r
Nosalty Logó

Lasagne classico

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Lasagne classico
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 939 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 5638 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
Összesen 154 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    58.3 g

Zsír

  • Összesen
    36.7 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    131 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2589.8 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    100 mg
  • Kálcium
    834 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    114 mg
  • Foszfor
    777 mg
  • Nátrium
    749 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    87.4 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    270.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    291 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    25 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    240 micro
  • Kolin:
    124 mg
  • Retinol - A vitamin:
    212 micro
  • α-karotin
    168 micro
  • β-karotin
    825 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    4288 micro
  • Lut-zea
    241 micro
Összesen 939 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    350.1 g

Zsír

  • Összesen
    220 g
  • Telített zsírsav
    119 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    62 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    11 g
  • Koleszterin
    785 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    15539 g
  • Cink
    41 mg
  • Szelén
    602 mg
  • Kálcium
    5005 mg
  • Vas
    38 mg
  • Magnézium
    684 mg
  • Foszfor
    4662 mg
  • Nátrium
    4496 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    524.6 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    32 mg

VÍZ

  • Összesen
    1621.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1744 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    30 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    147 mg
  • D vitamin:
    57 micro
  • K vitamin:
    125 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    82 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1439 micro
  • Kolin:
    744 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1274 micro
  • α-karotin
    1010 micro
  • β-karotin
    4948 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    25730 micro
  • Lut-zea
    1447 micro
Összesen 5638 Kcal
  • 13% Fehérje
  • 19% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    423.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    136 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    127 mg
  • Nátrium
    123 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.3 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    48 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    35 micro
  • α-karotin
    28 micro
  • β-karotin
    135 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    701 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 154 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző nap a paradicsomszószt elkészíthetjük: a paradicsomok tetejét bevagdossuk, forró vízbe dobjuk kb. 30 másodpercre, utána könnyedén megszabadítjuk a héjuktól. Majd kimagozzuk és daraboljuk. Kevés olívaolajat felhevítünk a serpenyőben, beletesszük a paradicsomdarabokat, a babérlevelet, és a rozmaringágat. 60 percen keresztül alacsony tűzön rotyogtatjuk. Miután kihűl, hűtőbe tesszük, és örülhetünk, amikor a lasagne készítésének napján ennyivel könnyebb dolgunk van.
  2. Másnap a darált marhahúst vastag falú serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, majd a paradicsomszósszal összefőzzük.
  3. A fehérmártást a következőképpen készítjük: a tejet, a vöröshagymát, a petrezselymet, a szerecsendiót és a borsszemeket lassú tűzön felforraljuk, majd leszűrjük. Közben egy másik edényben felolvasztjuk a vajat és hozzáadagoljuk a lisztet. A leszűrt tejet kis adagonként hozzákeverjük, folyamatosan kevergetve gyöngyöztetjük, míg jól besűrűsödik. A végén a parmezán felét hozzákeverjük.
  4. A nyers tészta-tkinyújtjuk, kb. 10 x 20 centis lapokra vágjuk. A tésztacsíkokat forrósós vízben kifőzzük (ahogy vesszük ki a vízből a kész lasagne lapokat, egymás mellé tiszta konyharuhára helyezzük őket).
  5. Kivajazunk egy jókora tepsit, és elkezdjük rétegezni a hozzávalókat: tésztalapokra paradicsomos darált hús kerül, erre jön a fehérmártás és a parmezán. És így tovább. A lasagne tetejére hagyni kell a fehérmártásból és a parmezánból, ugyanis a legfelső tésztalapokat már csak ezek borítják.
  6. 220ºC-ra (légkeveréses üzemmódban) előmelegített sütőben 60 perc alatt aranybarnára sül.
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 26
  • 7 napos nézettség: 180
  • Össznézettség: 284991
  • Feltöltés dátuma: 2007. november 12.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Konyhai ténykedésem eddigi legnagyobb dicséretét zsebeltem be minap: „hihetetlen, hogy földi halandó képes ennyire finomat készíteni.”- így szólt a vacsoravendégünk…

Hozzászólások

Törölt felhasználó

kezdo (!!) konyhafonok vagyok, isteni finom lett! Nagyon koszonom!

