r
Nosalty Logó

Libazsíros cookie

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Libazsíros cookie
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 622 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 7460 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
Összesen 440 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.9 g

Zsír

  • Összesen
    29.4 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    73 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    412.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    27 mg
  • Kálcium
    58 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    36 mg
  • Foszfor
    131 mg
  • Nátrium
    156 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    19 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    57 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    44 mg
  • Retinol - A vitamin:
    56 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    73 micro
Összesen 622 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    118.6 g

Zsír

  • Összesen
    353.4 g
  • Telített zsírsav
    100 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    197 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    37 g
  • Koleszterin
    880 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4948.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    323 mg
  • Kálcium
    692 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    431 mg
  • Foszfor
    1573 mg
  • Nátrium
    1875 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    959.5 g
  • Cukor
    337 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

VÍZ

  • Összesen
    227.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    680 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    380 micro
  • Kolin:
    529 mg
  • Retinol - A vitamin:
    668 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    133 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    873 micro
Összesen 7460 Kcal
  • 7% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    20.9 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    292.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    41 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.6 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    52 micro
Összesen 440 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A barna cukrot és a nádcukrot a libazsírral összekeverjük.
  2. Belekeverjük a vajat és a tojásokat.
  3. Hozzáadjuk a szódabikarbónát, sót, fahéjat, törökmogyorót, és elkeverjük.
  4. A lisztet 3 részletben keverjük, és gyúrjuk bele.
  5. A tésztát két részre osztjuk.
  6. Egy fél méter hosszú folpack fóliára helyezzük a tészta felét, és téliszalámi vastagságú hengerre sodorjuk. A folpackba belecsavarjuk. A folpack lelógó végeit összepödörjük. A folpack két összepödört végét két kézzel erősen megfogjuk, és a hengert egy irányba elhúzzuk, hogy a munkaasztalon guruljon. Ezt ismételgetjük párszor, míg szalámi vastagságú, és szorosan összetekert hengert kapunk. Egy tálon betesszük a hűtőbe.
  7. A második adag tésztát is egy fél méter hosszú folpackon hengeresítjük, becsavarjuk, gurigatjuk, és hűtőbe tesszük.
  8. Egy óra múlva ez egyik hengert kivesszük a hűtőből, kifejtjük a fóliából, és 7 mm vastag szeletekre felvágjuk. Sütőtepsire vagy cookie tepsire helyezzük, 3 cm-re egymástól.
  9. 190 Celsius fokra előmelegítjük a sütőt.
  10. 10 perc alatt készre sütjük.
  11. Addig a második hengert is felszelhetjük. Ha nincs szükségünk rengeteg cookie-ra, akkor a mélyhűtőben tárolhatjuk a sütésre váró tésztahengert folpack fóliába csomagolva. Fagyasztott állapotban is süthető, ilyenkor adjunk a sütési időre még pár percet. 45 db lesz összesen.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 273
  • Feltöltés dátuma: 2016. január 02.

Ajánló

Igazi nagymama sütötte íze van. A párom csak úgy habzsolta be, és dicsérte szünet nélkül. Érdemes beszerezni egy vendéglátóipari minőségű folpack fóliát, ami erős és strapabíró.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Maradt sok libazsírom, így keresnem kellett valamilyen módot a felhasználására. A bellinghamherald.com-on találtam a receptet, ami az amerikai Whatcom megye újsága. Thomas Brakke osztotta meg ezt a családi receptet, aki gyermekkorára visszaemlékezve elmeséli, hogy a karácsonyi libából kisült zsírt használták fel ilyen módon. Az egyetlen változtatás, amit szükségesnek ítéltem, az 14 dkg liszt hozzáadása volt. A recept csészével méri az alapanyagokat. Attól függően, hogy melyik országból származik a recept, egy csésze űrtatalma 1,8 dl-től 2,5 dl-ig terjedhet. A 2 dl-es jól bevált csészémet használtam. Az eredeti recept a következő: 1 csésze barna cukor, 1 csésze cukor (nem részletezi milyen) 1 csésze libazsír, 1/2 csésze margarin (vajat használtam), 3 tojás, 4 és 1/2 csésze liszt (még egy csészényit hozzáadtam), 2 tk. szódabikarbóna, 1 tk. só, 1 tk. fahéj, 1 csésze dióféle (nem részletezi).

Hozzászólások

Évi néni

Nagyon jó ötletnek tartom. Köszönöm, hogy elkészítetted nekünk. Nekem kacsazsírom van, de remélem abból is finomság kerekedik. Évi néni

Törölt felhasználó

A kacsazsírt sokszor helyettesítik a libazsírral és vica-versa. Remélem ízleni fog a cookie!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Így szerepelt Veres István és csapata a Bocuse d'Or döntőjén...

Lezajlott a világ egyik legnívósabb gasztronómiai versenyének döntője. A magyar csapat, Veres István vezetésével kiváló munkát végzett Lyonban, és emberpróbáló helytállásukkal megmutatták a zsűrinek, hogy mi mindenre képesek, még ilyen nagy nyomás alatt is. Fantasztikus tálak és ételek kerültek ki a kezük alól, szívből gratulálunk nekik!

Nosalty

További cikkek

Heti menü: melengető és sűrű ragulevesek hete

A ragulevesekben az a jó, hogy készülhet csirkével, borjúval, sertéssel, de akár a zöldségeknél is maradhatsz. Kerüljön bele tárkony, petrezselyem vagy kapor, esetleg mustár, tejföl, és persze a levesbetéttel is variálhatsz! Minden raguleves mellé ajánlunk egy-egy pompás főfogást, és a desszert sem marad el.