Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Laktózmentes madártej

Laktózmentes madártej
Laktózmentes madártej
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Éppen ugyanolyan finoman elkészíthető a madártej laktózmentesen is, nem túl nagy ördöngösség.

Az eredeti recept szerint a pudingpor helyett a cukorral felvert tojássárgájával kellene besűríteni a tejet. Azt tapasztaltam, hogy a tűzhelytől függ, hogy lehet-e ezt szépen és könnyen elkészíteni: mivel amint átbillen a forrásponton, azonnal és menthetetlenül kicsapódik a tojássárgája, olyan lesz, mint a rántottában, és így kárba megy az egész. A pudingporral biztosra mehetünk.

hozzávalók / 3 adag

ajánlat

Érdemes előző nap elkészíteni, legalább 12 órányi hűtés után az igazi: a legforróbb nyári napok csemegéje ez.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 3 dl laktózmentes tejet és 1dl vizet forralni kezdünk. Közben a tojásfehérjét 1 ek porcukorral kemény habbá verjük fel.
  2. A felforralt tejet alacsony lángra kapcsoljuk, és gyöngyözve, vagy éppen forráspont alatt tartjuk. Egy evőkanál segítségével óvatosan belehelyezzük a tojásfehérjéből formált felhőket; egyszerre 2-4 darabot. Hízni fognak. 1-2 perc után óvatosan megfordítjuk, majd további 1-2 perc után kivesszük, lecsepegtetjük, hűtjük.
  3. Ha elegendő felhőt készítettünk, kevés tejjel elkeverjük a fél csomag (!) vaníliás pudingport, a forró tejhez hozzáadjuk a fennmaradó ~3 dl tejet, a csipet sót, majd lassan a pudingos tejet.
  4. Óvatosan újra forraljuk, habverővel folyamatosan kevergetjük, és amint sűrűsödni kezd, azonnal levesszük a tűzről! Ha túlzottan pudingszerű lett, kevés tejjel javíthatunk rajta. A forrásponton nagyon hirtelen fog sűrűsödni, ezért oda kell figyelni rá, ezzel együtt könnyen elkészíthető a tejszín sűrűségű szép sodó.
  5. Ezt is kihűtjük, majd 2-4 adagra választjuk szét, tetejére tesszük a felhőket, az egészet jól behűtjük (legalább 3 órán át), és hidegen is tálaljuk. Kevés őrölt fahéjjal meghintve díszíthetjük.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 288
elküldve: 0
receptkönyvben: 10
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

pozsonyikifli

Mióta szakács: 2016.07.28.
33 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes krém
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
diéta: gluténmentes
adag: 3 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

főkategória: édes krém
alkategória: madártej
hasonló kategóriák: csokikrém, tejbegríz, mousse, kása, puding, tejberizs, vaníliakrém, karamellkrém, túrókrém, zselé

egyéb elnevezések

pudingos madártej, madártej tojássárgája nélkül

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

200
tej 6 dl
víz 1 dl
tojásfehérje 1 db
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 3 ek
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
1 csipet