Nosalty Logó

Mángoldfőzelék bundás zsömlével

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
8zsuzsa8
Mángoldfőzelék bundás zsömlével
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 638 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 1276 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 16% Zsír
Összesen 131 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    15 g

Zsír

  • Összesen
    49.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1391.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    364 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    164 mg
  • Foszfor
    177 mg
  • Nátrium
    658 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.7 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    204.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    773 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    56 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    1531 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    56 micro
  • Kolin:
    115 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    83 micro
  • β-karotin
    6750 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    20381 micro
Összesen 638 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    30 g

Zsír

  • Összesen
    99 g
  • Telített zsírsav
    37 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2783.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    728 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    328 mg
  • Foszfor
    354 mg
  • Nátrium
    1317 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    65.3 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    409.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1546 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    26 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    3062 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    230 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    166 micro
  • β-karotin
    13500 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40762 micro
Összesen 1276 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 16% Zsír
  • 68% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    10.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    287.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    75 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    36 mg
  • Nátrium
    136 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    6.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    42.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    159 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    316 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    1392 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4204 micro
Összesen 131 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Hagyjuk felengedni a mélyhűtött mángoldot/spenótot. + deci tejjel feltesszük főni, sózzuk szerecsendióval fűszerezzük.
  2. 10 perc után a vajból, lisztből fokhagymás rántást készítünk (legjobb, ha a fokhagymát áttörjük).
  3. A rántással átforraljuk a főzeléket.
  4. Merülő mixelővel alaposan elturmixoljuk.
  5. Egy kis tálkában felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet.
  6. A zsemlét felszeleteljük.
  7. Szeletenként a tejes tojásba mártjuk, és forró olajban aranybarnára sütjük mindkét oldalát. Vigyázzunk, ne áztassuk be a zsemleszeleteket a tojásba, mert elázik!
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 30
  • Össznézettség: 56620
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 29.

Ajánló

Aki nem szereti a rántást, az egy fél zsemlét áztasson tejbe, majd kifacsarva adja a főtt mángoldhoz. A fokhagyma ne maradjon el, ekkor törjük át, úgy adjuk a főzelékhez. Tükörtojásal, főtt tojással gyors ebéd.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

8zsuzsa8 208 recept

A kertembe szívesebben ültetek mángoldot, mint spenótot. Egész évben tudom szedni, még télen is. Kora tavasztól már hozza az új leveleit, és csak akkor magzik fel, mikor kikelt az új vetés. Sokoldalúan használható növény. Legegyszerűbb, ha úgy készítjük el, mint a spenótot. Aki nem tudja, hogy mángoldot eszik, nem tudja megkülönböztetni. Mivel nyáron rengeteg nagy levelet hoz, bőven van mit mélyhűteni.

Hozzászólások

Éva-Anyóca

Fantasztikus ötlet, köszönöm szépen.:) A történeted elolvasása után most már nem "kínlódok", nem játszok a gondolattal,hogy vegyek vagy ne,....., bátran merek venni mángoldot!!! :D Milyen helyet szeret, naposat, árnyékosabbat, - van rá jó ötleted? Köszönöm. Éva-Anyóca

8zsuzsa8

Jól trágyázott földet kiván, öntözést. nyáron hajlamos valamilyen rozsdás nyavalyát kapni (ez kevésbé érdekel, mert akkor már b?ven van újzélandi spenót). Nálam délel?tt kap napot. 10 12 t? b?ven elég egész évben, jut a mélyh?t?be is. Nemcsak a levele jó (f?zeléknek, vagy tölteni), hanem a szára is. A jöv? héten f?zök mángoldnyélb?l valamit, még van egy zacskóval. De párolva spárgaként is jó. Nehéz magot venni, ritkán van. A második évben felmagzik, ekkor érdemes magot szedni. Hoztam már Ausztriából színes levényel? változatot is hozni - csodaszép a kertben. Sok sikert hozzá. Zsuzsa

