dina79 Tue, 2014-02-11 09:28

Kedves kissbeky! Hááát, ha elsőre sikert arattál vele, úgy gondolom kelt tészta terén nincs több akadály előtted!! :)
Örülök, hogy sikerült!! Szép napot! Edina

szvetter
szvetter Tue, 2014-02-04 04:47

A Gasztroangyalban mutattak hasonlót, az napraforgóra emlékeztetett.
Ez is szép, az is!:))))
El sem tudom dönteni, hogy melyik szebb!:)
Őszintén gratulálok, gyönyörűséges!:D

Dina79
Dina79 / Dina79 Thu, 2014-02-06 08:25

Kedves szetter! Köszönöm szépen!! :)
Igen interneten általában napraforgó megnevezéssel szerepel, de mikor elkészült nekem egyből egy szép színes virág jutott eszembe :)
Szép napot! Üdv. Edina

686
finomliszt 50 dkg
rétesliszt 10 dkg
tej 4 dl
friss élesztő 5 dkg
cukor 5 dkg
tojássárgája 3 db
napraforgó olaj 3 ek
1 csipet
mák 25 dkg
porcukor 10 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tej 1 dl
meggylekvár 12 ek