r
Nosalty Logó

Meggyes-mákos virág

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dina79
Meggyes-mákos virág
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 686 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 5486 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 291 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.1 g

Zsír

  • Összesen
    20.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    81 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1190.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    550 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    129 mg
  • Foszfor
    409 mg
  • Nátrium
    56 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    109.4 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    28 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    96 micro
Összesen 686 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    136.6 g

Zsír

  • Összesen
    160.8 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    34 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    85 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9526.6 g
  • Cink
    30 mg
  • Szelén
    281 mg
  • Kálcium
    4399 mg
  • Vas
    36 mg
  • Magnézium
    1033 mg
  • Foszfor
    3271 mg
  • Nátrium
    449 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    21 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    875.6 g
  • Cukor
    296 mg
  • Élelmi rost
    72 mg

VÍZ

  • Összesen
    230.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    31 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    868 micro
  • Kolin:
    618 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    765 micro
Összesen 5486 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 62% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 17% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    506.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    234 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    174 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 291 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  2. A kétféle lisztet tálba szitáljuk, majd a többi hozzávalóval gyenge tésztát gyúrunk, amit meleg helyen kétszeresére kelesztünk.
  3. Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. A megkelt tésztát 5 cipóra osztjuk. 4 cipót egyesével egyforma nagyságú kör alakra nyújtunk, majd egyesével a tepsibe egymásra helyezve, felváltva megkenjük a töltelékkel (tészta-mák-tészta-lekvár-tészta-mák-tészta-lekvár). Az ötödik cipót picivel nagyobbra nyújtjuk, és az alsó 4 rétegre téve lehúzzuk körben a tészta aljára, hogy teljesen befedje az alsó tétegeket.
  4. Egy lisztbe mártott poharat a tészta közepére teszünk, majd szimmetrikusan 16 szeletre csíkozzuk fel a tésztát. Figyeljünk, hogy minden szeletet pontosan a pohár széléig vágjunk be!
  5. A csíkokat egyesével ugyanabba az irányba kétszer (esetleg háromszor) megcsavarjuk.
  6. Az elkészült tésztát 30-40 percet meleg helyen pihentetjük, majd megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.

A töltelékhez

  1. A darát mákot összekeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a reszelt citrom héját, majd a felforrósított 1 dl tejjel leforrázzuk, és alaposan elkeverjük.
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 566
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 35646
  • Feltöltés dátuma: 2014. február 03.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Finom, puha kelt tészta... egy kicsit más formában. Egyszerű elkészíteni és a végeredmény magáért beszél. Manapság nagy tért hódítanak az interneten az efféle érdekes formában sült kelt tészták. Mikor megláttam tudtam, nekem is ki kell próbálnom! :) Mondhatni elsőre tökéletesre sikerült. A meggy-mák párosítás nagy sikert aratott a családban, de legközelebb kipróbálok más ízeket. Aki egy kis színt szeretne vinni a sütésbe, és szeretné látni a családja csodálkozó szemeit, mindenképp próbálja ki. :) A töltelék lehet dió, mák, kakaópor, lekvár, túró... egyféle vagy vegyesen. Szerintem szebb, ha kétféle töltelékkel van készítve, mert tekerés után szép csíkos lesz, hol egyik, hol másik töltelék tűnik elő.

Hozzászólások (13)

Törölt felhasználó

Ez valami csodalatos!!!!!

Dina79

Köszi!! :)

Törölt felhasználó

A Gasztroangyalban mutattak hasonlót, az napraforgóra emlékeztetett. Ez is szép, az is!:)))) El sem tudom dönteni, hogy melyik szebb!:) ?szintén gratulálok, gyönyör?séges!:D

Dina79

Kedves szetter! Köszönöm szépen!! :) Igen interneten általában napraforgó megnevezéssel szerepel, de mikor elkészült nekem egyb?l egy szép színes virág jutott eszembe :) Szép napot! Üdv. Edina

Törölt felhasználó

Azt hittem beletörik a bicskám ebbe a sütibe(mivel most csináltam el?ször kelt tésztát), de a végén elégedetten fogyasztottuk el ezt a szép finomságot :) Köszi a receptet!!!

Dina79

Kedves kissbeky! Hááát, ha els?re sikert arattál vele, úgy gondolom kelt tészta terén nincs több akadály el?tted!! :) Örülök, hogy sikerült!! Szép napot! Edina

Judit71

Ezzel a képpel és címmel szerepel ez a recept az egyik szuperinfóban. Lehetséges?

