Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Meggyes clafoutis

Meggyes clafoutis
Meggyes clafoutis
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a receptet a Szakácsok könyvében találtam. Kiejtése: [klafuti].
Először azt hittem, hogy a meggyes piskótához hasonló sütiről van szó, de nem, inkább a szuffléhoz hasonlít, bár nem olyan kényes és szerencsére nem esik össze olyan könnyen.

hozzávalók / 6 adag

A süteményhez

A sütőedény előkészítéséhez

ajánlat

A Szakácsok könyve szerint használhatunk érett, magozott cseresznyét vagy akár megpuhított aszaltszilvát, sárgabarackot is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. Egy tálba tesszük a lisztet és a cukrot, majd apránként hozzáadva a tejet, a tejszínt és a tojássárgákat, szép simára keverjük. Hozzáadjuk a vaníliaaromát (vagy a vaníliarúd belsejét belekaparjuk). Félretesszük legalább 2 órára. (Nem kell hűtőbe tenni, de persze melegre se tegyük.)
  2. Egy kb. 25 cm átmérőjű tűzálló tálat kikenünk vajjal, majd kilisztezzük. Szétterítjük benne a leszűrt és kinyomkodott meggybefőttet.
  3. A tojásfehérjéket felverjük, majd óvatos mozdulatokkal a tésztához keverjük. Ezt a keveréket ráöntjük a meggyre.
  4. Előmelegített sütőben, 200 fokon, légkeverésesen sütjük 25 percig, majd 180 fokon még 10-15 percen át, egészen addig amíg a széle kissé elválik az edény falától, illetve a közepe megszilárdul (ez utóbbit villával ellenőrizhetjük). Mivel elég hamar megbarnult a teteje sütés közben, így 15 perc után lefedtem fóliával, hogy meg ne égjen.
  5. Melegen tálaljuk. Ha a meggybefőttből még maradt, mellé kínálhatjuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 41 572
elküldve: 18
receptkönyvben: 288
elkészítve: 1/9
Facebookon megjelent: 1

szakács

Macska Főz

Mióta szakács: 2008.03.09.
33 recept

receptjellemzők

konyha: francia
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
mikor: uzsonna
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

clafutis

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sat, 2010-01-16 17:51

Nekem csalódás volt ez a recept. Más clafoutis receptekhez képest nagyon édes (kb. feleannyi cukrot írnak más receptek), így a végeredmény egy túl édes sütemény lett. Ráadásul a tojásfehérjéket külön kell felverni (ez is érdekes, hogy a többi clafoutis receptben nem így van), az állaga is más lesz.
Sajnálom, de nekem nem jött be :-(

286
porcukor 125 g
finomliszt 60 g
tej 2 dl
habtejszín 0.8 dl
tojás 3 db
vaníliaaroma 1 teáskanál
meggybefőtt 330 g
finomliszt 2 dkg
vaj 2 dkg