Törölt felhasználó

mi olaszorszagban nem igy csinaljuk a lasagnet, de biztos jo lehet magyarosan is

Törölt felhasználó

Szia Rosalia! Eltudnád mondani hogy Ti hogy csináljátok? 2 éve voltunk kint párommal ettünk pizzát is, lasagne-t is de itthon ilyen jókat nem lehet... Pizzatésztát se találok sehol olyan finomat mint amit Velencében ettünk! Köszönöm el?re is ha válaszolsz

Petra

nagyon örülök!

Törölt felhasználó

Ahány ház, annyi szokás, és a te recepted sem hangzik rosszul :) Ugyanakkor én nem szoktam el?re megf?zni a lasagne tésztát, megf? az a süt?ben gond nélkül... Talán ekkor picit hígabbnak kell lenni a fehér és a piros lötyinek, de egy m?velettel kevesebb lesz ebben az amúgy is eléggé macerás (de nagggyon finom) kajában. Jöhet a piros szószba még répa (és kis fehérrépa, zellergumó) darálva, én szeretem bele :) Még egy tipp, amivel gyorsítható a folyamat: lehet kapni hámozott paradicsomkonzervet: nyáron biztosan drágább, és kevésbé jó, de télen az ízetlen "friss" paradicsomoknál jobb is, olcsóbb is, gyorsabb is.

Törölt felhasználó

Hm, így utólag belegondolva nekem az szokott lenni, hogy frissen tálalva picit még folyós az egész, szétcsúszkálnak a rétegek (de finom azért! :) ), amikor kih?l, akkor viszont összeáll. Jobb lenne, ha mindig egyforma lenne az állaga. Ha el?re f?zöd a tésztát, akkor hogy van ez? (Most megadtam már az email címem, leköteleznél, ha írnál err?l egy sort! Köszi!)

Törölt felhasználó

Lasagne,ahogy én szeretem! Hozzávalók:50 dkg széles metélt,50 dkg darált hús, 10 dkg lángolt kolbász, 5 dkg parmezán sajt, 5 dkg vaj, 0,5 liter húsleves,1 db kisebb sárgarépa,fél zeller,fél pohár száraz fehér bor,1 kanál paradicsompüré,3 kanál olaj,1 db babérlevél,szerecsendió,só,bors. Elkészítés:a hagymát,a sárgarépát,a zellert megtisztítjuk és összevágjuk.A hagymát egy serpeny?ben megpirítjuk,hozzáadjuk a sárgarépát és a zellert,hozzákeverjük a darált húst és a felszeletelt,lehéjjazott kolbászt.Néhány percig pároljuk,majd hozzáöntjük a bort.Amikor a levét elf?tte,beleöntjük a felhigított paradicsompürét,sózzuk,borsozzuk,szerecsendióval és babérlevéllel ízesítjük.Mérsékelt t?zön 1 óra 45 percig f?zzük,ha szükséges,húslevessel higítjuk.Befejezés el?tt 5 perccel hozzáadjuk a vajat.A tésztát kif?zzük és lesz?rjük.T?zálló edénybe rétegesen lerakjuk az elkészített kolbászos darált húst és a tésztát,majd megszórjuk a reszelt sajttal.Süt?ben pár percig átsütjük. JÓ ÉTVÁGYAT!

Törölt felhasználó

Van egy csomag lasagne tésztám. Egy éve rakosgatom. Ha elkészíteném ezeket a masszákat, és közé rakom a száraz lapokat, akkor megpuhulnak a 60 perc alatt?Köszönöm, ha válaszol valaki.

szili78

<br /> Meg fog puhulni. Gondolom, alapvet?en száraztésztáról van szó...

