Mángoldfőzelék bundás zsömlével
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
8zsuzsa8

adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
200g mángold35 kcal
-
175g tej98 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
27g zsemle74 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
21g napraforgó olaj188 kcal
Összesen
638
Kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
400g mángold70 kcal
-
350g tej196 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
54g zsemle147 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
Összesen
1276
Kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
41.3g mángold7 kcal
-
36.1g tej20 kcal
-
5.2g vaj37 kcal
-
1.5g finomliszt6 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
5.6g zsemle15 kcal
-
5.7g tojás7 kcal
-
4.4g napraforgó olaj39 kcal
Összesen
131
Kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 15 g
Zsír
-
Összesen 49.5 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1391.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 364 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 164 mg
-
Foszfor 177 mg
-
Nátrium 658 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 204.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 773 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 13 mg
-
C vitamin: 56 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 1531 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 115 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 83 micro
-
β-karotin 6750 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20381 micro
Összesen
638
Kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 99 g
-
Telített zsírsav 37 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2783.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 728 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 328 mg
-
Foszfor 354 mg
-
Nátrium 1317 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 65.3 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 409.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1546 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 111 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 3062 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 230 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 166 micro
-
β-karotin 13500 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40762 micro
Összesen
1276
Kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 68% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Lut-zea
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 10.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 287.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 75 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 136 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 42.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 159 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 316 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 17 micro
-
β-karotin 1392 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4204 micro
Összesen
131
Kcal
Hozzávalók
-
3.5 dl tej
-
5 dkg vaj
-
1 evőkanál finomliszt
-
1 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
szerecsendió ízlés szerint
-
1 db zsemle
-
1 db tojás
Elkészítés
- Hagyjuk felengedni a mélyhűtött mángoldot/spenótot. + deci tejjel feltesszük főni, sózzuk szerecsendióval fűszerezzük.
- 10 perc után a vajból, lisztből fokhagymás rántást készítünk (legjobb, ha a fokhagymát áttörjük).
- A rántással átforraljuk a főzeléket.
- Merülő mixelővel alaposan elturmixoljuk.
- Egy kis tálkában felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet.
- A zsemlét felszeleteljük.
- Szeletenként a tejes tojásba mártjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Vigyázzunk, ne áztassuk be a zsemleszeleteket a tojásba, mert elázik!
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 4
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 56620
- Feltöltés dátuma: 2013. március 29.
Ajánló
Aki nem szereti a rántást, az egy fél zsemlét áztasson tejbe, majd kifacsarva adja a főtt mángoldhoz. A fokhagyma ne maradjon el, ekkor törjük át, úgy adjuk a főzelékhez. Tükörtojásal, főtt tojással gyors ebéd.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

8zsuzsa8
208 recept
A kertembe szívesebben ültetek mángoldot, mint spenótot. Egész évben tudom szedni, még télen is. Kora tavasztól már hozza az új leveleit, és csak akkor magzik fel, mikor kikelt az új vetés. Sokoldalúan használható növény. Legegyszerűbb, ha úgy készítjük el, mint a spenótot. Aki nem tudja, hogy mángoldot eszik, nem tudja megkülönböztetni. Mivel nyáron rengeteg nagy levelet hoz, bőven van mit mélyhűteni.
Hozzászólások
Fantasztikus ötlet, köszönöm szépen.:) A történeted elolvasása után most már nem "kínlódok", nem játszok a gondolattal,hogy vegyek vagy ne,....., bátran merek venni mángoldot!!! :D Milyen helyet szeret, naposat, árnyékosabbat, - van rá jó ötleted? Köszönöm. Éva-Anyóca
Jól trágyázott földet kiván, öntözést. nyáron hajlamos valamilyen rozsdás nyavalyát kapni (ez kevésbé érdekel, mert akkor már b?ven van újzélandi spenót). Nálam délel?tt kap napot. 10 12 t? b?ven elég egész évben, jut a mélyh?t?be is. Nemcsak a levele jó (f?zeléknek, vagy tölteni), hanem a szára is. A jöv? héten f?zök mángoldnyélb?l valamit, még van egy zacskóval. De párolva spárgaként is jó. Nehéz magot venni, ritkán van. A második évben felmagzik, ekkor érdemes magot szedni. Hoztam már Ausztriából színes levényel? változatot is hozni - csodaszép a kertben. Sok sikert hozzá. Zsuzsa
Kedves 8tsztsa8! Köszönöm Neked ezt az alapos választ :D , - igen, Jamie Oliver m?sorában láttam már azt a bizonyos színes változatot is, :) ... guszta :)...ezért is gondolkodtam már tavaly is rajta,... láttam is a piacon a vet?mag árusnál, de addig beszéltem ott magamban, hogy merjem venni vagy nem, meg kell ez vagy nem, hogy végül a nem gy?zött... sajnos.. :( Most remélem, ha végre már lesz jó id?, tavasz!!!!!, és kiköltöznek az árusok a piacra, venni tudok magot, legalábbis az els? tavaszi napsugarakra kiköltözött árusok ígérték, hogy van. :) Az udvarban a helye meg volt tavaly is, idén is: f?leg, ha kapok magot. :) Nem ültetek mást oda. Köszönöm szépen. Várom azt a levél megoldást is. :) Szép hétvégét, és Húsvéti Ünnepeket kívánok! Éva-Anyóca
Kedves 8zsuzsa8! Szeretném kérdezni, hogy milyen formában fagyasztod a mándoldot? Meg azt, is, hogy mi készült aztán a szárából? Mellesleg a receptb?l nem derül ki egyértelm?en, hogy nyers mángold esetén mi a teend?, de feltalátam magam, finom is lett, gyerekek is szerették. fosca
Szia! A nyers mángold fagyasztásakor ugyanaz a teend?, minta spenótot tennél el: Megmosod, levágod a szárát, és lobogó forró vízben kb. 5 percig f?zöd (amíg össze nem esik). Sz?r?kanállal hideg vízbe teszed, hagyod kicsit állni, míg kih?l. Lesz?röd, lecsepegteted, mélyh?t? zacskóba tasakolod, hagyod teljesen kih?lni és már mehet is a fagyasztóba. A szára, ha szél, egyenletes méret?re vágom. Két percre forró vízben el?f?z?m, majd hideg vízben h?töm, lecsöpögtetem, zacskózom, mehet a mélyh?t?be. Levesnek, köretnek kit?n?. Úgy készítsd el, mint a spárgát. Zsuzsa