Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Friss, házi zsömle élesztő nélkül

Friss, házi zsömle élesztő nélkül
Friss, házi zsömle élesztő nélkül
30 perc / előkészület: 15 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy vidéki kis házikóban gubbasztottunk az első szeles, esős őszi hétvégén, amikor kifogytunk a kenyérből, a bolt pedig túl messze volt. Korábban is ki szerettem volna próbálni ezt a receptet, és mivel élesztőnk sem volt, tökéletesnek bizonyult. 

hozzávalók / 4 adag

  • 90 g margarin
  • 500 g finomliszt
  • 4 teáskanál sütőpor
  • 3.5 dl tej (3 dl kell a tésztába, a maradékkal sütés előtt kenjük meg a bucikat)
  • 1 teáskanál
  • köménymag ízlés szerint (ezt a tetejére szórom, de őrölve vagy akár egészben mehet a tésztába is, és tulajdonképpen bármilyen fűszer, mag lehet ez)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lisztet mostanában szeretem átszitálni - lágyabb lesz a tészta, de nem szükségszerű. A lisztet tehát egy nagyobb tálban összekeverjük a sütőporral és a sóval (ha egyéb fűszert teszünk még bele, az is most jöhet), majd a szobahőmérsékletű (így nyilván könnyebb vele dolgozni) margarinnal elkezdjük eldolgozni.
  2. Amikor már nagyjából (tényleg nem kell nagyon) belemorzsoljuk, elkezdjük összedolgozni a margarint a száraz hozzávalókkal, jöhet bele a tej is. Egy gombóccá kell, hogy összeálljon a tészta. Ne ijedjünk meg, ha az elején még a kezünkhöz és az edényhez is odatapad a massza, dolgozzunk még rajta. Ha percekkel később sem áll még össze, egy kis lisztet tegyünk hozzá.
  3. Ha összegyúrtuk a tésztánkat, hűvös helyen hagyjuk állni minimum egy fél órát.
  4. A sütőnket 220 fokra melegítsük fel.
  5. Kisebb gombócokat formázzunk a tésztából, nem kell kinyújtani sem. Ebből a mennyiségből nekem 12 db szokott kijönni. Sütőpapírral bélelt tepsiben nagyjából 15 percig sütjük. Érdemes tűpróbát végezni. Sütés előtt megkenjük a maradék tejjel, és szórhatunk rá köménymagot, szezámmagot, bármit, amitől még finomabb lesz a zsömlénk. Jó étvágyat! :)
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 1 298
elküldve: 0
receptkönyvben: 34
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Kr1szt1

Mióta szakács: 2019.10.09.
5 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
konyha: német
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: burek, kifli, édes leveles, bagel, buci, briós, perec, hamburger-buci, pita, croissant

egyéb elnevezések

zsömle

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

665
margarin 90 g
finomliszt 500 g
sütőpor 4 teáskanál
tej 3.5 dl
1 teáskanál
köménymag 0 ízlés szerint