Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes lepény 3.

Meggyes lepény 3.
Meggyes lepény 3.
80 perc / előkészület: 30 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (19)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ma a piacon vettem 10 kg meggyet, hogy eltegyem télire. Kimagoztam,  lecukroztam, és félretettem, hogy majd holnap üvegbe rakom. Néha meg kell keverni, hogy a cukor feloldódjon benne rendesen. Egy ilyen keverés alkalmával, mikor felemeltem a fedőt, és megcsapott a meggy isteni illata, "olthatatlan vágyakozás" fogott el egy kis meggyes lepény után. 70 perc múlva már az egész lakásban terjengett a meggyes süti illata.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Természetessen meggybefőttel is elkészíthető. Ha friss meggyből készítjük, a megmaradt lé jó lesz szörpnek. 
Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A kimagozott meggyet lecukrozzuk, kis fahéjjal összekeverjük, és állni hagyjuk.
  2. Addig elkészítjük a tésztát: a lisztet, sütőport, porcukrot, citromhéjat  összekeverjük, majd a margarinnal elmorzsoljuk. A 2 tojás sárgáját beletesszük, és gyorsan puha tésztát gyúrunk belőle, hogy a kéz melegétől ne nagyon olvadjon meg a margarin.
  3. Kettéosztjuk a tésztát úgy, hogy az egyik fél egy kicsit nagyobb legyen, ez kerül alulra.  Jól lisztezett deszkán a tepsinknél kicsit nagyobbra nyújtjuk, és beletesszük úgy, hogy az oldalaira is kerüljön tészta. Vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával.
  4. A meggyet lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és egyenletessen eloszlatjuk a tésztán.  Megint megszórjuk egy kis zsemlemorzsával.
  5. A másik tésztát akkorára nyújtjuk, ami pont befedi a meggyet. Jól lenyomkodjuk a széleit .
  6. Tojásfehérjével megkenjük a tésztát, majd villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 54 432
elküldve: 16
receptkönyvben: 461
elkészítve: 15/20
Facebookon megjelent: -

szakács

Edit

Mióta szakács: 2010.01.31.
149 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

meggyes pite, sütőporos meggyes lepény, meggyes lepény kevert tésztából, meggyes süti

Hozzászólások (19)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

EraB
EraB Fri, 2012-06-29 17:06

A tésztát lehetetlen kinyújtani.. Akinek sikerült, jelentkezzen. A Stahl-módszerrel (folpack) valamelyest összejött. Üdv: Era

laraed
Edit / laraed Sat, 2012-06-30 16:31

Kedves Era ! Nekem már nagyon sokszor sikerült , az az mindig amikor elkészítem:))) Jól alá kell lisztezni a deszkát ,és gyorsan kell összedolgozni a tésztát , hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon a kéz melegétől. Ha most csináltad valószínű , hogy a nagy meleg is besegít a vaj gyorsabb olvadásához , de azért így sem "lehetetlen " elkészíteni:)) Nyújtás közben többször lisztezz a tészta alá , és a tetejét is szórd meg mielőtt feltekered a nyújtófára . Így biztos sikerül. Esetleg tedd hűtőbe egy fél órára mielőtt nyújtod , de lisztezni akkor is kell:)) Remélem nem vette kedvedet, és legközelebbi sikerül! Üdv Edit

EraB
EraB Sat, 2012-06-30 19:05

Köszi, legközelebb majd így, több lisztezéssel csinálom. Amúgy az íze nagyon finom lett, és pillanatok alatt elfogyott! Üdv: Era

laraed
Edit / laraed Sun, 2012-07-01 10:01

Kedves Era ! Ennek nagyon örülök , hogy ízlett :)) Különben van egy ismerősöm aki azt mondta , hogy Ő kézzel szokta belenyomkodni a tepsi aljába a tésztát , és a tetejére is kis gombócokat lapít szét , és toldozza foldozza amíg be nem fedi az egészet:))))))) Ez is egy megoldás , de szerintem megy az nyújtással is csak gyakorlás kérdése:))) A lényeg pedig nem a küllemén van, hanem az ízén:))))))))))))))) Üdv Edit

