Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Majka túrós papucsa

Majka túrós papucsa
Majka túrós papucsa
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a recept egy szlovák séfszakácstól van, Mária Vitanovcová, chata Sindlovec vo Zverovke.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Amikor a tepsibe rakjuk, mindegyiket jól megkenjük olajjal, és megsütjük. Sütés után még forrón még egyszer olajjal megkenjük. Ettől napokig puha marad.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Kevés langyos tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Elkészítjük a tölteléket. A túrót, cukrot, tojássárgáját, citromhéját, vaníliás cukrot  elkeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a túróhoz vegyítjük.
  3. Amikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a többi hozzávaló anyagot, és szép sima tésztává kidolgozzuk kézzel vagy kenyérsütőgéppel.
  4. Duplájára kelesztjük, kb. 30 percig. Lisztezett deszkára öntjük a tésztát, majd kinyújtjuk 3-4 mm-re, felvágjuk 6x6 cm kockára, kézzel egy kicsit a közepét széthúzzuk, közepébe helyezzük a tölteléket. A négy sarkát összefogjuk és egybe nyomjuk erősebben, nehogy sütés közben szétnyíljanak.
  5. Kivajazott tepsire rakjuk, és sütés előtt megkenjük olajjal.
  6. Kelesztjük kb. 30 percig, majd előmelegített sütőben szép aranysárgára sütjük.
  7. Kivesszük a megsült kalácsot és még forrón még egyszer megkenjük olajjal.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 800 Ft
  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 5 218
elküldve: 0
receptkönyvben: 133
elkészítve: 1/4
Facebookon megjelent: -

szakács

helena26

Mióta szakács: 2011.09.18.
458 recept

receptjellemzők

mikor: mindig, tízórai, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyha: szlovák
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós táska, túróval töltött papucs

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szcsandy
szcsandy Sun, 2012-03-04 16:55

Most sült ki, isteni finom lett! Én is csak egy kocka élesztőt tettem bele, szerintem ez elég. Tökéletes!

helena26
helena26 / helena26 Mon, 2012-03-05 19:00

Szerintem is elég bele az 1 élesztő,még sütőpor sem szükséges.
A bölcsöde konyhán a szakácsnők szoktak tenni bele még sütőport,és nagyon finom volt.
Gratulálok és további jó sütést kívánok!

Lévay Ildikó
Lévay Ildikó Sat, 2012-02-04 14:44

Ma megsütöttem. Isteni lett :))) Mivel nem volt itthon 2 kocka élesztőm, én csak egyet tettem bele. A megkelt tésztát elfeleztem , kinyújtottam és 5x5-ös kockákra felvágtam a tésztát, még egy teáskanál baracklekvárt is tettem bele a túrótöltelék mellé. A másik fele tésztából kakaós csiga lett.

Lévay Ildikó
Lévay Ildikó Sun, 2012-02-05 11:30

Olyan jól sikerült, hogy a gyerekek délutánra, elpusztították :))) Megigértem nekik, hogy ma ismétlés következik. Köszi a receptet, betettem a családi recepttárba :))

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2011-10-15 22:34

Lehet ,hogy soknak tűnik az élesztő mennyisége+a sütőpor,de valóban annyi kell bele.
Nem tojással kenjük meg, hanem olajjal 1x sütés előtt és még 1x amikor kivesszük a sütőből,még forrón szinte sistereg rajta ahogy kened,ettől marad finom puha napokig.
Elnézést,de csak most vettem észre,hogy kérdésetek van a recepttel kapcsolatosan.

helena26
helena26 / helena26 Sat, 2011-10-15 22:28

3 mm vastagságra és kb 5x5 cm-nagyságra vágjuk.
Valójában olyanra kell vágni,hogy a töltelék beleférjen és a két szembe lévő sarkát összefogni,összenyomni,hogy ne nyíljon szét.

Bera
Bera / Bera Mon, 2011-10-10 16:33

Sziasztok!

Első olvasás után szerintem négyzet alakúra kell darabolni a kinyújtott tésztát, és középre tenni a tölteléket, majd a két szemközti sarkot kell összenyomni, hogy sülés közben ne nyíljon szét. A fotó alapján így gondolom, és én így csinálnám. A hétvégén túrós buktát készítettem, annál is hasonlóan kell csinálni, csak mind a négy sarkot kell kettesével összenyomni.

emese65
emese65 Mon, 2011-10-10 15:15

Vagyis a két kocka élesztő 100gr.kell hozzá,és még a sütőpor is kell az 1kg.liszthez?

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Mon, 2011-10-10 12:17

Kedves helena26!

Tényleg érdekes, és elkészítendő ez a recept, azonban tényleg bővebb információt kérnék én is, hogy milyen alakra, formára kell vágni, és azt hogy értendően kell tölteni?
Némi gondolatom van, de ha már készítetted, megpróbálnám úgy, az biztos jobb:-)
Választ köszönöm, szép napot!
Éva-Anyóca

beus_4
beus_4 Mon, 2011-10-10 09:47

Engem nagyon érdekelne ez a süti, de nem lehetne részletesebben leírni hogy milyen formára vágjuk fel, és amikor megtöltjük hogy hajtogatjuk össze vagy mit csinálunk vele????

1483
finomliszt 1 kg
friss élesztő 5 dkg
tej 0.5 l
napraforgó olaj 1 dl
tojás 3 db
sütőpor 1 csomag
1 kk
cukor 3 ek
napraforgó olaj 2 dl
tehéntúró 750 g
vanília 0 ízlés szerint
tojás 1 db
porcukor 300 g