Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Markolós gesztenyetorta mascarponéval

Markolós gesztenyetorta mascarponéval
Markolós gesztenyetorta mascarponéval
55 perc / előkészület: 20 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Unokaöcsém 2. születésnapjára készült. Az ötlet testvéremtől származik, én az ízt találtam ki, és kiviteleztem. :)

A piskótarecept anyukámtól tanult, jól bevált, kanalas módszerrel készült, ezúttal kakaóval, némi olajjal és csipet sütőporral (csak, hogy biztosra menjek).

Két ugyanilyen torta is készült, az elsőnél az otthon maradt mascarponét helyettesítettem pudinggal, amit 400 ml tejből és 1 csomag vaníliás pudingporból készítettem. Az is nagyon finom lett!

hozzávalók / 12 adag

Piskóta

Krém

Díszítés

  • 100 g keksz (bármilyen kakaós keksz, roletti)

ajánlat

A tetejére földnek jobb, ha valamilyen töltött kakaós kekszet, ostyát használunk, mert az összetapad kicsit.

Szólj hozzá!

elkészítés

Piskóta

  1. A tortaforma alját béleljük ki sütőpapírral (egy kerek papír az aljára, az oldalát pedig egy csíkkal tudjuk kibélelni).
  2. Egy tálba szitáljuk bele a lisztet, a kakaót és a sütőport. Mérjük ki külön kis tálba a cukrot is.
  3. Válasszuk szét a tojássárgákat a fehérjéktől.
  4. A fehérjét kezdjük el felverni egy csipet sóval. Amikor már kissé habos, folyamatos keverés mellett apránként adagoljuk hozzá a cukrot. Addig verjük, amíg kemény hab nem lesz, de vigyázzunk, hogy ne verjük túl, mert ha túl kemény a hab, össze fog esni a piskótánk! Ha a habverő már elkezd csíkos mintákat hagyni a habban, amikor körbemozog, és megáll a hab, akkor jó.
  5. Szintén keverés közben adjuk hozzá a tojássárgájákat apránként, majd az olajat, vaníliát, és amint elkeveredik, állítsuk is le a habverőt.
  6. Spatulával, kanállal óvatosan félkörös mozdulatokkal forgassuk bele a lisztes keveréket.
  7. Tegyük a kibélelt sütőformába, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.
  8. Ha elkészült, fejjel lefelé borítsuk egy rácsra, szedjük le a papírt, és így hagyjuk kihűlni.

Krém

  1. A gesztenyemasszát és a mascarpone-t (vagy a kihűlt pudingot) gépi habverővel keverjük simára.
  2. A tejszínt verjük fel a habfixálóval és a cukorral, majd apránként óvatosan forgassuk a gesztenyés masszához.

Díszítés

  1. A tortalapot vágjuk 3 felé. Spatulával kenjünk meg egy lapot krémmel, rá a másik lap, amit szintén kenjünk meg krémmel, majd mehet a harmadik. A tetejére szép egyenes lapot tegyünk! Ennek is kenjünk krémet a tetejére, szép egyenletesen, és az oldalára is.
  2. Papírból vágjunk ki egy tetszőleges 2-es számot, tegyük a tortára. A tortába vájhatunk gödröt is, az sem baj, ha nem szép sima a felület. Szórjuk meg a torta tetejét a szétmorzsolt keksszel, amiből készíthetünk kis halmot is. A maradék kekszet pedig szórjuk körbe, a torta köré. Műanyag markolós autót, dömpert tegyünk a "földre".
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 742
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Audrey

Mióta szakács: 2013.10.02.
71 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig, uzsonna
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

markolós torta, földes torta, gesztenyetorta, mascarpones gesztenyetorta, mascarpones gesztenye torta, gesztenyés torta, gesztenye torta mascarpones krémmel

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

478
tojás 8 db
finomliszt 7 púpozott ek
cukrozatlan kakaópor 1 púpozott ek
cukor 8 csapott ek
kókuszolaj 4 ek
vanília kivonat 1 teáskanál
1 csipet
sütőpor 1 késhegynyi
gesztenyemassza 500 g
mascarpone 500 g
habtejszín 200 ml
habfixáló 1 csomag
porcukor 2 dkg
rumaroma 3 ml
keksz 100 g