Nosalty Logó

Lembas kenyér Annamo konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Annamo
Lembas kenyér Annamo konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 331 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 1976 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 233 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    519.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    347 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    53 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    142 micro
Összesen 331 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    75.3 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3115.1 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    60 mg
  • Kálcium
    154 mg
  • Vas
    23 mg
  • Magnézium
    704 mg
  • Foszfor
    2082 mg
  • Nátrium
    57 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    15 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    386.5 g
  • Cukor
    55 mg
  • Élelmi rost
    56 mg

VÍZ

  • Összesen
    325.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    315 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    852 micro
Összesen 1976 Kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 40% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    366 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    245 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    100 micro
Összesen 233 Kcal

Elkészítés

  1. A liszteket és a sót alaposan összekeverjük.
  2. A vízben feloldjuk az élesztőt, és a lisztkeverékhez adjuk. Majd hozzáadjuk a mézet és az olajat, belereszeljük a főtt burgonyát, és az egészet alaposan összedolgozzuk. Ha száraznak, keménynek találjuk a tésztát, adhatunk hozzá 1-2 evőkanál vizet. Elképzelhető, hogy a méztől kicsit ragacsos lesz, nem az a szokványos kenyértészta. Nem kell megijedni, ha még pihentetés után is ragacsos, kevés liszt hozzáadásával segíthetünk rajta.
  3. 30 perc pihentetés után a tésztát ismét átgyúrjuk, majd 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.
  4. 7x7 cm-es kockákra vágjuk, mindegyik kockát átlósan bevágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsiben 170 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 17
  • Össznézettség: 10672
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 14.

Ajánló

Ajánlom Gyűrűk Ura rajongóknak, Középfölde vándorainak és minden "útra kelőnek".:) A tündék szerint a hosszabb eltarthatóság érdekében ajánlatos mallornfa levelébe csomagolni, ennek hiányában egy fémdoboz is megteszi.:)

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Gyűrűk Ura rajongók figyelem! Elkészült a lembas kenyér, az eldák úti kenyere – mint a mi meséinkben a hamuban sült pogácsa.:) Ezt a kenyeret kapták útravalóul a tündéktől a gyűrűszövetség tagjai. Négyszög alakú, ostyaszerű kenyér, mely kívül világosbarna ropogós, belül krémesen puha, és Gimli, a törp szerint még a beornfiak mézeskalácsánál is finomabb. Olyan laktató, hogy egy szelet egy felnőtt embernek egy napi energiát biztosít. És egy másik nagyon fontos jellemző, hogy rendkívül sokáig eltartható, kiváltképp az eredeti csomagolásában: mallorn levélbe bugyolálva.:) Kering néhány recept a neten a lembas kenyér elkészítésére, de valahogy egyikkel sem voltam megelégedve, így hát – néhány fontos tényező figyelembevételével -  megalkottam a saját lembas kenyeremet. Tehát mivel a tündék vegetáriánusok, ezért tojás és tej nélkül készítettem. Mi másból mint tönkölylisztből – így fog egész napra elegendő tápanyagot biztosítani. Ehhez jön a méz mint energiaforrás, és a megfelelő állag valamint a hosszú eltarthatóság érdekében a főtt burgonya. Úgy gondolom, hogy sikerült eltalálnom az arányokat is, mert a végeredménnyel rendkívül elégedett voltam. És valóban: tápláló, belül puha, hosszan eltartható és az alapanyagoknak köszönhetően nagyon egészséges. És nem utolsó sorban – még finom is! Készítsétek el Ti is!

Hozzászólások

Rumiszivi

Szia :), nagyon jó a sztory és remek lehet a lembas kenyér. Kipróbálom! :D Üdv. Szivi

Annamo

Kedves Szilvi! Örülök, hogy elnyerte a tetszésed! Nem fogsz benne csalódni! :) annamo

Werehorse

Szia! Megsütöttem, és pont olyan lett mint amilyennek a könyv alapján képzeltem! :)) Köszönöm szépen a receptet! :) Wh

Annamo

Nagyon szívesen! Váljon kedves egészségedre! :)

Chrissy

Szia, megcsináltam,már nem egyszer,imádjuk :D Ezer köszönet érte! :)

Kitsune

LEMBAAAAAAAAAAAAAS!!!! Ha legközelebb túrázni megyünk, tuti sütök egy adaggal. Jajdejó :) Szerinted ha az egész teljes ki?rlés? tönkölylisztb?l készül, mi fog történni? Csak az van itthon most, és hát tesztsütés nélkül nem fognék bele egy hegymászós napba... :) Köszönöm nagyon, Kitsune

dimi01

Sziasztok! Pontosan milyen íznek kellene érz?dnie? Sós vagy édes a mézt?l? Mindent úgy csináltam, ahogyan a receptben van leírva. Virágméz helyett parlagf? mézet voltam kénytelen beletenni, mivel a virágmézünk elfogyott. 1 ev?kanálnál többet tettem bele, de nem érzem nagyon édesnek sem. Nekem olyan semmilyen íze van :( Pedig nagy reményeket f?ztem a recepthez mivel nagy Gy?r?k Ura és Hobbit rajongó vagyok, legalábbis a filmeket milliószor megnéztem (a könyvek olvasása a szabadid?m függvényében folyamatban van). Mit csinálhattam rosszul? Én a mézre tippelek, hogy a sima virágmézet kellett volna használnom és úgy más íze lett volna. Üdv. Erika

Annamo

Szia. A lembas egy elég különleges kenyér. Az illatán érezni a burgonyát és egy picit a mézet, az íze els?re enyhén sós, de ahogyan elfogyasztod édeskés utóízt hagy a szádban. Én a parlagf?mézet nem ismerem... lehet, hogy ? volt a hibás.

Címlapról ajánljuk

További cikkek