Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Levendulás cipó

Levendulás cipó
Levendulás cipó
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Köztudott rólam, hogy bolondulok a levenduláért. A cipóhoz szárított levendulavirágot használtam. A levendula csak enyhén érezhető a cipóban, így nem kell senkinek sem attól félnie, hogy egy levendulás "szappanba" harap. :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet felmelegítjük -ne legyen túl forró-, és ebbe morzsoljuk az élesztőt egy kevés cukorral. Néhány percre lefedve félretesszük, és hagyjuk az élesztőt felfutni.
  2. A lisztet és a levendulát egy nagy tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, majd az élesztős tejet. Kézzel kicsit összevegyítjük, majd a mézet és a vizet is hozzátesszük.
  3. A tésztát elkezdjük dagasztani. Amikor már egy kicsit összeáll, akkor félretesszük kelni 30 percre. A tál tetejét egy tiszta konyharuhával takarjuk le.
  4. Miután lejárt a 30 perces kelési idő, kézzel elkezdjük dagasztani a tésztát. (A kezünket belisztezhetjük a dagasztáshoz.) Amikor már a tészta elválik a kezünktől, 1 órára újra félretesszük kelni (akkor lesz jó, ha a kétszeresére dagad).
  5. Miután megkelt, egy lisztezett deszkára helyezzük, és cipóvá formázzuk. A tetejét kétszer-háromszor bevagdossuk.
  6. Egy kerek jénai tálat kiolajozunk, és ki is lisztezzük. Ebbe tesszük bele a cipót. A sütőt 250 fokra melegítjük elő, viszont amikor a cipót betesszük sülni, visszavesszük a hőfokot 210 fokra. A cipót kb. 35-40 percig sütjük.
  • sütési hőfok: 210°C
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 584
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

La fée de cuisine

Mióta szakács: 2014.06.16.
122 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

levendulás kenyér, kenyérkülönlegesség levendulával, levendulás kenyérke

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

525
finomliszt 500 g
cukor 2 dkg
levendula 3 db
élesztő 25 g
1.5 teáskanál
méz 30 g
víz 200 ml
tej 150 ml