Dina79

Kedves judit71! A kép és a recept is az én "tulajdonom". A képet saját kez?leg fényképeztem!! A kelt tészta anyukám receptes füzetéb?l való, amibe még évekkel ezel?tt gy?jtötte a recepteket. Ezzel a fajta hajtogatással készült kelt tészta az interneten megtalálható kakaós, illetve sós töltelékkel és mindenhol "napraforgónak" nevezik. Én "akasztottam" rá a virág nevet, mert ránézésre, ez jutott eszembe. De mivel bárki lementheti a képet és bárki vihet el receptet.... el?fordulhat.

Miss Lemon

Kedves Dina79! Utánanézünk a dolognak és megtesszük a szükséges lépéseket! Üdv: Kata NoSalty.hu

Dina79

Kedves r.kata! Kíváncsian várom :) A kép az enyém... ha kell el tudom küldeni a sütés el?tti változatot is, s?t még videót is készítettem az elkészítés módjáról ( felosztás, csavarás módja) . Szép napot! Edina

Judit71

Gödöll?i Szuperinfóban van benne, de akkor ezek szerint Dunakeszin is rátaláltak. Az újságban is nagyon megtetszett, ezért lep?dtem meg amikor írtad, hogy te találtad ki neki ezt a nevet.

Dina79

Kész röhej... A kép a recept és a szöveg megfogalmazása is az enyém, mégis én érzem kellemetlenül magam. Mondjuk egyértelm?, én február 3.-án küldtem be a receptet, az újságban február 21.-én jelent meg... Bízom benne a szerkeszt?k utána néznek és tisztázódik a dolog. Én bátran kiállok bárkivel szemben...tiszta a lelkiismeretem!

Dina79

http://godollo2.szuperinfo.hu/wp-content/blogs.dir/62/files/2014/02/g%C3%B6d%C3%B6ll%C3%B6-2014_08-2.pdf Igen, megtaláltam a gödöll?it is... a 3 perces paleo süti is innét a Nosalty-ról lett elvive... a kép és a szöveg is...

Dina79

http://dunakeszi2.szuperinfo.hu/wp-content/blogs.dir/88/files/dunakeszi_2014_08-2.pdf Neten is fent van, a fenti linken található...

Édes Mézes

Gyönyör? nagyon ügyes vagy!!!

Dina79

Köszönöm!! :)

Törölt felhasználó

Ma megsütöttem!! Nem csak mutatós,de nagyon finom is! Igaz én a tölteléken változtattam (mert nálunk a mák nem igazán kedvenc :) ) barack lekvár és kakaó került bele!! Nagy sikere van így is!!! Köszönöm a receptet!!!!

Adrien

Milyen jó ötlet a töltelék! A Face-n Nutellás csillaghullás néven szerepel, egész üvegnyi mogyorókrémmel töltve. Tömény, de nagyon eteti magát. A te változatodat is kipróbálom...

Ascendil

Kedves Dina! Nagyon jó kis recept ^^ Imádok kelt tésztákkal dolgozni! Pihi - puhi volt a tésztája, amivel könny? volt vele végig dolgozni :) Ez a megcsavarásos módszer nagyon tetszett :D Ezt a technikát kerestem... mert el se tudtam képzelni, hogy ezt a tölteléket hogy kell "bele kenni"... XD (mert egy pékségben is voltak ilyen ízes kalácsok, amikben bele voltak fonva a gyümölcs krémek... de most már sejtem) :) Köszike még egyszer! ^^

Törölt felhasználó

Kedves Dina79!

zsalica

Köszönöm a receptet, ma el is fogom késziteni, viszont szeretném tudni, hogy hány fokos sut?be kell ezt a gyönyöruséget megsutni. Válaszodat el?re is köszike. Boldog karácsony kivánok :)

Ninane

Ez nagyon finom lett :-) Csak kicsit elszúrtam azzal hogy túl nagyra nyújtottam szerintem a köröket, így laposabb és vékonyabb lett mint kellett volna, még a csavargatás ellenére is. A közepén a kört is túl nagyra "rajzoltam", mert így a végén vágáskor nem tudtam mit kezdeni a közepével, mert amúgy is túl hosszúak lettek a szeletek a nagyra nyújtás miatt. Legközelebb kisebbre és magasabbra fogom, és tökéletes lesz. Már meg is van rendelve az ismétlés az uramtól ;-) Köszi a receptet!

nagyad

Ez volt a húsvéti kalács, nagyon jól sikerült, pedig nem vagyok gyakorlott kelttészta készít? :-) Még langyosan elfogyott a fele, pedig kitöltötte a gáztepsit. Nagyon mutatós és finom, biztosan csinálok még, van néhány ötletem töltelékkombinációkra is. Köszönöm a receptet!

divica

Óriási lett. Legközelebb felezem, és 2 kisebb virágot sütök.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek