Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Mákos baklava Paskó atya konyhájából

Mákos baklava Paskó atya konyhájából
Mákos baklava Paskó atya konyhájából
50 perc / előkészület: 15 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bálint keresztfiam nyári szünetre pár napra ellátogatott Kelebiára a plébániára. Délután kedvünk támadt egy kis édességhez, és keresztfiam is szívesen sütögetett volna. Nagyon élvezte, kezdőknek könnyű, biztos sikerélmény. Nem igazán lehet elrontani.

hozzávalók / 6 adag

Baklava

Cukorszirup

ajánlat

Nagyon finom és gyerekjáték az elkészítése.
Jó étvágyat hozzá!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztát kettesével tesszük a tepsibe, amit egy pici olajjal meglocsolunk.
  2. A mákot, joghurtot, olajat, tojásokat a 40 dkg cukorral és sütőporral keverjük össze. Egy nem túl sűrű, kanállal adagolható, kenhető masszát kapunk. A réteslapok közé, minden második lap után egyenletesen teszünk a mákos masszából. Rétegezzük addig, amíg a tészta és a mákos massza elfogyott.
  3. A végén kenjük meg olajjal és a kívánt nagyságra vágjuk fel a tepsiben a tésztát. Fontos ezt a műveletet a sütés előtt elvégezni, mert egyenletesen sül át, nem törjük össze a leveles tésztát, valamint könnyebben veszi fel a cukorszirupot.
  4. A sütőben 30-35 percig sütjük.
  5. A cukorszirupot elkészítjük a 2 dl vízből és 40 dkg cukorból. A cukrot a vízzel addig főzzük, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Végül ezzel a cukorsziruppal egyenletesen meglocsoljuk a baklavát és hagyjuk, hogy a mákos leveles tészta felvegye a cukorszirupot.
  • sütési hőfok: 200°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 12 446
elküldve: 10
receptkönyvben: 181
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Paskó atya konyhája

Mióta szakács: 2014.10.02.
14 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
konyha: szerb
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mákos-szirupos süti, baklava mákkal, téteslapos-mákos

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Paskó atya konyhája
Paskó atya konyhája / Paskó atya konyhája Sun, 2016-11-13 09:40

Kedves Tmea! Természetesen darálva, sőt minél finombban van a mák megdaraálva, annál finomabb, annál "mákosabb", hogy így fogalmazzak. Ez viszont minden mákos receptre érvényes. De nyugodtam javítsanak ki, a mák gasztronómiai felhasználása mindíg is tört, darált állapotában képzelhető el.

Allana
Allana Mon, 2014-11-17 14:10

Én mézzel készítettem a szirupot és a cukor nagy részét édesítővel helyettesítettem. Finom lett, olyan mint egy prémiumkategóriás mákos rétes :)

Paskó atya konyhája
Paskó atya konyhája / Paskó atya konyhája Mon, 2014-10-13 18:29

Kedves Elizabeth!

Nagyon szépen köszönöm a kérdést, jogos!!! Az általam használt és kapott recept inkább bögrés. A 25 dkg mákhoz 1 joghurtos pohár joghurt, 1 joghurtos pohár olaj és 2 joghurtos pohár cukor megy. A cukor sziruphoz 2 joghurtos pohár cukor és 1 joghurtos pohár víz! A nálunk, Délvidéken használatos joghurtos poharak őrtartalmát ha kétszer veszem, akkor még több is 40 dkg cukornál. Tehát ezt négyszer kell számítani és így jön ki a 80 dkg!!! A baklava az a fajta sütemény, ami édes, nagyon édes. Ezért is sokan nagyon szeretik, mások pont ezért óckodnak tőle. Én magam is lefaragok ezekből a mennyiségekből. Nyugodtan, saját ízlés szerint szabadon!!!

elizabeth
elizabeth Mon, 2014-10-13 17:09

Kedves Paskó atya!
Valóban kell hozzá 80 dkg cukor,nem lesz tőle túl édes?
Nekem valahogy nagyon soknak tűnik.

1047
réteslap 1 csomag
mák 30 dkg
joghurt 2 dl
napraforgó olaj 1 dl
cukor 40 dkg
tojás 3 db
vaníliás cukor 2 csomag
sütőpor 1 csomag
víz 2 dl
cukor 40 dkg