Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos túrógombóc gyümölcsszósszal

Mákos túrógombóc gyümölcsszósszal
Mákos túrógombóc gyümölcsszósszal
40 perc / előkészület: 15 perc főzés: 15 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A "Topfenknödel", azaz túrógombóc egy jellegzetes osztrák étel. Itthon általában búzadarával készül, de eredetijét zsemlemorzsával kell készíteni (vagy manapság már kétszersült morzsájával). A zsemlemorzsával bekevert gombócok így könnyebbek.

A gombócokat azonnal kell tálalni, mert különben szívós lesz. Nyers állapotában viszont egy időre hűtőszekrénybe tehetjük, vagy akár le is fagyaszthatjuk.

hozzávalók / 4 adag

Gombóctészta:

  • 1 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 3-4 dkg cukor
  • 30 dkg 20%-os túró
  • citromlé
  • csipetnyi só
  • 15 dkg jó minőségű zsemlemorzsa (semmi esetre se használjunk gyári zsemlemorzsát, szárítsunk inkább ki otthon toast kenyeret 1 napig, és aprítsuk morzsává)

Erdei gyümölcs szósz:

Tálaláshoz:

  • darált mák
  • porcukor
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szobahőmérsékletű, kissé már olvadt vajat a tojásokkal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadagoljuk a túrót.
  2. Belekeverjük a citromlevet és a sót, majd kézzel beledolgozzuk a morzsát.
  3. A kész gombóctésztát hűtőszekrénybe tesszük. Ha megdermedt, gombócokat formázunk belőle.
  4. Forrásban lévő sós vízben, kis lángon hagyjuk főni.
  5. A víz tetejére feljött gombócokat lecsepegtetjük, és rögtön ezután meghempergetjük a finomra őrölt, porcukros mákban.
  6. Tálaláshoz forró erdei gyümölcsszószt csepegtetünk rá.
  7. Erdei gyümölcsszósz: A kiolvadt erdei gyümölcs mixet lassú tűzön a cukorral melegítjük. Mikor a cukor felolvadt, már kész is.
  • költség: 800 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 7 567
elküldve: 4
receptkönyvben: 170
elkészítve: 2/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Timmi88

Mióta szakács: 2012.09.06.
12 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, ebéd, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: osztrák
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

túrógombóc, mákos túrógombóc, zsemlemorzsás túrógombóc, túrógombóc erdei gyümölcs öntettel

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Timmi88
Timmi88 / Timmi88 Tue, 2013-06-18 16:12

Szia!
Nagyon örülök, hogy ízlett és sikerült elkészíteni :) Kb. 1,5 órát szoktam a hűtőbe állni hagyni.

rozsaszinparduc
rozsaszinparduc Tue, 2013-06-18 10:51

Kedves Timmi!
Tegnap elkészítettem a mákos túrógombócot, gyümölcsszósznak pedig friss meggyet használtam fel. Nagyon finom lett. A főzés során kicsit megijedtem, hogy szétfőnek a gombóckák. Te mennyi ideig hagytad állni? Gyanítom, hogy én túl gyorsan akartam kifőzni őket, de végül sikerült és nagyon-nagyon finom lett. :)