Mákos baklava Paskó atya konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Paskó atya konyhája

adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
Baklava
-
25g réteslap74 kcal
-
50g mák263 kcal
-
33g joghurt20 kcal
-
14g napraforgó olaj125 kcal
-
67g cukor258 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
13 kcal
-
2g sütőpor1 kcal
Cukorszirup
Összesen
1047
Kcal
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
Baklava
-
150g réteslap443 kcal
-
300g mák1575 kcal
-
200g joghurt122 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
400g cukor1548 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
Cukorszirup
Összesen
6278
Kcal
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.9 g
Zsír
-
Összesen 38.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2070.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 923 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 713 mg
-
Nátrium 223 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.7 g
-
Cukor 140 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 84.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 55 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
Összesen
1047
Kcal
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.7 g
Zsír
-
Összesen 230 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 64 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 120 g
-
Koleszterin 566 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12421.7 g
-
Cink 27 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 5535 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 1089 mg
-
Foszfor 4278 mg
-
Nátrium 1340 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 20 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1006 g
-
Cukor 837 mg
-
Élelmi rost 59 mg
VÍZ
-
Összesen 504.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 286 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 328 micro
-
Kolin: 483 mg
-
Retinol - A vitamin: 286 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 730 micro
Összesen
6278
Kcal
- 5% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 11.9 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 29 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 642.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 287 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 56 mg
-
Foszfor 221 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.1 g
-
Cukor 43 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 26.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 17 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
325
Kcal
Hozzávalók
Baklava
-
30 dkg mák
-
2 dl joghurt
-
1 dl napraforgó olaj
-
40 dkg cukor
-
3 db tojás
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csomag sütőpor
Cukorszirup
Elkészítés
Baklava
- A tésztát kettesével tesszük a tepsibe, amit egy pici olajjal meglocsolunk.
- A mákot, joghurtot, olajat, tojásokat a 40 dkg cukorral és sütőporral keverjük össze. Egy nem túl sűrű, kanállal adagolható, kenhető masszát kapunk. A réteslapok közé, minden második lap után egyenletesen teszünk a mákos masszából. Rétegezzük addig, amíg a tészta és a mákos massza elfogyott.
- A végén kenjük meg olajjal és a kívánt nagyságra vágjuk fel a tepsiben a tésztát. Fontos ezt a műveletet a sütés előtt elvégezni, mert egyenletesen sül át, nem törjük össze a leveles tésztát, valamint könnyebben veszi fel a cukorszirupot.
- A sütőben 30-35 percig sütjük.
- A cukorszirupot elkészítjük a 2 dl vízből és 40 dkg cukorból. A cukrot a vízzel addig főzzük, míg a cukor teljesen fel nem olvad. Végül ezzel a cukorsziruppal egyenletesen meglocsoljuk a baklavát és hagyjuk, hogy a mákos leveles tészta felvegye a cukorszirupot.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 163
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 15091
- Feltöltés dátuma: 2014. október 10.
Ajánló
Nagyon finom és gyerekjáték az elkészítése. Jó étvágyat hozzá!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:

Paskó atya konyhája
14 recept
Bálint keresztfiam nyári szünetre pár napra ellátogatott Kelebiára a plébániára. Délután kedvünk támadt egy kis édességhez, és keresztfiam is szívesen sütögetett volna. Nagyon élvezte, kezdőknek könnyű, biztos sikerélmény. Nem igazán lehet elrontani.
Hozzászólások (4)
Kedves Paskó atya! Valóban kell hozzá 80 dkg cukor,nem lesz t?le túl édes? Nekem valahogy nagyon soknak t?nik.
Kedves Elizabeth! Nagyon szépen köszönöm a kérdést, jogos!!! Az általam használt és kapott recept inkább bögrés. A 25 dkg mákhoz 1 joghurtos pohár joghurt, 1 joghurtos pohár olaj és 2 joghurtos pohár cukor megy. A cukor sziruphoz 2 joghurtos pohár cukor és 1 joghurtos pohár víz! A nálunk, Délvidéken használatos joghurtos poharak ?rtartalmát ha kétszer veszem, akkor még több is 40 dkg cukornál. Tehát ezt négyszer kell számítani és így jön ki a 80 dkg!!! A baklava az a fajta sütemény, ami édes, nagyon édes. Ezért is sokan nagyon szeretik, mások pont ezért óckodnak t?le. Én magam is lefaragok ezekb?l a mennyiségekb?l. Nyugodtan, saját ízlés szerint szabadon!!!
Én mézzel készítettem a szirupot és a cukor nagy részét édesít?vel helyettesítettem. Finom lett, olyan mint egy prémiumkategóriás mákos rétes :)
A mák darálva kell bele, vagy lehet szemes is?
Kedves Tmea! Természetesen darálva, s?t minél finombban van a mák megdaraálva, annál finomabb, annál "mákosabb", hogy így fogalmazzak. Ez viszont minden mákos receptre érvényes. De nyugodtam javítsanak ki, a mák gasztronómiai felhasználása mindíg is tört, darált állapotában képzelhet? el.