Nosalty Logó

Medvehagymás csicsókakrémleves

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojást tartalmaz
én kicsi konyhám
Medvehagymás csicsókakrémleves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 216 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 859 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 49 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    656.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    415 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    21.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    359.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    94 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    38 mg
  • Retinol - A vitamin:
    91 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    31 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 216 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.8 g

Zsír

  • Összesen
    54.9 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    153 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2625.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    352 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    98 mg
  • Foszfor
    486 mg
  • Nátrium
    1659 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    84.6 g
  • Cukor
    41 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    1438.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    377 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    365 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    123 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    13 micro
Összesen 859 Kcal
  • 1% Fehérje
  • 5% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 90% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    148.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    27 mg
  • Nátrium
    94 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    81.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    21 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    21 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 49 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A megtisztított csicsókát karikákra vágjuk, a medvehagymát alaposan megmossuk. A vajat (lehet margarin vagy étolaj is) egy közepes méretű fazékban elkezdjük hevíteni, majd beletesszük a feldarabolt csicsókát és 3 medvehagyma levelet. Kevergetve pirítjuk-pároljuk, nagyon kevés levet enged, így igazából ez inkább pirítás, de nem kell pirosra vagy barnára. Ez a művelet kb. 5 perc.
  2. Felengedjük annyi vízzel, amely jócskán ellepi. Hozzáadjuk a sót, frissen őrölt fekete borsot, a majorannát. (Én a saját készítésű házi vegetámból is szoktam tenni keveset, de megteszi egy zöldségleves kocka is, vagy a szintén nem túl egészséges bolti ételízesítő is. Egyébként ezek nélkül is nagyon jó íze lesz.)
  3. 20-30 perc főzés után ellenőrizzük, hogy megpuhultak-e a csicsóka darabok, ha igen, akkor hozzáadjuk a finomra vágott vagy préselt fokhagymát, a tejfölt, a tejszínt és a többi medvehagymát kisebb darabokra tépkedve, összekeverjük, és megvárjuk, míg újra felforr. Ekkor levesszük a tűzhelyről. Ne ijedjünk meg attól, hogy a tejföl ott maradt csomósan, mert a következő lépés a pépesítés.
  4. Botmixerrel vagy turmixgépben pépesítjük az egészet, ellenőrizzük a sűrűségét (nem kell, hogy "megálljon benne a kanál"), ha szükséges, öntsünk még hozzá vizet, majd visszatesszük a tűzhelyre, és újra felforraljuk. Újraforrástól már csak egy percig hagyjuk a tűzön, mert elveszíti a frissességét és azt a finom "zöld ízt", amit az okoz, hogy a medvehagymát szinte nyersen turmixoltuk.
  5. Levesgyönggyel, pirított zsemlekockával vagy reszelt sajttal tálaljuk. Diétás változatban: nem hevítünk vajat vagy más zsiradékot az elején, hanem vízben feltesszük főni a csicsókát, sovány tejfölt használunk, és elhagyjuk a tejszínt. Jó étvágyat kívánok!
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3586
  • Feltöltés dátuma: 2014. május 20.

Ajánló

Csicsóka: Civilizációs betegségek ellenszere. Az elhízás kezelésében, valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében bizonyított már, de rák-megelőző élelmiszerként is számon tartják. A benne lévő inulin nevű anyag bizonyítottan csökkenti a vér inzulin koncentrációját, ezért cukorbetegek diétájában fontos szerepe van. A burgonyánál hatszor nagyobb a rosttartalma. Nem elhanyagolható tény, hogy a csicsóka csökkenti az édesség utáni vágyat és a fáradtságot. Antibiotikum kúrák után is érdemes a csicsókához nyúlnunk, ha a bélflóra regenerálása a cél.  Medvehagyma: Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

én kicsi konyhám 13 recept

A csicsókát nagyon könnyű megtisztítani, csak egy erős körömkefe kell hozzá. Én folyó víz alatt szoktam dörzsölni a kefével, sokkal könnyebb, mint például az újburgonyát ily módon tisztítani. Arra kell figyelni, hogy a kis "göcsörtök" tövében ne maradjon föld, ha mégis lenne olyan kis zugocska, amihez nem férünk hozzá, azt egyszerűen le kell vágni.

Hozzászólások

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.