Törölt felhasználó

Haegy kicsit higabbrara hagyod a fehérmártást,akkor jó lesz.Én is igy szok tam csinálni.Afiam nagyon szereti.

Petra

én el?f?zném egy kicsit a lapokat, és úgy raknám össze a lasagne-t

Törölt felhasználó

Sziasztok:) Én is az el?re gyártott lasagne lapokat kedvelem, nálam a következ? a sorrend és 100% a puhulás: az edény alján szétkenek egy kevés besamelt, erre jön az els? adag lasagne lap, rá a ragu, majd újra lap, besamel, ragu és addig amíg nem fogy el a hozzávaló. Tetejére kevés besamel, és sajt. A hangsúly a nedves alapanyagon van, hogy a tészta ne száradjon ki, hanem puhuljon meg a süt?ben. Jó f?z?cskét:) Annamari

Törölt felhasználó

Köszönöm a válaszokat. Nem mertem kockáztatni, és el?f?ztem:( De többet nem bajlódok vele, mert 40 perc alatt a piros/fehér szottyos összetev?ben biztos megpuhul. Eddig csak dobozos változatot készítettem, most el?ször f?ztem magam az összetev?ket. Nagyon finom lett:)

Törölt felhasználó

Hello! Észrevételeim A paradicsomon maradhat a héja, és nem kell kimagozni sem, és mielött hozzáadtam a húst még aznap, leturmixoltam. A besamel mártás annyiban lehet egyszer?síteni, hogy a tejet nem kell felforralni a f?szerekkel. Ha vajon megpirítottad a lisztet elég csak hozzáönteni a tejet (kis adagokban,) és a f?szereket, és darált borsot használtam. A receptben az a 220°C való sütés 60 percig eléggé hülyeség! A süt?d vagy nagyon gáz ,vagy szar a tészta amit használsz! Nekem 20 perc alatt 200°C-on (villanysüt?)tökéletesen megsült a Lasagne, és a tésztát nem kell el?f?zni amennyiben nem magad gyúrod! A tészta a töltelékek nedvességét?l lesz megf?ve. A Lasagne attól lesz jó, hogy ha a besamel olyan folyós mint a palacsintatészta, a paradicsomszósz a hús körül meg kicsit b?lére a van eresztve. Egyébként köszönöm a receptet iránymutatónak jó volt! Üdv.: VSZ

Petra

Kedves VSZ, Köszönöm az észrevételeket. Ami pedig a süt?met illeti, egyáltalán nem gáz, s?t, süt?h?mér?t is tartok benne, hogy ellen?rizzem a gyárilag mutatott h?fokot. A tésztát szarnak pedig egyáltalán nem mondanám, saját készítés?vel készítettem, és nem hülyeségb?l írtam oda a 60 percet, tényleg ennyi id? alatt készült el... Üdv Petra

Törölt felhasználó

Ehhez a recepthez csak annyit f?znék hozzá, hogy áthívtuk a barátainkat egy vasárnap esti vacsorára amire elkészítettem ezt az ételt. Elfogyott... Hétf?n kérdeztem páromat, mit f?zzek ma. Erre csak ennyit válaszolt: -van még darálthús, igaz? Akkor mégegy lasagne-t!!!!!!!! :)))))

Törölt felhasználó

Ajánlani szeretném még a raguhoz az oregánot, bazsalikomot, balzsamecetet, fokhagymát. És említettétek már a reszelt sárgarépát, és fehérrépát. A hagymát is a raguhoz tenném a zöldségekkel és darálthússal lepiritva.Plusz egy picur cukor sztem mehet bele a paradicsom miatt. A hús alá pedig pirítok kis paradicsompürét is. A tejmártáshoz én is csak vajat, lisztet, tejet, sót, ?rölt borsot, és kis szerecsendiót teszek. És még egy észrevétel, a sót nem említetted sehol. De lehet azért mert ez egyértelm?...

