r
Nosalty Logó

Édes foszlós kalács vadkovásszal

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Fahéj
Édes foszlós kalács vadkovásszal
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
vadkovászos
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 774 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 3094 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 266 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    19.1 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    27 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1088.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    57 mg
  • Kálcium
    100 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    37 mg
  • Foszfor
    176 mg
  • Nátrium
    715 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    140.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    86 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    84 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    20 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 774 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    76.6 g

Zsír

  • Összesen
    52.1 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4354.9 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    399 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    703 mg
  • Nátrium
    2861 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    562.1 g
  • Cukor
    72 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    186 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    342 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    178 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    336 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    80 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 3094 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 64% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    373.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    34 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    245 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    29 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    29 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    7 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 266 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az aktív vadkovászunkból kiveszünk 10 dkg-ot, megetetjük 1 dl vízzel + 10 dkg kenyérliszttel, és szobahőmérsékleten kelni hagyjuk úgy 5-6 órát.
  2. Ha megduplázódott a térfogata, elkeverjük a langyos tejjel, a cukorral, hozzászitáljuk az összes lisztet, megsózzuk, és lágy tésztát készítünk belőle. 10 percet pihentetjük.
  3. Beledagasztjuk a lágy vajat, és megint pihentetjük 10 percet.
  4. Ismét dagasztunk rajta, majd 20 perc pihenő következik.
  5. Utolsó dagasztás következik, majd pihentetjük a tésztánkat 30 percet.
  6. Lisztes felületen lisztes kézzel kihúzkodjuk minden irányba, meghajtogatjuk fentről le, lentről fel háromba, majd jobbról-balról megint háromba. Letakarva szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát.
  7. A hajtogatást megismételjük, és megint hagyjuk kelni 1 órát.
  8. A hajtogatást harmadszor is elvégezzük, és megint kelesztjük 1 órát.
  9. A tésztát lisztes felületen kézzel finoman kihúzkodjuk, kilapítjuk, és 3 vagy 4 csíkká (ez fonástudományunktól függ) vágjuk.
  10. A csíkokat kissé meghengergetjük, és lazán megfonjuk. A fonatot kivajazott sütőformába tesszük, és letakarva, langyos helyen kelesztjük még 1,5 órát.
  11. A tetejét megkenjük vajjal, és 220°C-on lefedve sütjük 20 percig, majd 180°C-on hőlégkeveréssel tovább sütjük kb. 30 percig, míg a teteje szép barnára sül.
  12. A formából kivéve deszkán vagy rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 82
  • Tegnapi nézettség: 11
  • 7 napos nézettség: 70
  • Össznézettség: 24320
  • Feltöltés dátuma: 2013. június 07.

Ajánló

A vadkovászos tésztával mindig finoman bánjunk, ha hajtogatjuk vagy formázzuk. Vigyázzunk, hogy a levegőt ne szorítsuk ki belőle, inkább juttassunk még bele. Meghálálja.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tudtam, hogy ez lesz! Nemrég még attól is boldog voltam, ha egyáltalán ehetőre sikerült a vadkovászos kenyerem, amit csak diszkosznak becéztem "csodás" külleme, és szó szerint súlyos egyénisége miatt, most meg egyfolytában azon forog az agyam, hogy mit lehetne még kifejleszteni vadkovásszal a kenyéren kívül. Mert a kenyerem már rendben van, az már nem kihívás - és én ennek hihetetlenül örülök persze, de - tovább kell lépni. És most sikerült a kalács is! Külsőre persze nem bolti kényeske-fényeske, hanem igazi őserős, rusztikus "élet" árad belőle, a belseje meg foszlós, illatos, ízes puha finomság. Mindenkinek bátran ajánlom, aki elég türelmes hozzá!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek