Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Levendulafagylalt vaníliával és rózsavízzel

Levendulafagylalt vaníliával és rózsavízzel
Levendulafagylalt vaníliával és rózsavízzel
20 perc / előkészület: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Gyerekkorom óta imádom a fagyit. Apával ketten tartjuk a fagyievési rekordot családon belül (8 gömb :P), bár a gyorsaságot illetve mindig ő nyer.
 Oh, azok a gyermekévek...amikor még kb. csak a csoki-vanília-puncs trió volt a választék, kiegészülve néha olyan különlegességekkel, mint pl. pisztácia.
(Apropó pisztácia,  hogy egy klasszikust idézzek:
"- Te! Adj már nekem is egy tölcsért!
- Tutti-frutti, karamell, vanília.
- Pisztácia.
- A pisztácia kifogyott. Van vanília, tutti-frutti, karamell, rumosdió, kávé.
- Oké. Akkor legyen vanília pisztáciával.
- A pisztácia kifogyott. Van vanília, karamell, tutti-frutti, rumosdió és kávé.
- Oké. Akkor legyen mondjuk tiszta csokoládé egy kis pisztáciával.
- Mondd, Te süket vagy? A pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt.
....
-Akkor mondjuk legyen egy kicsi mindből. ...Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát!")
 
Szóval a fagyi mindig, minden mennyiségben jöhet, ha hideg van, ha meleg, bár a tavasz sajnos még várat magára. Házilag nem egy nagy ördöngősség fagyit készíteni, a hűtést leszámítva hamar készen is van. A levendulafagyi további előnye, hogy ilyet boltban nem is lehet kapni. Érdemes kipróbálni, mert különleges és nagyon finom.
 

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet és a tejszínt lábosba öntjük, beleszórjuk a levendulát, a vaníliarúd kikapart magját és a vaníliarudat, majd éppen csak felforraljuk. Lefedve langyosra hűtjük, majd leszűrjük.
  2. A tojássárgákat jó habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a mascarponét és azzal is jól elmixeljük. A tojásos keveréket lassan belecsurgatjuk a tejszínes tejbe és lassú tűzön, állandóan kevergetve besűrítjük. Híg pudingszerű massza lesz belőle, olyasmi, mint egy sűrű madártej. Hozzáadjuk a rózsavizet is.
  3. Műanyag edénybe öntjük, teljesen kihűtjük, majd lefedve fagyasztóba tesszük. (Nyilván, ha van fagyigépünk azzal készítsük. Nekem nincs.) 1-2 óra elteltével (mikor már dermedni kezd) fél órás szünetekkel 3-4 alkalommal alaposan keverjük át. Krémes, lágy fagylalt lesz belőle.
  4. Tálalás előtt érdemes szobahőmérsékleten tartani egy darabig, hogy szépen adagolható és kellemes állagú legyen.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 064
elküldve: 2
receptkönyvben: 322
elkészítve: 6/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Juci (strawberry)

Mióta szakács: 2010.03.31.
162 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
kalória: alacsony
kategória: fagyi
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
diéta: gluténmentes
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

főkategória: fagyi
alkategória: házi fagyi
hasonló kategóriák: sorbet, fagyitorta, parfé, gyümölcsfagyi, karamellfagyi, fagyikehely, vaníliafagyi

egyéb elnevezések

levendulafagyi rózsavízzel és vaníliával, levendulás-rózsavizes vaníliafagyi

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

odol
odol Sat, 2013-07-13 17:16

A kertünkben van pár tő levendula. Csak szakítok belőle, és jól megmosva mehet a fagyiba?

ozikat
ozikat Fri, 2012-05-11 11:13

sziasztok! én egy tudatlan vagyok, de már több receptben láttam a rózsavizet. Ezt be lehet valahol szerezni, vagy rózsát paszirozzak?

Linka from the Soviet Union
Linka from the Soviet Union Fri, 2012-05-11 14:18

Szia!
Én pár éve vettem egy üveggel kb 2-3 dl.700ft körül.Indiais arabos boltokban lehet kapni esetleg vizipipas helyeken ; ) (Pesten) De lehetséges, hogy azóta hiperszuperekben is kapható.

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2011-04-06 11:00

Egyik reggel megnéztem ezt a finomságot!Nem volt időm írni ezért most pótolom.Házi fagyiban IS nagyon ott vagy!Szuper ez a levendula!Soha nem jutott volna eszembe.Tetszik!!!!!!!

287
tojássárgája 2 db
tej 2 dl
habtejszín 4 dl
cukor 10 dkg
vanília 1 db
mascarpone 125 g
levendula 5 db
rózsavíz 1 ek