r
Nosalty Logó

Májas szájacska

Bulw
Májas szájacska
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A májas töltelékhez

622
Kalória
23.9g
Fehérje
62.5g
Szénhidrát
29.7g
Zsír
86.2g
Víz
317.2g
Koleszterin
2.8g
Élelmi rost
1.9g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 622 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 4973 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír

A tésztához

A májas töltelékhez

Összesen 263 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    23.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    317 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1179 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    72 mg
  • Kálcium
    73 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    359 mg
  • Nátrium
    623 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    62.5 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    86.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2534 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    13 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    518 micro
  • Kolin:
    193 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2529 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    52 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    30 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 622 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    191.1 g

Zsír

  • Összesen
    237.7 g
  • Telített zsírsav
    60 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    67 g
  • Koleszterin
    2538 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9432 g
  • Cink
    27 mg
  • Szelén
    573 mg
  • Kálcium
    582 mg
  • Vas
    66 mg
  • Magnézium
    311 mg
  • Foszfor
    2875 mg
  • Nátrium
    4987 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    500.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    689.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20273 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    100 micro
  • E vitamin:
    66 mg
  • C vitamin:
    111 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    12 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    73 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4143 micro
  • Kolin:
    1545 mg
  • Retinol - A vitamin:
    20230 micro
  • α-karotin
    66 micro
  • β-karotin
    416 micro
  • β-crypt
    75 micro
  • Likopin
    240 micro
  • Lut-zea
    599 micro
Összesen 4973 kcal
  • 12% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 15% Zsír
  • 42% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    134 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    499.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    152 mg
  • Nátrium
    264 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    36.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1074 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    219 micro
  • Kolin:
    82 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1072 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    13 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 263 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt 2 dl langyos tejbe elmorzsoljuk, tetejére pici cukrot szórunk, és félretesszük, hogy fel tudjon futni.
  2. A lisztet tálba mérjük, hozzáteszünk 1 ek sót, 1 tojássárgáját, 1,5 dl olajat, s ha felfutott az élesztő, akkor azt is hozzáöntjük. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Ha száraz lenne, és még nem állna össze, akkor öntsünk hozzá tejet. Egy csipetet meg is kóstolhatunk, hogy elég sós-e, mert ha nem, akkor még tehetünk hozzá. Fél órára meleg helyen megkelesztjük. Addig elkészítjük a tölteléket.
  3. A csirkemájat megmossuk, megtisztítjuk, és 3-4 darabra vágjuk. A kis fej hagymát megtisztítjuk, s apróra vágjuk. Egy kis lábasba odateszünk olajat melegedni, majd beletesszük az aprított hagymát, majd üvegesre pároljuk. Ekkor hozzádobjuk a darabolt májat, s néha megkeverve párolni kezdjük.
  4. Mikor már puhul a máj, beletesszük a vajat, szórunk rá majorannát, 2 kis kanálnyi pirospaprikát és 1 kk borsot. Így is kevergetés mellett pároljuk. Mikor a máj már megpárolódott (7-8 perc), akkor 1 evőkanál lisztet rászórunk, és folyamatos kevergetés mellett besűrűsödik.
  5. Ekkor levesszük a tűzről, és most sózhatjuk. Ekkor egy krumplitörő segítségével megtörjük. Ne ijedjünk meg, lehetnek benne apró darabkák, mindenki eldöntheti, hogy milyen állagúra készíti. Kóstolás után még ízesíthetjük, ha valami hiányozna belőle.
  6. A megkelt tésztát három részre osztjuk, s kör alakú 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Ekkor kör alakú derelyeszaggató aljával kiszúrjuk. Ha ilyenünk nincs, akkor egy nagyobb pogácsaszaggatóval vagy egy pohár szájával is tudunk korongokat készíteni. Ekkor a derelyekészítőbe teszünk egy tésztakorongot, majd a közepét megtöltjük, s a széleit a derelyekészítő segítségével összenyomjuk. Akinek ilyen nincs, az a tésztakorongot töltse meg, majd a másik felét borítsa rá, s a pohár szájával nyomja össze a tésztát.
  7. A kész megtöltött tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. Ez a legpepecselősebb része a sütési folyamatnak, de a végeredmény miatt megéri. Mikor az első lapunk elfogyott, ugyanígy járunk el a maradék kelt tésztával is, a maradékot mindig a következő adaghoz tudjuk gyúrni. Ha a végére elfogyna a töltelék, akkor egy korongot is nyújthatunk ugyanúgy, majd ezt cikkekre vágva, kifliket is csavarhatunk fel belőle.
  8. Mikor mindezzel megvagyunk, a sütőt bekapcsolhatjuk alul-felül sütésre. Egy tojást még hozzákeverünk a másik tojás fehérjéjéhez, s a tepsiben elhelyezett tészták tetejét megkenjük, majd pirított szezámmaggal megszórjuk. Ekkor az előmelegített sütőbe tesszük, s a hőlégkeverést is bekapcsolva pirosra sütjük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 15 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 39x39

Sütés közben a kelt tészta jellegéből adódóan lesz olyan szájacska, ami ki fog nyílni. Ne iijedjünk meg, nem fog kifolyni, így csak gusztusosabb lesz. Elkészítésnél ezért nem kell megszakadni, hogy erősen összenyomjuk a széleit. A tetejére szezámmag helyett sajt, köménymag vagy tökmag is szórható. Készíthetjük sütésálló lekvárral is, ekkor ne sót tegyünk a tésztába, hanem 1-1,5 evőkanál cukrot. Viszont itt ne lapjára fektessük a tésztánkat a tepsibe, hanem próbáluk meg állva elhelyezni, hogy ne tudjon kifolyni a lekvár. Ennek a tetejét csak a tojással kell megkenni.

Nosalty stories

További receptek

Pihe-puha kelt túrós batyu

Túrós batyuból nemcsak egyféle létezik: vannak leveles és kelt tésztás, mazsolás és anélküli változatok is. A most bemutatott recept épp olyan, amilyet a nagymama is készített volna: ...

Lakos Benedek

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek