r
Nosalty Logó

Mandulás szélesmetélt csőben sütve

Muci
Mandulás szélesmetélt csőben sütve
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

1057
Kalória
25.1g
Fehérje
124.2g
Szénhidrát
53.3g
Zsír
1046g
Víz
210.3g
Koleszterin
7g
Élelmi rost
44.1g
Cukor
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1057 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 4227 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 84 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.1 g

Zsír

  • Összesen
    53.3 g
  • Telített zsírsav
    21 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    210 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2326.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    166 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    432 mg
  • Nátrium
    1486 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    124.2 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    1046 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    297 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    273 micro
  • Kolin:
    146 mg
  • Retinol - A vitamin:
    293 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    201 micro
Összesen 1057 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    100.6 g

Zsír

  • Összesen
    213.1 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    86 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    30 g
  • Koleszterin
    841 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9305 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    306 mg
  • Kálcium
    662 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    620 mg
  • Foszfor
    1730 mg
  • Nátrium
    5945 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    497 g
  • Cukor
    176 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

Víz

  • Összesen
    4184.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1190 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    40 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    34 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1093 micro
  • Kolin:
    584 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1172 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    226 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    804 micro
Összesen 4227 kcal
  • 2% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    184.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    13 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    34 mg
  • Nátrium
    118 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    9.9 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    82.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 84 kcal

Elkészítés

  1. A tésztát kb 4 liter forrásban lévő, enyhén sós vízben - amibe 2 ek olajat is teszünk - kifőzzük, majd leszűrjük. Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl puhára. Esetemben a tészta zacskóján 6-8 perc főzési idő volt feltüntetve, de 5 perc főzési idő elégnek bizonyult.
  2. A mandula felét ledaráljuk, a másik felét durvára törjük vagy vagdaljuk. A mandula belső vékony, barna héját nem kell eltávolítani.
  3. A tojások sárgáját 12 dkg puha vajjal, a porcukorral és a kikapart vaníliabéllel habosra keverjük. Hozzáadjuk a mazsolát, a darált és a darabosra tört mandulát. /A darabos mandulából egy evőkanálnyit félreteszünk, amit majd a tészta tetejére szórunk./
  4. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, amit lazán elvegyítünk az előzőleg kikevert masszával.
  5. Ráöntjük a már időközben kihűlt tésztára, és jól összekeverjük.
  6. A maradék 2 dkg vajjal kikenünk egy jénai vagy egyéb sütőedényt. Beszórjuk zsemlemorzsával, és beleterítjük a tésztát. A tetejét megszórjuk egy evőkanálnyi tört mandulával.
  7. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt enyhe pirulásig sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 5 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 28x22x6

Gondoltam, bővítem a háztartásomban előforduló főtt tészta receptek sorát ezzel a jónak tűnő mandulás metélttel, aminek a leírását egy régi receptfüzetben találtam. Egy kicsit modernizáltam, zsír helyett vajat használtam, és a tésztát nem én gyúrtam, hanem házias 8 tojásos szélesmetéltet vásároltam.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...