r
Nosalty Logó

Medvehagymás csicsókakrémleves

én kicsi konyhám
Medvehagymás csicsókakrémleves
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

216
Kalória
3.7g
Fehérje
21.2g
Szénhidrátok
13.7g
Zsír
359.5g
Víz
38.3g
Koleszterin
1.6g
Rost
10.2g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 859 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 49 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    656.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    415 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    359.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 216 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    54.9 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2625.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    352 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    486 mg
  • Nátrium
    1659 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.6 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    1438.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    377 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    365 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 859 kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    81.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 49 kcal

Elkészítés

  1. A megtisztított csicsókát karikákra vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk. A vajat (lehet margarin vagy étolaj is) egy közepes méretű fazékban elkezdjük hevíteni, majd beletesszük a feldarabolt csicsókát és 3 medvehagyma levelet. Kevergetve pirítjuk-pároljuk, nagyon kevés levet enged, így igazából ez inkább pirítás, de nem kell pirosra vagy barnára. Ez a művelet kb. 5 perc.
  2. Felengedjük annyi vízzel, amely jócskán ellepi. Hozzáadjuk a sót, frissen őrölt fekete borsot, a majorannát. (Én a saját készítésű házi vegetámból is szoktam tenni keveset, de megteszi egy zöldségleves kocka is, vagy a szintén nem túl egészséges bolti ételízesítő is. Egyébként ezek nélkül is nagyon jó íze lesz.)
  3. 20-30 perc főzés után ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a csicsóka darabok, ha igen, akkor hozzáadjuk a finomra vágott vagy préselt fokhagymát, a tejfölt, a tejszínt és a többi medvehagymát kisebb darabokra tépkedve, összekeverjük, és megvárjuk, míg újra felforr. Ekkor levesszük a tűzhelyről. Ne ijedjünk meg attól, hogy a tejföl ott maradt csomósan, mert a következő lépés a pépesítés.
  4. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük az egészet, ellenőrizzük a sűrűségét (nem kell, hogy "megálljon benne a kanál"), ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és újra felforraljuk. Újraforrástól már csak egy percig hagyjuk a tűzön, mert elveszíti a frissességét és azt a finom "zöld ízt", amit az okoz, hogy a medvehagymát szinte nyersen turmixoltuk.
  5. Levesgyönggyel, pirított zsemlekockával vagy reszelt sajttal tálaljuk. Diétás változatban: nem hevítünk vajat vagy más zsiradékot az elején, hanem vízben feltesszük főni a csicsókát, sovány tejfölt használunk, és elhagyjuk a tejszínt. Jó étvágyat kívánok!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 35 perc

A csicsókát nagyon könnyű megtisztítani, csak egy erős körömkefe kell hozzá. Én folyó víz alatt szoktam dörzsölni a kefével, sokkal könnyebb, mint például az újburgonyát ily módon tisztítani. Arra kell figyelni, hogy a kis "göcsörtök" tövében ne maradjon föld, ha mégis lenne olyan kis zugocska, amihez nem férünk hozzá, azt egyszerűen le kell vágni.

További receptek

Sajtburgerleves

Elsősorban sajtburgerrajongók figyelmébe ajánljuk az alábbi receptet, ami a kedvelt street food ízeit gondolja újra levesformában - íme, a SAJTBURGERLEVES! Egy sűrű, laktató, raguszerű ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...