Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos zsemle

Mákos zsemle
Mákos zsemle
38 perc / előkészület: 25 perc sütés: 13 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A receptet a Nagy Süteményeskönyvben találtam. Könnyű elkészíteni, és szerintem mák nélkül is jó lehet, vagy akár mással a tetején.

Elfogyott a zsemlénk, és nem akartunk csak a zsemle miatt boltba menni. Gondoltam itt az idő, kipróbálom életem második zsemléjét. Nem bántam meg. Külön érdekes, hogy muffin sütőben kell megsütni. Mivel nekem 12-es muffinsütőm van, gondoltam a csilagos muffinsütő is jó lesz. Jó is lett, csak abban gyorsabban sültek a zsemlék.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Bármelyik étkezéshez adhatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 kk cukorral feloldunk a meleg vízben, és 5 percig állni hagyjuk.
  2. Belekeverjük a tejet, a margarint, a sót, a tojást és a cukrot, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. (Én a robotgép spirálját használtam.)
  3. Lisztezett felületen cipóvá gyúrjuk. (Én még a keverőtálban gyúrtam jól meg.)
  4. Egy nagy tálat (pl. kelesztőtál) kikenünk olajjal, és betesszük a gyúrt tésztát, megfordítjuk, hogy a másik oldala is olajos legyen. Letakarva meleg helyen 1 órát kelesztjük.
  5. Rövid ideig dagasztjuk, majd lisztezett felületre borítjuk. 18 db-ra osztjuk. (Hosszú hengerré sodorjuk, kettőbe vesszük, majd azt is kettőbe, stb.) Kis cipókat formázunk belőlük. (Az alján legyen a hajtás.)
  6. Kizsírozott v. olajozott muffinsütőbe tesszük. (Ha 12-es van, akkor kell még egy sütő v. valami hasonló pl. kosárkasütő v. pl. nekem csillagos muffinsütőm van.)
  7. Letakarva még 30 percig kelesztjük.
  8. A sütőt bekapcsoljuk 190 fokra , amikorra a zsemléket elkészítjük.
  9. A fél órás kelesztés után a zsemléket bekenjük olvasztott vajjal, majd megszórjuk mákkal.
  10. Betesszük a sütőbe, és aranybarnára sütjük.
  11. Kicsit hagyjuk hűlni, majd kis késsel kilazítjuk, és rácsra tesszük.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 687
elküldve: 1
receptkönyvben: 84
elkészítve: 1/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Boszi

Mióta szakács: 2012.02.16.
159 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: szüret, húsvét, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: kifli, buci, perec, bagel, croissant, burek, hamburger-buci, édes leveles, pita, briós

egyéb elnevezések

muffinsütőben sült zsemle, mákkal szórt zsömle, mákos péksütemény

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szivipipi
szivipipi Mon, 2016-10-17 16:45

Kedves Boszi!
Elkészítettem a zsemlédet de nekem 1 kg lisztet simán felvett ez a sok folyadék.Amúgy nagyon finomak lettek.
Köszönöm a receptet.
Kriszti

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-05-06 18:10

Kedves Marcsi-Boszi!

Köszönöm, teljesen igaz.:-))
Ha véletlen nincs kenyér, a bolt zárva, de alapanyag otthon, (általában így csinálom!! ) , nem kell kétségbe esni, -vagy ha hirtelen reggeli órákban a pesti baráti család jelentkezik be, a bolt zárva, egy-két művelet, és mire megérkeznek, ott a finom friss péksüti.:-))
Na és az illatok, és ízek, felségesek.:-))
Szép napot és a következő hétre minden jót kívánok!

Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2012-04-22 10:49

Kedves Boszi!

Nagyon szépen köszönöm.
Most már végleg saját kezűleg és itthon készülnek a zsemlék, ez a recept is biztosít róla, otthon és én is tudom.:-))

Szép vasárnapot!

Éva-Anyóca

Boszi13
Boszi / Boszi13 Sun, 2012-05-06 17:57

Kedves Éva -Anyóca!

Köszönöm szépen. Valóban, az ember csak rájön, hogy nem is ördöngösség péksüteményt "gyártani". Mennyivel finomabb!
Marcsi-Boszi

1021
instant élesztő 1 tasak
cukor 6 dkg
víz 6 dl
tej 2.5 dl
margarin 12.5 dkg
1.5 kk
tojás 1 db
finomliszt 60 dkg
napraforgó olaj 1 ek
vaj 5 dkg
mák 2 dkg