r
Nosalty Logó

Mákos baklava Paskó atya konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Paskó atya konyhája
Mákos baklava Paskó atya konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Baklava

Cukorszirup

Összesen 1047 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Baklava

Cukorszirup

Összesen 6278 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 12% Zsír

Baklava

Cukorszirup

Összesen 325 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.9 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    94 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2070.3 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    923 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    182 mg
  • Foszfor
    713 mg
  • Nátrium
    223 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.7 g
  • Cukor
    140 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    55 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    48 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 1047 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.7 g

Zsír

  • Összesen
    230 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    120 g
  • Koleszterin
    566 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12421.7 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    94 mg
  • Kálcium
    5535 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    1089 mg
  • Foszfor
    4278 mg
  • Nátrium
    1340 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    20 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1006 g
  • Cukor
    837 mg
  • Élelmi rost
    59 mg

VÍZ

  • Összesen
    504.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    286 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    42 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    328 micro
  • Kolin:
    483 mg
  • Retinol - A vitamin:
    286 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    10 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    730 micro
Összesen 6278 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 55% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5 g

Zsír

  • Összesen
    11.9 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    29 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    642.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    287 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    221 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.1 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 325 Kcal

Hozzávalók

Baklava

Cukorszirup

Elkészítés

Baklava

  1. A tésztát kettesével tesszük a tepsibe, amit egy pici olajjal meglocsolunk.
  2. A mákot, joghurtot, olajat, tojásokat a 40 dkg cukorral és sütőporral keverjük össze. Egy nem túl sűrű, kanállal adagolható, kenhető masszát kapunk. A réteslapok közé, minden második lap után egyenletesen teszünk a mákos masszából. Rétegezzük addig, amíg a tészta és a mákos massza elfogyott.
  3. A végén kenjük meg olajjal és a kívánt nagyságra vágjuk fel a tepsiben a tésztát. Fontos ezt a műveletet a sütés előtt elvégezni, mert egyenletesen sül át, nem törjük össze a leveles tésztát, valamint könnyebben veszi fel a cukorszirupot.
  4. A sütőben 30-35 percig sütjük.
  5. A cukorszirupot elkészítjük a 2 dl vízből és 40 dkg cukorból. A cukrot a vízzel addig főzzük, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Végül ezzel a cukorsziruppal egyenletesen meglocsoljuk a baklavát és hagyjuk, hogy a mákos leveles tészta felvegye a cukorszirupot.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 163
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 15091
  • Feltöltés dátuma: 2014. október 10.

Ajánló

Nagyon finom és gyerekjáték az elkészítése. Jó étvágyat hozzá!

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Mákos baklava Paskó atya konyhájából
Paskó atya konyhája 14 recept

Bálint keresztfiam nyári szünetre pár napra ellátogatott Kelebiára a plébániára. Délután kedvünk támadt egy kis édességhez, és keresztfiam is szívesen sütögetett volna. Nagyon élvezte, kezdőknek könnyű, biztos sikerélmény. Nem igazán lehet elrontani.

Hozzászólások (4)

elizabeth

Kedves Paskó atya! Valóban kell hozzá 80 dkg cukor,nem lesz t?le túl édes? Nekem valahogy nagyon soknak t?nik.

Paskó atya konyhája

Kedves Elizabeth! Nagyon szépen köszönöm a kérdést, jogos!!! Az általam használt és kapott recept inkább bögrés. A 25 dkg mákhoz 1 joghurtos pohár joghurt, 1 joghurtos pohár olaj és 2 joghurtos pohár cukor megy. A cukor sziruphoz 2 joghurtos pohár cukor és 1 joghurtos pohár víz! A nálunk, Délvidéken használatos joghurtos poharak ?rtartalmát ha kétszer veszem, akkor még több is 40 dkg cukornál. Tehát ezt négyszer kell számítani és így jön ki a 80 dkg!!! A baklava az a fajta sütemény, ami édes, nagyon édes. Ezért is sokan nagyon szeretik, mások pont ezért óckodnak t?le. Én magam is lefaragok ezekb?l a mennyiségekb?l. Nyugodtan, saját ízlés szerint szabadon!!!

Allana

Én mézzel készítettem a szirupot és a cukor nagy részét édesít?vel helyettesítettem. Finom lett, olyan mint egy prémiumkategóriás mákos rétes :)

Tmea

A mák darálva kell bele, vagy lehet szemes is?

Paskó atya konyhája

Kedves Tmea! Természetesen darálva, s?t minél finombban van a mák megdaraálva, annál finomabb, annál "mákosabb", hogy így fogalmazzak. Ez viszont minden mákos receptre érvényes. De nyugodtam javítsanak ki, a mák gasztronómiai felhasználása mindíg is tört, darált állapotában képzelhet? el.

Hozzávalók

Baklava

Cukorszirup

Címlapról ajánljuk

További cikkek