Petra

szia Rosalia, megosztanád velünk, hogy Ti hogyan készítitek? érdekelne nagyon! köszi, Petra

Törölt felhasználó

Az eredeti bolognai recept szerint: kell hozzá bolognai szósz. Aminek az alapja a soffritto (szárzeller, srépa, vhagyma) ebbe bele a darált hús majd száraz vörösbor és paradicsom, só bors és néhány helyen rozmaringot is szoktak bele tenni. A zeller gumót felejtsétek el. Az levesbe való nem szószba. A lasangne lapokat ki lehet el?tte f?zni, de ilyenkor egyb?l hideg vízbe áztassuk meg. A tepsit nem kell kivajazni, hanem a szószból és a besamellb?l kell egy kicsit az aljára kenni. A sorrend:tészta, besamell, szósz és parmezán. A tetején is ennek kell lenni. A besamellhez nem raknak sem hagymát, sem petrezselymet! vaj,liszt, tej, szerecsendió és só. Ennyi.

Kornél

Kedves Ede, ha már eredetir?l beszélünk, akkor az olaszoknál úgy nevezik, hogy Lasagne al ragú di carne. Többféle húsból is készülhet, rozmaringot, esetleg zsályát, vagy babérlevelet többnyire vadakhoz használnak... A tésztát nem f?zik sem el?, se ki, kivéve, ha friss házi tésztát készítünk, mint Petra. És igaz, hogy hideg vízben le kell h?teni. A ragu tekintetében viszont vannak hiányosságok: a zöldségeken túl (ami stimmel) nem csak paradicsom és vörösbor kell bele, hanem húsalaplé, illetve tej is. A tej nem elírás! Lágyítja a szószt, nagyon kellemes ízt ad neki a végén, és nem az a paradicsomíz? ragu lesz bel?le, ahogy a magyarok f?zik. A bolognai alapvet?en húsos ragu, nem paradicsomos. A paradicsom mindössze az egyik alkotó eleme... Ezen túlmen?en Ravenna térségében pl. adnak hozzá csirkemájat is darálva (10% a húsmennyiség függvényében), illetve néhány régióban húsos szalonnán (pancetta affumicata cruda) pirítják a zöldségeket. A sütési ideje: 220 C fokon pontosan 22 perc. További kiegészítés, hogy helyenként a parmezánon kívül mozzarella is kerül reszelve a ragura, a tészta közé. És ezzel a móddal történ? f?zés esetén nem pelati-t (hámozott paradicsom), hanem passata di pomodoro-t (olasz paradicsompüré, nem a s?rített paradicsom) használunk. A többi, amit írtál, nagyjából nálam is egyezik...:))) Üdv.: Kornél

Törölt felhasználó

Nem èrtek egyet! Aki Lasagne-t akar fozni az ne magyarositson rajta,mert az olyan mintha a gulyàst akarnà valaki olaszositani!

knekató

Szerintem meg mindenki nyugodtan magyarosítson. Minden országnak meg van a maga ízlésvilága, de attól még sokan szívesen készítik más népek étkeit. Természetesen az alaprecept, az ötlet származik máshonnan, de már az alapanyagok íze sem azonos, azzal, amit pl. Olaszországban beletesznek. Akkor miért ne lehetne a saját ízlésünk szerint változtatni rajta? A lasagna, raguval, sajttal, és besamellel rétegezett sült tészta. Ez akkor is így lesz, ha ki-ki a maga kedve szerint tesz bele répát, vagy zellert, vagy ép kihagyja, csak persze kicsit más íz? lesz, olyan, ahogy a recept készít?je legjobban szereti. És miért ne olaszosíthatnák a gulyást az olaszok: Szerintem van is rá példa. Lehet, hogy nem is hasonlít a gulyáshoz, de amikor azt f?zik, büszkén mesélik, hogy ez egy magyar levesféle. :)

Zsanett111

Teljesen egyetértek veled, én ugyanígy készítem pont ahogy leírtad. (típikusan toszkánai) Egyedül rozmaringot nem teszek bele, a többi stimmel. :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek