r
Nosalty Logó

Pithiviers

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Pithiviers
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

Összesen 816 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

Összesen 4891 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

Összesen 400 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.5 g

Zsír

  • Összesen
    56.5 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    140 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    76 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    169 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.5 g
  • Cukor
    25 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    88 mg
  • Retinol - A vitamin:
    195 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    38 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    122 micro
Összesen 816 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    87 g

Zsír

  • Összesen
    339 g
  • Telített zsírsav
    147 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    85 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    841 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3396.1 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    459 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    400 mg
  • Foszfor
    1013 mg
  • Nátrium
    1450 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    387.2 g
  • Cukor
    150 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    156.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1191 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    38 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    147 micro
  • Kolin:
    527 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1172 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    227 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    734 micro
Összesen 4891 Kcal
  • 9% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 35% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.1 g

Zsír

  • Összesen
    27.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    278.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    83 mg
  • Nátrium
    119 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.8 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    96 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 400 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

Elkészítés

A tésztához

  1. Atöltelékhez a szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a rumot, a reszelt narancshéjat. Jól összekeverjük, majd beleforgatjuk az őrölt mandulát/ mogyorót és a lisztet. (Amíg a tésztát előkészítjük, hűtőbe tesszük a tölteléket.)
  2. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 28 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. (Könnyen kivághatjuk a kört, ha egy 28 cm átmérőjű tortasütő formát a tésztára helyezünk, és derelyevágóval körbevágjuk a forma mellett.)
  3. A kör alakú lapunkat egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire fektetjük. A tészta közepére kenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta szélén körben 2 cm-es peremet üresen hagyunk.
  4. Ezt követően kinyújtjuk a másik tésztát, és az előzőek szerint kivágjuk a másik kör alakú lapot is. Egy vékony pengéjű kés segítségével (a képen látható) rozetta mintát karcoljuk a tésztába úgy, hogy nehogy átvágjuk a tésztát. Az alsó lap üresen hagyott peremét megkenjük tojással, ráfektetjük a rozetta mintás lapot, úgy, hogy teljesen egymáshoz illeszkedjenek.
  5. APithivierst 1-2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük.
  6. A sütéshez 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással úgy, hogy az oldalára ne csorogjon le, mert akkor nem tud szépen megemelkedni. 25-30 percig sütjük, amíg szépen feljön a tészta, és aranybarnásra nem sül.
  7. Hűtjük, porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 11997
  • Feltöltés dátuma: 2010. április 22.

Ajánló

A mandulát mogyoróval is helyettesíthetjük.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Pithiviers (ejtsd: pitivié) nem más, mint francia Pithivier járásból származó mandulás, leveles tésztás finomság. Készíthetjük bolti leveles tésztából is, bár én most saját készítésűt használtam, de még így is egyszerűen elkészíthetjük, ha betartjuk a Pithivier készítés szabályait.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

Címlapról ajánljuk

További cikkek