Fenyvesi Lászlóné
Fenyvesi Lászlóné Thu, 2012-06-28 21:32

Kipróbáltam és köszönöm a receptet.
Nekem kicsit kevesebb cukorral jobb.
A tésztával a kinyújtáskor picit bajlódtam, de végül több liszttel sikerült.

laraed
Edit / laraed Fri, 2012-06-29 09:06

Kedves Fenyvesi Lászlóné !Nagyon örülök , hogy kipróbáltad és ízlett. A tészta nyújtásánál jól alá kell lisztezni a deszkát . De ha mégis szakadna akkor sincs gáz mert kilehet javítgatni kézzel is.:)))
Üdv Edit

irenemarton
Csiri. / irenemarton Fri, 2012-06-15 12:51

A liszthez ( 60 dkg(sz-tem elég 30dk margarin,
mert attól lesz a tésztája morzsás.
egyébként isteni.

laraed
Edit / laraed Sat, 2011-07-02 21:51

Kedves Melinda ! Nagyon jó ötlet:)) Majd fényképezd le,és tedd fel , ilyen biztos nincs fent:)) Üdv Edit

laraed
Edit / laraed Thu, 2011-06-30 15:38

Kedves Linduska ! Nagyon szívesen:)) Örülök , hogy tetszett és hogy sikerült elkészítened ! Tegnap én is pont ezt sütöttem , és ma a tepsiből már csak a szélét tudtam kiszedni. Azért szeretem ezt a receptet mert fél óra alatt összelehet dobni , ha a meggymagozást nem számoljuk bele:))) Cseresznyével és almával is lehet készíteni ! :Üdv Edit

linduska771
linduska771 / linduska771 Thu, 2011-06-30 15:17

Szia Edit! Csak szeretném megköszönni ezt a fincsi süti receptet. Ma megsütöttem a kis családomnak és nagyon izlett nekik.Nagyon-nagyon fincsi lett. Mint a nagykönyvben megírva.Üdv Melinda

laraed
Edit / laraed Sun, 2011-06-12 17:00

Kedves MettyKeeH ! Hát erre nem tudok mit mondani , mert ez a tészta ilyen:)) A cukorból lehet kevesebbet rakni , ha nem szereted az édes sütit :)) Üdv Edit

MettyKeeH
MettyKeeH Sun, 2011-06-12 14:00

Ma megcsináltuk, de a tésztája nagyon morzsálódós lett és túl édes lett. :S

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-07-20 12:21

Editkém,
az ilyen receptek miatt fogják feltalálni az illatos képernyőt!:)
Hétvégén szingli leszek, így megrohanom a piacot és elteszem az első adag meggy-málna-szeder dzsememet.

Kata

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-07-20 17:11

Kedves Rizsa . Örülök , hogy erre jártál:)))))Siess a piacra nehogy lemaradj a meggyszezonról . Jó munkát :))))) Puszi Edit

Krityó
Krityó / Krityó Tue, 2010-07-20 11:43

Edit!
A Story-t olvasva elképzeltem a cukrozott meggy látványát, érzem az illatát... és most győzök nyeldesni, mert a sütemény ízét is... ennem kell ilyen lepényt!!!
Köszi, hogy megosztottad velünk ezt a receptet!
Üdv: Kriszti

laraed
Edit / laraed Tue, 2010-07-20 17:09

Kedves Krityó ! Örülök , hogy nálad is sikerült beindítani a gyomornedveket. Hajrá lehet sütni. Üdv Edit

606
finomliszt 60 dkg
margarin 40 dkg
tojássárgája 2 db
porcukor 20 dkg
sütőpor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
zsemlemorzsa 1 ek
meggy 1 kg
cukor 20 dkg
fahéj 1 teáskanál
tojásfehérje 1 db