r
Nosalty Logó

Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben

tekovacs
Mákos kalács 3. - kenyérsütőgépben
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

1671
Kalória
47.8g
Fehérje
269.9g
Szénhidrát
44.5g
Zsír
68g
Víz
162.8g
Koleszterin
20.5g
Élelmi rost
86.9g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 1671 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 6679 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez (1 rúdhoz)

Összesen 269 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.8 g

Zsír

  • Összesen
    44.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    163 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3064.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    92 mg
  • Kálcium
    1199 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    282 mg
  • Foszfor
    893 mg
  • Nátrium
    574 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    269.9 g
  • Cukor
    87 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

Víz

  • Összesen
    68 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    33 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    242 micro
  • Kolin:
    154 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    200 micro
Összesen 1671 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    191.2 g

Zsír

  • Összesen
    178 g
  • Telített zsírsav
    31 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    38 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    89 g
  • Koleszterin
    651 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12257.4 g
  • Cink
    29 mg
  • Szelén
    366 mg
  • Kálcium
    4796 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    1129 mg
  • Foszfor
    3572 mg
  • Nátrium
    2298 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    23 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1079.4 g
  • Cukor
    348 mg
  • Élelmi rost
    82 mg

Víz

  • Összesen
    271.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    229 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    131 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    22 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    968 micro
  • Kolin:
    616 mg
  • Retinol - A vitamin:
    223 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    21 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    801 micro
Összesen 6679 kcal
  • 11% Fehérje
  • 63% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    494.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    194 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    144 mg
  • Nátrium
    93 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    11 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 269 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A folyékony hozzávalókat összekeverjük egy edénybe, a gépbe cseppentünk egy kis olajat előre, majd beleöntjük a keveréket.
  2. A lisztet elkeverjük a porélesztővel, és kicsit meglangyosítjuk mikróban, utána mehet a gépbe. Kb. 1,5 óra a dagasztó program. (Ezalatt meg lehet csinálni a tölteléket vagy akár edédet főzni,takarítani stb.)
  3. Ha lejárta program, előmelegítjük a sütőt. Megtöltjük a kalácsokat töltelékkel.
  4. A máktöltelékhez a tejet a cukorral felforrósítjuk mikróban. Belekeverjük ahozzávalókat, és felfőzzük. Ha kihűlt, a felvert tojáshabot is hozzákeverjük. (Lehet, hogy pici tejet utána kell még adni, hogy jól kenhető legyen.)
  5. Belefektetjük a tepsibe, 20 percet várunk, majd megsütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 39x24

Mindig kenyérsütő gépben dagasztom, illetve kelesztem a tésztát. Ezért semmi előmelegítés, élesztőfelfuttatás, langyos eszközök és edények stb. (a szakácskönyvekben ez előírás a sikeres kelt tésztáho.) Ez nem a reklám helye, de isteni dolog kelt tésztát kenyérsütőben csinálni. Nem lehet elrontani, gyors, kényelmes. Amikor a kelesztőtálat vettem (Tupperware) ahhoz kaptam egy kelttészta receptet két féle változatban: a sima alapreceptet és a finom kalács receptet. A különbség csak az, hogy az alaphoz 1 db tojás kell, a finomhoz 3 db sárgája és kicsivel több cukor. Ezt a finomabbat sütöttem most és ajánlom mindnyájatoknak. Ebből készíthető: bukta, batyú, kalács, aranygaluska, fánk, kuglóf stb. A tölteléket már nem is tudom melyik szakácskönyvből vettem, sokféle létezik. Nekem ez bevált. (A pici gríz és zsemlemorzsa arra jó, hogy teljesen kitölti a tésztánkat, nem lesz levegős, szép tömör rudat kapunk.) 

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek