Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Máktorta 10. - csokoládés, meggymártással

Máktorta 10. - csokoládés, meggymártással
Máktorta 10. - csokoládés, meggymártással
75 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom desszert, ami nagyon könnyen és nagyon sokféle formában elkészíthető. A képen éppen Zila formában készült, beletöltve a meggyszósz. Sajnos nem lehet több képet feltölteni, amint szeletelve van, vanília fagyival vagy éppen formakiszúróval tányérdesszertként tálalva.
Kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt is.
Egy szeletet tányérra helyezünk, rá vagy mellé a vaníliafagyit kanalazzuk, és meglocsoljuk a meggyszósszal.

hozzávalók / 12 adag

A máktortához

A szószhoz

ajánlat

Vanília fagyi! Az ízvilág ezzel együtt lesz tökéletes! Házilag is elkészíthetjük, úgy még finomabb!!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a margarint és a kristálycukrot. Lehúzzuk a gázról, és ha kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és a mákot.
  2. A tojásfehérjéket habbá verjük. 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzáadjuk a többit is.
  3. Sütőpapírral bélelt, illetve margarinnal kikent, lisztezett formákba töltjük, majd 165 fokon 50-55 percig sütjük. Tűpróbát érdemes végezni.
  4. Amikor kivesszük a sütőből, sütőpapírra fejjel lefelé kiborítjuk, de előtte elővigyázatosságból vágjuk körbe a formában, nehogy a széle valahol beletapadjon, és kihűtjük.
  5. Meggyszósz: az üveg meggyet a levével és egy kevés vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat, szegfűszeget, valamint a cukrot. Ezek után folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt. Ha biztosra akarunk menni, kiszedünk egy kis tálba levet, és abban keverjük el a keményítőt, majd visszaöntjük a meggyhez. Megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik, és lehúzzuk a gázról.
  6. A tortából akár formákat is kivághatunk sütemény kiszúróval, akár tortaszeleteket, vagy akár kis tortaformákban is süthetünk egyszemélyes tortácskákat. Egy tányérra tesszük a tortát, rá vagy mellé a fagyi gombócokat, és meglocsoljuk meggyszósszal.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 881
elküldve: 1
receptkönyvben: 160
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Nassoló Naplopó

Mióta szakács: 2011.01.17.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
receptverseny: Haas Natural receptverseny
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

máktorta, csokis-mákos torta vaníliafagyival

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Áfonyababa
Gastro love / Áfonyababa Mon, 2012-11-12 18:30

Szerintem a csokis-meggyes kombinációból ez a süti a legtutibb, ezért erre szavaztam:) ja és persze még héten el is készítem, már alig várom!

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Mon, 2011-03-21 21:46

Kedves Csaba!

Önmagában a máktorta nem guszta, mert sütés után (nekem mindig) behorpad a közepe...de így megloccsintva a szósszal már más a leányzó fekvése. :)
Próbáld ki a receptet, kóstold meg. Párom azt mondta akár minden héten csinálhatnék egy ilyen tortát. :)

495
tejcsokoládé 20 dkg
étcsokoládé 5 dkg
cukor 0.75 bögre
mák 100 g
tojás 5 db
vaj 17 dkg
finomliszt 0.3 bögre
szódabikarbóna 0.5 kávéskanál
meggybefőtt 70 dkg
víz 1 dl
szegfűszeg 0 ízlés szerint
cukor 1 ek
fahéj 0 ízlés szerint
kukoricakeményítő 3 evőkanál
vanília fagylalt 50 dkg