r
Nosalty Logó

Medvehagymás rakott krumpli

Hering András
Medvehagymás rakott krumpli
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

756
Kalória
42.6g
Fehérje
45.6g
Szénhidrát
43.9g
Zsír
261.5g
Víz
341.4g
Koleszterin
4.6g
Élelmi rost
3.4g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 756 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 3026 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 141 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.6 g

Zsír

  • Összesen
    43.9 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    341 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1843.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    394 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    457 mg
  • Nátrium
    880 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    45.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    261.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    295 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    67 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    293 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    27 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    388 micro
Összesen 756 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    170.4 g

Zsír

  • Összesen
    175.8 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    1366 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7373.4 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    1576 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    287 mg
  • Foszfor
    1826 mg
  • Nátrium
    3518 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    182.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    1046 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1182 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    187 mg
  • D vitamin:
    270 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    287 micro
  • Kolin:
    1021 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1173 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    109 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1553 micro
Összesen 3026 kcal
  • 11% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.9 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    341.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    163 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    8.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    48.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    54 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    72 micro
Összesen 141 kcal

Elkészítés

  1. A burgonyát mossuk meg, majd egy főzőedényben tegyük fel főni annyi enyhén sós vízben, ami ellepi. Fontos, hogy ne teljesen puhára főzzük, a burgonyák méretétől függően közepesen puhák legyenek a főzés után. Öntsük le a főzővizet, majd hagyjuk kihűlni.
  2. A tojásokat főzzük keményre (nagyjából 10 perc alatt). Öntsük le róluk a vizet, hagyjuk kihűlni, vagy tegyük őket jéghideg vízbe.
  3. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük le, a sonkát vágjuk csíkokra vagy apróbb kockákra. A medvehagymát vágjuk, majd aprítsuk vékony csíkokra, vagy vágjuk finomra.
  4. Ha kihűlt a burgonya, hámozzuk meg (húzzuk le a héját), karikázzuk fel. A tojásokat pucoljuk meg, szeleteljük őket karikára.
  5. Jöhet a tepsi: az alját kenjük ki 1 evőkanál vajjal, majd a karikára vágott krumplik felét fektessük az aljára. Ezután mehet rá egy réteg a csíkokra vágott sonkából, sorakoztassuk a tetejére a karikázott tojásszeleteket, morzsoljuk rá a juhtúró felét, majd szórjuk meg a finomra aprított medvehagyma felével. Sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg egy pici olívaolajjal. Ismételjük meg a rétegezést, végül utolsó rétegként a maradék burgonyát pakoljuk rá, kenjük meg tejföllel, újra sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg olívaolajjal, végül szórjuk meg a reszelt sajttal.
  6. Mehet a 200 fokra előmelegített sütőbe, 60 perc alatt süssük össze. Ha a tetején a sajt aranybarna, készen is vagyunk.
  7. Tálalás előtt szórjuk meg plusz finomra vágott medvehagymával, kínáljunk mellé plusz tejfölt.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A tavaszi medvehagymaszezon apropóján kaptam az alkalmon, és friss medvehagymával, juhtúróval és sonkával gondoltam újra a magyarok kedvenc egytálételét, a rakott krumplit. Ne sajnáljuk belőle a juhtúrót és a medvehagymát, olyannyira tökéletes ízpárt alkotnak együtt, hogy húsmentes verzióban, sonka nélkül is fantasztikus végeredményt kapunk. A maradék húsvéti sonka felhasználására viszont kitűnő maradékmentő fogás is lehet.

További receptek

Rakott újburgonya

Formabontó rakott krumpli az alábbi, mégis ugyanolyan komfortos és házias, mint az eredeti verzió. Használjunk hozzá zsenge újburgonyát, ízes kolbászt és tojást, a tálaláshoz pedig ...

Lakos Benedek

Házi falafel szendvics

Nem érdemes kiugrani a sarkon lévő török étterembe, ha egyszer otthon is elkészíthető az illusztris falafel. És így legalább azt is tudjuk, mi kerül pontosan a golyókba, arról nem is ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek