r
Nosalty Logó

Friss, házi zsömle élesztő nélkül

Kr1szt1
Friss, házi zsömle élesztő nélkül
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

  • 4 teáskanál sütőpor
  • 3.5 dl tej (3 dl kell a tésztába, a maradékkal sütés előtt kenjük meg a bucikat)
  • 1 teáskanál
  • köménymag ízlés szerint (ezt a tetejére szórom, de őrölve vagy akár egészben mehet a tésztába is, és tulajdonképpen bármilyen fűszer, mag lehet ez)
665
Kalória
15.6g
Fehérje
99g
Szénhidrát
21.1g
Zsír
18.6g
Víz
-
Koleszterin
3.4g
Élelmi rost
3.8g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 665 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 2661 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
Összesen 281 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    957.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    120 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    136 mg
  • Nátrium
    628 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    99 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    184 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    33 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    173 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 665 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    62.3 g

Zsír

  • Összesen
    84.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3830.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    170 mg
  • Kálcium
    478 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    113 mg
  • Foszfor
    545 mg
  • Nátrium
    2512 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    396.2 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    74.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    737 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    85 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    131 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    691 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    549 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    90 micro
Összesen 2661 kcal
  • 10% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    404.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    58 mg
  • Nátrium
    266 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    41.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    7.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    78 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    58 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 281 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet mostanában szeretem átszitálni - lágyabb lesz a tészta, de nem szükségszerű. A lisztet tehát egy nagyobb tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval (ha egyéb fűszert teszünk még bele, az is most jöhet), majd a szobahőmérsékletű (így nyilván könnyebb vele dolgozni) margarinnal elkezdjük eldolgozni.
  2. Amikor már nagyjából (tényleg nem kell nagyon) belemorzsoljuk, elkezdjük összedolgozni a margarint a száraz hozzávalókkal, jöhet bele a tej is. Egy gombóccá kell, hogy összeálljon a tészta. Ne ijedjünk meg, ha az elején még a kezünkhöz és az edényhez is odatapad a massza, dolgozzunk még rajta. Ha percekkel később sem áll még össze, egy kis lisztet tegyünk hozzá.
  3. Ha összegyúrtuk a tésztánkat, hűvös helyen hagyjuk állni minimum egy fél órát.
  4. A sütőnket 220 fokra melegítsük fel.
  5. Kisebb gombócokat formázzunk a tésztából, nem kell kinyújtani sem. Ebből a mennyiségből nekem 12 db szokott kijönni. Sütőpapírral bélelt tepsiben nagyjából 15 percig sütjük. Érdemes tűpróbát végezni. Sütés előtt megkenjük a maradék tejjel, és szórhatunk rá köménymagot, szezámmagot, bármit, amitől még finomabb lesz a zsömlénk. Jó étvágyat! :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Egy vidéki kis házikóban gubbasztottunk az első szeles, esős őszi hétvégén, amikor kifogytunk a kenyérből, a bolt pedig túl messze volt. Korábban is ki szerettem volna próbálni ezt a receptet, és mivel élesztőnk sem volt, tökéletesnek bizonyult. 

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...