r
Nosalty Logó

Magyaros túróval töltött gombafejek

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
wsedfcgjmt
Magyaros túróval töltött gombafejek
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Összesen 1416 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Összesen 111 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    17.9 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    808.8 g
  • Cink
    131 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    137 mg
  • Vas
    102 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    294 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    243.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    12 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    13 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    61 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    94 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 355 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    70.8 g

Zsír

  • Összesen
    71.5 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    89 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3235.2 g
  • Cink
    526 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    549 mg
  • Vas
    408 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    1177 mg
  • Nátrium
    353 mg
  • Réz
    22 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    124.4 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    975.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    47 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    51 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    242 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    25 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    157 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 1416 kcal
  • 6% Fehérje
  • 10% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    7 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.3 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    32 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    28 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    9.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    19 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    12 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 111 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A gombát előkészítjük. Megmossuk, megpucoljuk a gombafejeket. (Én shiitake-vel dolgoztam, ennek a fajtának nem kell lehúzni a héját a kalapjáról.) Letörjük a tönköket. (Én késsel vágtam le őket, nehogy kiszakítsam a kalapot.)
  2. A elkészítjük a tölteléket. Egy serpenyőben olajat melegítünk. Közben apróra vágjuk a szalonnát és a gombák tönkjeit, majd beszórjuk őket az olajba. Sózzuk, borsozzuk. A szalonna megpirul, a gomba pedig levet enged, majd miután elpárolgott róla a víz (max 5 perc), levesszük a gázról, hagyjuk hűlni.
  3. A túrót összetörjük, majd összekeverjük a sült szalonnával és gombatönkkel.
  4. A túrót három részre osztjuk. Az elsőt az őrölt paprikával keverjük össze, ez lesz a piros. A másodikat üresen hagyjuk, ez lesz a fehér. A harmadikat az apróra vágott medvehagymával keverjük össze, ez lesz a zöld.
  5. A gombafejeket megtöltjük a három színű túróval. Egy kevés reszelt sajtot teszünk a tetejükre.
  6. Majd olajjal bekent tepsibe tesszük. (Én erre a célra egy jénai fedelét használtam.)
  7. Megsütjük őket, de a lényeg ezzel kapcsolatban, hogy ha a sajt megpirult a tetején, akkor biztosan jó.
  8. Amíg a gomba sül, kimérjük a rizst, átválogatjuk, megmossuk. (Én nem szoktam mosni, mert a forró olaj úgyis mindent kiírt rajta, de ez megint egyéni.)
  9. A rizst forró olajon kicsit megpirítjuk, közben kevergetjük, nehogy leragadjon. Ha már füstöl, vagy bebarnul, akkor biztosan nem jó. :-) (max 2 perc) Hozzáöntjük a vizet. Sózzuk.
  10. Beledobjuk a szárított gombát. (Én erre a célra 1 fej szárított shiitake-t használtam.) Lefedjük, majd alacsony lángon elfőzzük a levét. (Ez talán 15 perc lehet, sose mértem.)
  11. A rizs körülbelül együtt készül el a gombával. A tálaláshoz a rizsből kis gombócokat készítünk, melyeket zöld levéllel díszítünk. A gombát rá vagy mellé helyezzük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 43
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 12939
  • Feltöltés dátuma: 2011. május 13.

Ajánló

Borok: Az étel mellé én fehér száraz bort ajánlok. A kicsit savanykás túróval szerintem nagyon jól harmonizál egy száraz bor, a vörösborok a magas tannin miatt szóba sem jöhetnek. A chardonnay biztosan jó választás, valószínűleg a hárslevelű és a juhfark is. Néhány tipp: A gombát soha nem szabad vízben áztatni, mert ízetlen lesz. Én általában meg sem mosom, csak lepucolom késsel, a maradékot a hőkezelés úgyis elintézi. A gombák 90%-a víz, rengeteg vizet engednek, szóval felesleges plusz vizet alájuk önteni, helyette olajjal lehet megakadályozni, hogy megégjenek, vagy leragadjanak. Ha a túrót sült ételben töltelékként használjuk, akkor általában nem érdemes tejföllel keverni, mert a tejfölben sok a víz, és ezért eláztatja az ételt. A rizsnél két dolog számít nagyon. Az egyik az, hogy térfogatra fele annyi rizst használjunk, mint amennyi vizet hozzáadunk. Mosásnál is tapad valamennyi víz a szemekre, szóval ha mossuk, akkor olyan 1,8 arány a megfelelő. A másik az, hogy a rizs akkor jó, ha pici kráterek látszanak benne, amikből apró buborékok jönnek fel. Ilyenkor ha lekapcsoljuk, és hagyjuk lehűlni, akkor a hűlés alatt a maradék víz is elpárolog belőle. Egy idő után az ember már rutinból tudja, hogy mikor jó, addig érdemes átlátszó fedőt használni az ellenőrzéshez. Ha nem szeretnénk, hogy összetapadjanak a rizsszemek, akkor mindenképp meg kell pirítani őket olajon az elején. Fontos, hogy eközben átkeverjük a rizst, hogy az olaj megtapadjon a szemeken. Így minden szem kap egy vékony réteget, ami nem engedi összetapadni őket a főzés során. A rizsnek jó ízt ad, ha szárított gombával együtt főzzük, de hasonló hatást lehet elérni, ha hagymát pirítunk az olajon, mielőtt a rizst hozzáadnánk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Magyaros túróval töltött gombafejek
wsedfcgjmt 7 recept

Pottyant az égből egy kiló shiitake gomba, és gondoltam, kipróbálom vele a töltött gombafejeket. Tölteléknek először valamilyen sajtra gondoltam, aztán inkább a túró és sült szalonna jól bevált keveréke mellett döntöttem. Később bejöttek a piros-fehér-zöld színek, mert a zöldhöz találtam itthon medvehagymát. Köretnek egyértelmű volt a rizs.

Hozzávalók

A töltelékhez

A gombafejekhez

A körethez

Címlapról ajánljuk

További cikkek