Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Libazsíros cookie

Libazsíros cookie
Libazsíros cookie
30 perc / előkészület: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Maradt sok libazsírom, így keresnem kellett valamilyen módot a felhasználására. A bellinghamherald.com-on találtam a receptet, ami az amerikai Whatcom megye újsága. Thomas Brakke osztotta meg ezt a családi receptet, aki gyermekkorára visszaemlékezve elmeséli, hogy a karácsonyi libából kisült zsírt használták fel ilyen módon.

Az egyetlen változtatás, amit szükségesnek ítéltem, az 14 dkg liszt hozzáadása volt. A recept csészével méri az alapanyagokat. Attól függően, hogy melyik országból származik a recept, egy csésze űrtatalma 1,8 dl-től 2,5 dl-ig terjedhet. A 2 dl-es jól bevált csészémet használtam. Az eredeti recept a következő: 1 csésze barna cukor, 1 csésze cukor (nem részletezi milyen) 1 csésze libazsír, 1/2 csésze margarin (vajat használtam), 3 tojás, 4 és 1/2 csésze liszt (még egy csészényit hozzáadtam), 2 tk. szódabikarbóna, 1 tk. só, 1 tk. fahéj, 1 csésze dióféle (nem részletezi).

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Igazi nagymama sütötte íze van. A párom csak úgy habzsolta be, és dicsérte szünet nélkül.

Érdemes beszerezni egy vendéglátóipari minőségű folpack fóliát, ami erős és strapabíró.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barna cukrot és a nádcukrot a libazsírral összekeverjük.
  2. Belekeverjük a vajat és a tojásokat.
  3. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, sót, fahéjat, törökmogyorót, és elkeverjük.
  4. A lisztet 3 részletben keverjük, és gyúrjuk bele.
  5. A tésztát két részre osztjuk.
  6. Egy fél méter hosszú folpack fóliára helyezzük a tészta felét, és téliszalámi vastagságú hengerre sodorjuk. A folpackba belecsavarjuk. A folpack lelógó végeit összepödörjük. A folpack két összepödört végét két kézzel erősen megfogjuk, és a hengert egy irányba elhúzzuk, hogy a munkaasztalon guruljon. Ezt ismételgetjük párszor, míg szalámi vastagságú, és szorosan összetekert hengert kapunk. Egy tálon betesszük a hűtőbe.
  7. A második adag tésztát is egy fél méter hosszú folpackon hengeresítjük, becsavarjuk, gurigatjuk, és hűtőbe tesszük.
  8. Egy óra múlva ez egyik hengert kivesszük a hűtőből, kifejtjük a fóliából, és 7 mm vastag szeletekre felvágjuk. Sütőtepsire vagy cookie tepsire helyezzük, 3 cm-re egymástól.
  9. 190 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt.
  10. 10 perc alatt készre sütjük.
  11. Addig a második hengert is felszelhetjük. Ha nincs szükségünk rengeteg cookie-ra, akkor a mélyhűtőben tárolhatjuk a sütésre váró tésztahengert folpack fóliába csomagolva. Fagyasztott állapotban is süthető, ilyenkor adjunk a sütési időre még pár percet. 45 db lesz összesen.
  • sütési hőfok: 190°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 223
elküldve: 1
receptkönyvben: 4
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

sWaddyWaddy

Mióta szakács: 2013.09.01.
398 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

törökmogyorós cookie, nagyi cookie-ja, törökmogyorós keksz, nagyi keksze, libazsíros keksz, barna cukros cookie, barna cukros keksz, fahéjas cookie, fahéjas keksz

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Sun, 2016-01-03 10:43

Nagyon jó ötletnek tartom. Köszönöm, hogy elkészítetted nekünk. Nekem kacsazsírom van, de remélem abból is finomság kerekedik.
Évi néni

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2016-01-03 22:33

A kacsazsírt sokszor helyettesítik a libazsírral és vica-versa. Remélem ízleni fog a cookie!

622
barna cukor 16 dkg
nádcukor 18 dkg
libazsír 20 dkg
vaj 6.5 dkg
tojás 3 db
finomliszt 79 dkg
szódabikarbóna 2 kávéskanál
1 kávéskanál
fahéj 1 kávéskanál
törökmogyoró 13 dkg