Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Charlotte katica - Katicatorta 5.

Charlotte katica - Katicatorta 5.
Charlotte katica - Katicatorta 5.
65 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Születésnapos unokám katicabogaras tortát rendelt. Gondoltam, a bogárhátat ezzel a charlott-trükkel könnyebben meg tudom formálni. Az eredmény engem igazolt, nem volt egyszerű, de nagy sikere volt.

hozzávalók / 6 adag

A piskótához

A krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Bármilyen apropóból elkészíthető, kicsit munkaigényes, de a befektetett energia megtérül, a látvány magáért beszél.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a piskótatekercset úgy, hogy a tojásokat szétválasztjuk, majd a sárgájkat a cukorral krémesre kavarjuk. A tojások fehérjéből pici só hozzáadásával jó kemény habot verünk. A cukros sárgájához váltakozva hozzáadjuk a kemény habbá vert fehérjét és a keményítős lisztet.
  2. Szilikonos, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és előmelegített sütőben kisütjük. Amikor  kész van (tűpróba), kivesszük, és konyharuhában feltekerjük. (Én nem szoktam lehúzni a papírt, csak betöltés előtt.)
  3. 0,8 l tejet  felteszünk forrni, közben a puncs ízű pudingporokat 0,2 l tejjel és kb. 10 dkg cukorral összekavarunk, majd a forrásban lévő tejjel sűrűre főzzük folyamatos kavargatás közben. Ha kész, félretesszük hűlni.
  4. A maradék tejből 4 dl-t ismét forralni kezdünk, 1 dl tejjel és 5 dkg cukorral  pedig összekavarjuk az eper ízű pudingport, majd a forrásba lévő tejjel összefőzzük az előbbihez hasonlóan, ha kész, ezt is félrehúzzuk hűlni.
  5. A margarint krémesre keverjük egy kevés cukorral, és a kihűlt pudingokhoz kavarjuk arányosan. Robotgéppel jól felverjük, mert így könnyebb krémet kapunk.
  6. Betöltjük a puncs ízű krém felével a piskótatekercset (én kevés időre hűtőbe teszem), dermedés után kb. 1 cm-es szeletekre vágjuk.
  7. Egy mély és öblös tálat kibélelünk folpack-kal. Kirakjuk  a szeletelt piskótatekerccsel az oldalát, alját. Aki akarja, kevés lekvárral bekenheti a szeleteket, és félig megtöltjük az eper ízű krémmel, majd a maradék puncs ízű krémet is beletöltjük. Idényjelleggel tehetünk bele epret, málnát, nagyon megbolondítja. Hűtőben 1 órát állni hagyjuk.
  8. Porcukros nyújtódeszkán kinyújtjuk vékonyra az előre beszínezett marcipánokat. A fehéren hagyott marcipánnal a darált kekszből és kevés margarinnal összegyúrt masszával vonjuk be, így készül a fejecske. A fekete marcipánból a legkisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pöttyöket.
  9. A hűtőből kivett tálat tálcára borítjuk, lehúzzuk a fóliát, és bevonjuk a pirosra színezett marcipánnal. Elhelyezzük a pöttyöket, odaillesztjük a fejecskét. Feketére színezett marcipánból két golyót készítünk, feketére festett hurkapálcikákból így elkészítjük a két csápot a képen látható módon.
  10. Ezek után a zöld ételfestékkel színezett kókuszreszelékkel körbeszórjuk, és elkészült a Charlotte Katica. Fogyasztásig hűtőbe tároljuk.

  • sütési hőfok: 170°C
  • tepsi mérete: 30x30 cm
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 681
elküldve: 5
receptkönyvben: 118
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Mamacica

Mióta szakács: 2010.08.18.
6 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

marcipános charlotte torta, katicatorta piskótából

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Orsianyu
Orsianyu Mon, 2013-02-04 23:00

Kedves Mamacica!
Nagyon gyönyörű a tortád, megpróbálkozunk vele szombaton, a kislányom harmadik szülinapjára:)
Viszont a krémet én felcserélném, remélem tudsz segíteni! A kislányom epreset szeretne, lekvárom, pudingom is van itthon, valamint lesz friss eper is. A vajas krémeket nem szereti, ezért próbálnám mascarponés, tejszines töltelékkel megcsinálni a tortát. Szerinted jó sok zselatinnal működne a dolog??
A másik kérdésem, hogy szerinted a feltkert töltetlen piskótatekercs állhat egy éjszakát a hűtőben?
Előre is köszi:
Egy kezdő konyhatündér anyuka

papacica
papacica Mon, 2013-02-04 23:16

Örülök, hogy a tortám elkészítését választottátok. Gratulálok a kis ünnepeltnek!! Igen a töltetlen piskóta tekercs maradhat egy napot, de nem tenném hűtőbe, inkább csak hűvösebb helyen letakarva egy konyha ruhával. A krémbe szerintem nem fontos zselatin, a főzött krémet választanám margarin helyett mascarponével..Igaz, hogy a puding is jó ízű és passzol bele a mascarpone, de nem tennék bele zselatint. Természetesen Te döntesz, de, ha a puding nem lesz híg, össze fogja a krémet. Biztos fincsi lesz, macerás macerás, de megéri!!Mostanában a marcipánt is felváltottam 1 tojás fehérje+ 15dkg porcukor (jó sűrű legyen) hozzá pár csepp citromlé és pár csepp ételszínezék. Nagyon jó vele dolgozni, lényeg, hogy jó sűrű legyen, villával kavarom ki..rá kenem a tortára és 1-2 óra alatt megdermed...szerintem finom, na meg nem mindig van kéznél marcipán. Sok sikert, bármi kérdésed van szívesen segítek!! Üdv. mamacica

Bocsánat a lányom papacica néven van jelen a NOSALTY-n és most az ő oldaláról válaszoltam, bocs, ez ne zavarjon.

Orsianyu
Orsianyu Tue, 2013-02-05 23:52

Kedves Mamacica/papacia! :)
Már többen próbáltak lebeszélni a tortáról, de én csak azért is megcsinálom, és szép lesz!!:)
Viszont sehol nem találok fekete ételszínezéket...ebben tudnál segíteni?
Előre is köszönöm!
És folyékony ételfestéket vettem, most ahogy böngészek, lehet, hogy az nem jó??

mamacica
Mamacica / mamacica Wed, 2013-02-06 00:54

Sajnos a fekete ételszinező csak cukrász kellékek boltjában kapható por alakban. Nagyon ici pici kell belőlle.Jó a folyékony is. A pirosat én is azzal készítettem. Szerintem, ha be sétálsz egy cukrászdába lehet, hogy adnak is egy kicsi fekete festéket . Tényleg nagyon pici kell belőle. Kár, hogy nem tudom merre laksz, én Kunhegyesen élek, szívesen adnék. Postán esetleg küldjek? Mikorra kellene? Üdv. mamacica

Orsianyu
Orsianyu Fri, 2013-02-08 15:14

Kedves mamacica!
Nagyon aranyos tőled, hogy felajánlottad, egy cukrász ismerősömtől kaptam egy bizarrnak tűnő, de tuti tippet: széntablettát kell feloldani pici alkoholban:)
mindjárt kezdem a piskótát a kisasszony segítségével, a krém, és a dísz meglepi lesz holnapra!
Drukkolj:)

mamacica
Mamacica / mamacica Fri, 2011-05-20 09:09

Örülök, hogy tetszik nektek, csak bátorítani tudok mindenkit, próbálja meg, én is nehezen kezdtem el a sütögetést, de nincs olyan, amit az unokák kedvéért ki ne próbálnék, az Ő kis fantáziájuk pedig határtalan, adnak feladatot bőven!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Thu, 2011-05-19 21:33

Kedves Mamacica !
Csak gratulálni tudok ! Elmentem, hátha szükség lesz rá ! (egy másik nagyi)
Jó éjt ! Üdvözöllek : Anci

1393
tojás 6 db
finomliszt 5 evőkanál
étkezési keményítő 1 evőkanál
porcukor 6 ek
kekszmorzsa 15 dkg
puncs pudingpor 2 tasak
epres pudingpor 1 tasak
tej 1.5 l
cukor 20 dkg
margarin 30 dkg
eperdzsem 3 ek
ételfesték 3 csepp
marcipán 50 dkg
porcukor 2 ek