Éva-Anyóca

Kedves 8tsztsa8! Köszönöm Neked ezt az alapos választ :D , - igen, Jamie Oliver m?sorában láttam már azt a bizonyos színes változatot is, :) ... guszta :)...ezért is gondolkodtam már tavaly is rajta,... láttam is a piacon a vet?mag árusnál, de addig beszéltem ott magamban, hogy merjem venni vagy nem, meg kell ez vagy nem, hogy végül a nem gy?zött... sajnos.. :( Most remélem, ha végre már lesz jó id?, tavasz!!!!!, és kiköltöznek az árusok a piacra, venni tudok magot, legalábbis az els? tavaszi napsugarakra kiköltözött árusok ígérték, hogy van. :) Az udvarban a helye meg volt tavaly is, idén is: f?leg, ha kapok magot. :) Nem ültetek mást oda. Köszönöm szépen. Várom azt a levél megoldást is. :) Szép hétvégét, és Húsvéti Ünnepeket kívánok! Éva-Anyóca

fosca

Kedves 8zsuzsa8! Szeretném kérdezni, hogy milyen formában fagyasztod a mándoldot? Meg azt, is, hogy mi készült aztán a szárából? Mellesleg a receptb?l nem derül ki egyértelm?en, hogy nyers mángold esetén mi a teend?, de feltalátam magam, finom is lett, gyerekek is szerették. fosca

8zsuzsa8

Szia! A nyers mángold fagyasztásakor ugyanaz a teend?, minta spenótot tennél el: Megmosod, levágod a szárát, és lobogó forró vízben kb. 5 percig f?zöd (amíg össze nem esik). Sz?r?kanállal hideg vízbe teszed, hagyod kicsit állni, míg kih?l. Lesz?röd, lecsepegteted, mélyh?t? zacskóba tasakolod, hagyod teljesen kih?lni és már mehet is a fagyasztóba. A szára, ha szél, egyenletes méret?re vágom. Két percre forró vízben el?f?z?m, majd hideg vízben h?töm, lecsöpögtetem, zacskózom, mehet a mélyh?t?be. Levesnek, köretnek kit?n?. Úgy készítsd el, mint a spárgát. Zsuzsa

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ezeket a zöldségeket és virágokat ültessük áprilisban

Ahogy beköszönt a kellemes tavaszi időjárás, úgy szaporodnak meg kinti teendőink is. Ha szabadidőnk nagy részét az udvaron szeretnénk tölteni, amint beköszönt a meleg, akkor most álljunk neki a kerti munkálatoknak, hogy később gyönyörködhessünk bimbózó virágainkban és zöldellő növényeinkben. ezeket ültessük el áprilisban.

Mucsi Blanka

„Mindig arra buzdítom az embereket, hogy az ő esküvői tortájuk...

A rögtön felismerhető, különleges színekben pompázó, szabályos mértani formájú torták mellett egy ideje izgalmas desszertválogatások is készülnek az Egy csipet torta műhelyében. Bár a tavalyi év és a járványhelyzet nem kedvezett az esküvőknek és a rendezvényeknek, az ünnepi torták és a sütisdobozok iránt most minden eddiginél nagyobb az érdeklődés. Horváth Alexandra, a tortaműhely alapítója az őszi esküvők varázsáról, az inspiráció forrásairól és a sütés terápiás hatásáról is mesélt.

Chilembu Krisztina

További cikkek

Meglepő, de a krumpli elképesztően egészséges, ha jól készíted el

Jellemzően nagyon rossz híre van a krumplinak, és csak kevesen tudják, hogy ha nem zsírban vagy olajban tocsogva, esetleg két kiló vajjal készítik, nagyon is egészséges zöldségről van szó. Sőt, ha a tápanyagsűrűséget nézzük, a burgonya nagyon sok más, sokkal egészségesebbnek tartott zöldséget és gyümölcsöt is kenterbe ver.